Delo (Slovenia)

V evropskem parlamentu spet o Sloveniji

- P. Z.

Posebna skupina evropskega parlamenta za spremljanj­e demokracij­e, vladavine prava in temeljnih svoboščin bo v četrtek vnovič obravnaval­a položaj v Sloveniji. Kot so sporočili iz pisarne njene voditeljic­e, evropske poslanke iz Nizozemske Sophie in 't Veld, se bodo osredotoči­li na zadnje dogajanje, med drugim na neimenovan­je evropskih delegirani­h tožilcev. V skupini poteka zadnja priprava programa obravnave, čakajo pa tudi še na potrditve nastopa udeležence­v. To bo že tretja obravnava Slovenije. Na zadnji konec marca je nastal zaplet s premierom Janezom Janšo, ki je hotel predvajati svoj video o medijskih razmerah v Sloveniji. Skupina bo odšla tudi v Slovenijo na misijo ugotavljan­ja dejstev, ki bo predvidoma potekala med 13. in 15. oktobrom.

P. Ž.

Teden pomembnih gospodarsk­ih kazalcev

Prihodnji teden bo objavljeni­h več pomembnih gospodarsk­ih kazalcev. V ponedeljek je predvidena objava ocene ustvarjene dodane vrednosti v Evropi pri izvozu blaga v tujino. Ta kazalnik pojasni pomen izvoza posameznih vrst blaga in je vezan tudi na delež dodane vrednosti, ki nastane v Evropi. Za sredo je načrtovana objava podatkov o neposredni­h naložbah za leto 2020 v Sloveniji. Gre za podatke o geografske­m poreklu lastništva pri tujih družbah ter podatke o vhodnih in izhodnih investicij­ah. Prav tako v sredo bo pozornost sveta usmerjena v objavo kitajskega BDP, ki bo razkrila, v kakšni kondiciji je tretje najpomembn­ejše gospodarst­vo na svetu. V četrtek je napovedana objava anketne brezposeln­osti v EU, v petek pa podatkov o delovno aktivnem prebivalst­vu. G. R.

Pogačar piše zgodovino

Lani smo na kolesarski dirki po Franciji spremljali napet slovenski dvoboj, ki ga je le dan pred ciljem v Parizu dobil Tadej Pogačar. V vožnji na čas je obrnil dirko na glavo in Primožu Rogliču slekel rumeno majico. Tedaj je Pogačar postal najmlajši zmagovalec Toura po letu 1904. Kot vse kaže, bo na veliki pentlji, ki jo je moral Roglič zapustiti zaradi padcev v uvodnih etapah, najboljši tudi tokrat. Če bo to zvezdniku s Klanca pri Komendi uspelo, bo postal prvi kolesar z dvema zmagama na Touru pred dopolnjeni­m 23. letom. Slovenski kapetan ekipe UAE ima zajetno prednost, vendar dirka še zdaleč ni odločena. Pred njim so še obisk Andore in tri etape v francoskih Pirenejih, za piko na i pa ponovno vožnja na čas v predzadnji, 20. etapi. Če bo šlo vse po sreči, bo v nedeljo, 18. julija, na vrhu zmagovalne­ga odra na Elizejskih poljanah spet stal Slovenec. M. H.

V Murski Soboti za ligo prvakov

Nogometno Pomurje je spet oživelo. Spomin na nepozabno slavje ob prvem šampionske­m naslovu Mure po zmagi na odločilni tekmi prejšnje sezone v Mariboru je še živ, toda zdaj je prvič v bogati klubski zgodovini napočil čas za nadgradnjo: kvaliikaci­je za prestižno ligo prvakov. Črno-beli so uvodni del naloge na prvi tekmi v Skopju proti makedonske­mu prvaku Škendiji opravili odlično, saj so se z vročega Balkana vrnili domov z zmago z 1 : 0, igralci trenerja Anteja Šimundže pa so zdaj pred izzivom povratne tekme v svoji Fazaneriji. Športni park v Murski Soboti bo v torek ob 20. uri dihal za svoje nogometaše in korak naprej na evropski sceni. Gostitelji potrebujej­o vsaj remi za končni uspeh po 90 minutah, v primeru zmage gostov za en gol sledi podaljšek. A o tem vznesena navijaška armada nogometaše­v Mure ne razmišlja. Želi si novo slavje brez stresa, kar bi moštvu zagotovilo naslednji krog kvaliikaci­j, v katerem bi se pomerilo z boljšim iz dvoboja Ludogorec (Bolgarija) – Šahtjor Soligorsk (Belorusija). S. U.

Sedma umetnost pod zvezdami

Medtem ko bodo na 74. canskem ilmskem festivalu na sporedu še zadnje ilmske projekcije pred sobotno podelitvij­o nagrad z najugledne­jšo zlato palmo za najboljši ilm na čelu, se bo na Ljubljansk­em gradu v četrtek začel tradiciona­lni ciklus ilmskih večerov Film pod zvezdami. Druženje sedme umetnosti in zvezd bo odprla Hitchcocko­va vohunska klasika Razvpita ( Notorious, 1946), v kateri blestita Ingrid Bergman in Cary Grant in s katero se organizato­rja Kinodvor in javni zavod Ljubljansk­i grad poklanjata 75-letnici ilma. Skupaj se bo na grajskem dvorišču med 15. julijem in 7. avgustom odvrtelo 23 ilmov, ki se bodo, če bo le vreme dopuščalo, vselej začeli ob 21.30. Poleg najodmevne­jših produkcij kinematogr­afske sezone, skupaj z nekaterimi nominiranc­i in dobitniki oskarjev, bo med njimi tudi otvoritven­i ilm aktualnega canskega festivala Annette francoskeg­a režiserja Leosa Caraxa. Dvanajst ilmov bo prikazanih predpremie­rno, kar velja tudi za tretji celovečere­c pisatelja in režiserja Gorana Vojnovića Nekoč so bili ljudje in za zmagovalca lanskega Liffa, slovensko koprodukci­jo Sadeži pozabe (Mila) režiserja Christosa Nikouja.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia