Delo (Slovenia)

V ospredju je udobnost brez divjanja

Preizkusil­i smo Citroën C4 spominja malo na terenca, malo na kupeja, a ohranja prvotno poslanstvo

- Aljaž Vrabec Citroën C4 1.2 pure tech 130 shine C Automobil

Citroën C4 je eden tistih avtomobilo­v, ki ne spreminja imena, svojo podobo in namen pa je že večkrat predrugači­l. Tokrat smo ga podrobno spoznali v najnovejši različici, ki spominja na križanca, a vseeno ohranja predvsem prednosti kombilimuz­in.

Skoraj vse možno je že bil C4, mešanica številnih vplivov je vidna tudi v zadnji različici, čeprav je v resnici precej bližje izvirniku kot marsikdaj v preteklost­i. V osnovi je predvsem kombilimuz­ina, toda na pogled deluje malce kot športni terenec (ker nekoliko je

Zastopnik:

Import

Cena: 24.150 evrov (testno vozilo 24.870 evrov)

Euro NCAP (2021): **** Izpust CO : 131 g/km vseeno dvignjen), a tudi kot kupe s spuščeno streho v zadku, zraven pa je še precej vizualnih učinkov in več barvnosti, s čimer želijo pri Citroënu ujeti vse sodobne trende.

A nekaj se ni spremenilo. C4 ostaja mehek avtomobil, s tem mislimo, da je v ospredju potniška udobnost, saj vas nič ne premetava. Sedeži so masivni in veliki, zraven je tudi hidravličn­o vzmetenje (kljub temu se večje luknje in grbine kar občuti), zato je vse v znamenju francoske tradicije. Seveda sedeži niso vse, potniki potrebujej­o še prostor za noge, kar je prav tako odlika modela C4, dobro pa so zastavili padajočo streho, ki ne pobere skoraj nič prostora za glavo. Prtljažnik je sicer klasičen, zadaj je za 380 litrov prostora (ob podrti drugi klopi 1250 litrov), kar ni noben presežek, toda za družino z dvema otrokoma je povsem dovolj.

V notranjost­i je opazen skrben izbor materialov, v ospredju je digitaliza­cija, čeprav so ohranili nekaj izičnih stikal, kar je prej prednost kot slabost. Vsekakor bi lahko izboljšali odzivnost multimedij­skega vmesnika, saj se včasih v meniju kaj počasi premakne, da potem uporabnik ne ve, ali je sploh pritisnil prav. Pohvalimo lahko množico odlagalnih prostorov, med njimi poseben predal za hranjenje dokumentov ali tablični računalnik, ki je nedvomno precej unikatna rešitev.

Mehkejše podvozje in udobni sedeži terjajo svoj davek za dinamične voznike, a hkrati drži tudi nekaj drugega – ta avtomobil takšnih voznikov niti ne nagovarja, ampak predvsem takšne, ki najprej stavijo na udobnost ob spoštovanj­u cestnih pravil. C4 vse to uresniči tudi v praksi, v pomoč mu je cela vrsta varnostnih pripomočko­v, ki sodijo v ta opremski paket.

Pod sprednjim pokrovom je 1,2-litrski bencinski trivaljnik s 131 konjskimi močmi (96 kW). Posebnost je kar osemstopen­jski menjalnik, ki pa je malce počasen. Končno hitrost testni avtomobil doseže pri 210 kilometrih na uro, z mesta do stotice potrebuje 9,7 sekunde, poraba v času testnih voženj pa se je gibala okoli sedmih litrov na sto prevoženih kilometrov.

Cena testnega primerka je nekaj več kot ë24 tisoč evrov, kar je precej dobra kupčija, še posebno ker pri slovenskem uvozniku ponujajo dobra dva tisočaka popusta.

 ?? Fotografij­i Aljaž Vrabec ?? Pri citroënu C4 opazimo veliko različnih vplivov.
Fotografij­i Aljaž Vrabec Pri citroënu C4 opazimo veliko različnih vplivov.
 ??  ?? Notri prevladuje digitaliza­cija.
Notri prevladuje digitaliza­cija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia