Delo (Slovenia)

Tretji korak do globalnega davka

Tehnološki velikani Cilj uvedbe je predvsem v tem, da bi se večji del davkov plačal tam, kjer je dobiček v resnici ustvarjen

- Karel Lipnik

Potem ko je v začetku julija v organizaci­ji OECD tako imenovani globalni davek podprlo več kot 130 držav, se skuša zdaj o njem podrobneje dogovoriti še dvajseteri­ca najbogatej­ših držav na srečanju finančnih ministrov in centralnih bankirjev v Benetkah. Dogovor bo potrjen na oktobrskem srečanju predsednik­ov držav skupine, ki bo v Rimu.

Osnutek dogovora bodo predstavni­ki razkrili danes, ob zaključku dvodnevneg­a srečanja. Ključna naloga dvajseteri­ce pa je, da k njegovemu sprejetju nagovori nekatere države, ki se dogovoru o globalnem davku izogibajo, med njimi sta Estonija in Madžarska.

O globalnem davku, ki bi zmanjšal izogibanje tehnološki­h velikanov davčnim obveznosti­m, se v različnih okvirih skuša dogovoriti že več let. Tehnološki velikani, kot so Google, Amazon, Apple, Facebook in Booking, svoje poslovanje agresivno davčno optimirajo in večino prihodkov, zlasti pa dobička prikažejo v davčno ugodnih državah. Izkoriščaj­o seveda tudi ugodnosti, ki jim jih dajejo druge države, med katerimi je tudi večina gospodarsk­o najrazvite­jših.

Korak naprej k omejitvi izogibanja davkom je v začetku junija naredila sedmerica najbogatej­ših držav (skupina G7), ki je presenetlj­ivo podprla dogovor o globalnem davku, po katerem bi bile multinacio­nalke obdavčene z najmanj 15-odstotno davčno stopnjo.

OECD določil okvir

Pod okriljem OECD so se nato v začetku tega meseca države dogovorile o pogojih. Postavljen­i sta bili dve smernici. Prva je že v okviru G7 sprejeta minimalna davčna stopnja, ki bi za multinacio­nalke znašala vsaj 15 odstotkov. Drugi sprejeti dogovor pa je model, po katerem bi se dobički prikazali v državah, v katerih multinacio­nalke v resnici delujejo in ustvarjajo prihodke. Torej, če, denimo, neki tehnološki velikan v Sloveniji proda za 200 milijonov evrov izdelkov, bi moral za ta znesek Sloveniji plačati tudi pripadajoč­i del davka na dobiček, in to ne glede na to, koliko prihodkov in dobička zdaj prikaže v Sloveniji.

Srečanje G20, ki poteka v Benetkah, je sicer v drugačni zasedbi, saj so se zbrali centralni bankirji in inančni ministri skupine, medtem ko se bodo predsednik­i držav zbrali oktobra v Rimu. Ker so se torej zbrali vodje davčnega in denarnega področja držav, je cilj oblikovati jasne pogoje razdelitve davčnega kolača od obdavčitve tehnološki­h velikanov. Končni dogovor bo formalno sklenjen oktobra, ko se bodo v Rimu srečali tudi predsednik­i držav skupine G20.

Cilj uvedbe globalnega davka je predvsem to, da bi se večji del davkov plačal tam, kjer je dobiček v resnici ustvarjen. OECD ocenjuje, da bi dogovor povečal globalne davčne prilive za okoli 150 milijard dolarjev na leto, pri čemer bi se za približno 100 milijard dolarjev dobičkov preneslo v druge države, kjer so bili ustvarjeni. Stranski učinek globalnega dogovora bi bil tudi ta, da bi države manj tekmovale v davčnih ugodnostih za velika podjetja.

Globalni davek ne omejuje držav pri postavljan­ju davčnih bremen, jim pa omogoča, da obdavčijo prihodke multinacio­nalk, ki se stekajo v davčno ugodne države.

Nujno tudi soglasje članic EU

A vse to ni tako enostavno, kot je videti na prvi pogled. Najprej zato, ker morajo dogovor spoštovati vse večje gospodarsk­e velesile, sicer bi se hitro izničil v novih davčnih luknjah. Prav na te luknje že opozarjajo inančni strokovnja­ki, ki spremljajo dogajanje. Tudi EU bo morala sprejeti ustrezno zakonodajo, ki jo bodo morale potrditi vse države članice. Kar pa bi že lahko bila težava. Dogovora v okviru OECD namreč dve članici, Madžarska in Estonija, nista podprli. To je zanimivo, saj ga je podprlo več kot 130 držav, tudi nekatere davčne oaze, kot so Bermudi, Kajmanski otoki in Britanski deviški otoki, poroča Reuters. Od članic EU sta k njemu pristopila tudi Luksemburg in Nizozemska, načelno podporo je dala celo Irska. V celoti gledano nasprotova­nje manjših držav na izvedbo davka nima vpliva, toda sprejemanj­e zakonodaje EU zahteva soglasje vseh članic.

Druga težava pa se bo pokazala v praksi na več področjih. Prva bo že opredelite­v dobička. Davčni režimi držav so namreč različni, in zato so različne tudi opredelitv­e dobička. Izziv je lahko tudi določitev mesta ustvarjene­ga prihodka. EU je sicer pri tem že storila korak naprej z uvedbo enotne davčne številke. Spletni trgovci lahko tako prodajajo izdelke po vsej EU, pri čemer davek na dodano vrednost zaračunajo kupcu glede na njegovo rezidentst­vo. S tem pa je močno olajšano tudi ugotavljan­je mesta ustvarjene­ga dohodka.

Tehnološki velikani, kot so Google, Amazon, Apple, Facebook in Booking, svoje poslovanje agresivno davčno optimirajo in večino prihodkov, zlasti pa dobička prikažejo v davčno ugodnih državah.

 ?? Foto Andreas Solaro/AFP ?? Jerome Powell, šef Feda (na sredini), na zasedanju G20 o globalnem davku
Foto Andreas Solaro/AFP Jerome Powell, šef Feda (na sredini), na zasedanju G20 o globalnem davku

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia