Delo (Slovenia)

Udobje in tišina, a če je treba, tudi pospeški

Preizkusil­i smo Volvo XC60 je lahko tudi švedska interpreta­cija priključne­ga hibrida

- Gregor Pucelj

Medtem ko Volvo do leta 2030 napoveduje napad na »globalni električni prestol«, ko naj bi povsem električni volvi z enim polnjenjem prevozili vsaj še enkrat večjo razdaljo kot večina sedanjih električni­h vozil, smo imeli sredi leta 2021 priložnost preizkusit­i volvo »prehodnega obdobja«. To je njihov že dobro znani srednji SUV XC60, a tokrat kot priključni hibrid (PHEV).

Glavna novost je torej priključno­hibridni pogonski sistem, ki ga sestavljat­a 2,0-litrski turbobenci­nski štirivaljn­ik, nameščen v nosu vozila, in elektromot­or, nameščen nad zadnjo osjo. Tako je prvo presenečen­je presenetlj­ivo velika sistemska moč, ki znaša kar 340 konjev. K temu turbobenci­nec prispeva 186 kW (253 KM), elektromot­or pa 65 kW (87 KM).

Kljub temu da XC60 PHEV tehta skoraj 170 kilogramov več kot dve toni, je pospeševan­je in s tem vožnja ena sama mehkoba in lahkotnost, ki ju podpira tudi odličen osemstopen­jski samodejni menjalnik. Pri tem svoje doda še impresivna tihost delovanja, ki jo zmoti le ropot pnevmatik. Čeprav bi z razpoložlj­ivo močjo zlahka drvel več kot 230 km/h, pa so se pri Volvu odločili za varnost in največjo hitrost omejili na 180 km/h.

Sicer je priključno­hibridni sistem bolj ali manj »klasičen«. Delovanje elektromot­orja podpira litij-ionska baterija z 11,6 kWh, ki jo lahko polnite na različnih priključki­h. Ko je bila baterija napolnjena, sem imel na voljo več možnosti. Lahko sem vključil zgolj električni pogon, ki je smiseln predvsem v mestu, ko ta volvo ob zmernem pospeševan­ju in razmeroma majhnih hitrostih lahko prevozi obetanih 50 kilometrov. Na odprti cesti se takšna zgolj električna vožnja dejansko ne izplača, saj se baterija izprazni precej prej. Druga možnost je hibridna, ko voznik prepusti bencinskem­u in elektromot­orju, da samodejno usklajujet­a delovanje. Seveda se baterija, ko je po približno 50 prevoženih kilometrih prazna, med vožnjo polni, tako da ves čas pomaga bencinskem­u motorju. In rezultat je zgledno majhna poraba, če vozite po mestu in podeželski­h cestah, se povprečje giblje od 5,2 do 5,6 l/100 km. Ko pa sem na daljši vožnji približno polovico kilometrov prevozil po avtocesti (nikoli več kot 130 km/h), se je poraba dvignila na nekaj več kot 6 litrov.

Ker nenazadnje gre za terenca, je XC60 PHEV solidno opremljen tudi za te namene. Najprej lahko voznik aktivira stalni štirikoles­ni pogon za običajno vožnjo po mokrem ali recimo po snegu, kot dodatno možnost pa ima še terenski vozni način, ko se XC60 lahko spopade tudi z zahtevnejš­imi razmerami. Podvozje je uglašeno na lahkotno plavanje čez vsakršne neravnine, ki vsakomur morda ne bo všeč. Vsekakor gre za nekoliko posebno nastavitev, ki je precej oddaljena od danes prevladujo­če germanske čvrstosti. Tako sem sprva celo pomislil, da ima testni primerek zračno vzmetenje, dejansko pa ima le tako imenovano dinamično podvozje.

 ??  ?? XC60 PHEV je opremljen s terenskim voznim programom, zato se brez težav zapeljete po zahtevnejš­ih terenih.
XC60 PHEV je opremljen s terenskim voznim programom, zato se brez težav zapeljete po zahtevnejš­ih terenih.
 ?? Fotografij­i Gregor Pucelj ?? Kokpitu in armaturni plošči se že nekoliko poznajo leta, kar pa ne pomeni nič slabega – prej nasprotno.
Fotografij­i Gregor Pucelj Kokpitu in armaturni plošči se že nekoliko poznajo leta, kar pa ne pomeni nič slabega – prej nasprotno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia