Delo (Slovenia)

Skupina smrti z olimpijski­m pridihom

Evropski pokal Cedevita Olimpija ni imela sreče pri žrebu – V Stožice se vračajo Prepelič, Tobey, Lakovič in Teodosić

- Jan Krstovski

Po tem, ko so marca ostali na pragu izločilnih bojev evropskega pokala, so si košarkarji Cedevite Olimpije prek lige Aba priigrali novo priložnost. Petkov žreb Ljubljanča­nom ni prizanesel, saj so dobili najtežje tekmece iz praktično vseh bobnov. Ponuja se tudi možnost za maščevanje Virtusu in Budućnosti.

Zmaji bodo v skupini B igrali še z Valencio, Promitheas­om, Gran Canario, Bourgom, Ulmom, Bursasporj­em in Venezio. Vsi so bili najvišje rangirani ali vsaj izenačeni s tekmeci iz svojega bobna, varovanci trenerja Jurice Golemca so bili v šestem skupaj s Trentom. Tekmovanje bo potekalo v spremenjen­em formatu, saj se bo takoj po rednem delu (dve skupini po deset ekip) začela osmina inala, ko bo o potniku v naslednji krog odločala ena sama tekma.

»Novi format tekmovanja bo zagotovo povečal zanimanje navijačev. Valencia in Virtus sta sama po sebi močna in atraktivna, kar daje dodatno težo naši skupini, seveda pa so tu še ostali zelo močni klubi,« je pred prvo tekmo, Olimpija bo igrala z Gran Canario, povedal direktor Davor Užbinec in dodal: »Menim, da imamo možnosti, da se lahko borimo za visoko uvrstitev, v novo sezono pa vstopamo še bolj ambiciozni. Primarno je naša želja, da se bodo tekme lahko odigrale pred navijači v dvorani.«

Virtus se v Ljubljano, kjer je lani slavil dramatično zmago v podaljšku, vrača s 34-letnim asom Milošem Teodosićem, ki je podaljšal pogodbo do leta 2023, in z novim trenerjem – ekipo je iz rok Aleksandra Đorđevića prevzel selektor Španije Sergio Scariolo, ki ga čakajo še tokijske olimpijske igre.

Budućnost je slovenskim prvakom zadala usodni poraz v zadnjem kolu drugega dela tekmovanja. Pol leta kasneje se ponuja priložnost za maščevanje, skupina B pa bo zanimiva tudi zaradi Valencie, Ulma in Bourga. Člana daleč najvišje rangiraneg­a moštva tekmovanja in s štirimi trofejami tudi najuspešne­jšega sta seveda slovenska reprezenta­nta Klemen Prepelič in Mike Tobey, trener Ulma je Jaka Lakovič, za Bourg pa je nazadnje odlično nastopal Alen Omić.

Spet Zdovc vs. Obradović

Jure Zdovc bo imel v skupini A z Boulogne-Levalloiso­m novo priložnost za soočenje z Željkom Obradoviće­m. Z nekdanjim reprezenta­nčnim kolegom sta že uprizorila nekaj nepozabnih obračunov v Ljubljani, Atenah in Istanbulu. Veliki »Žoc« ima za Partizan velike načrte. »Ni ga kluba v Evropi, ki bi proizvedel toliko pomembnih in velikih igralcev, pa tudi trenerjev. V Evropi je edini klub, ki je na ravni Partizana, madridski Real,« je v svojem slogu dejal 61-letnik iz Čačka. Čakajo ju še tekme proti Andorri, Kubanu, Joventutu, Panevežysu, Trentu, Ankari, Hamburgu in Slasku.

Redni del tekmovanja se začenja 20. oktobra, zaključni boji pa 19. aprila prihodnje leto. Zmaga prinaša vozovnico za evroligo, če se v izločilne boje najelitnej­šega evropskega tekmovanja v prihajajoč­i sezoni ne prebijeta tako Monaco kot Unics, pa tudi drugo mesto.

10 zmag so na 16 tekmah evropskega pokala lani dosegli zmaji

 ?? Foto Fiba ?? Mike Tobey (v sredini) se bo v Stožicah v klubskem dresu udaril z Edom Murićem in Jako Blažičem (v ozadju).
Foto Fiba Mike Tobey (v sredini) se bo v Stožicah v klubskem dresu udaril z Edom Murićem in Jako Blažičem (v ozadju).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia