Delo (Slovenia)

Glava medveda je šla za milijone

-

Dražbena hiša Christie's je v četrtek prodala risbo Glava medveda Leonarda da Vincija za rekordnih 8,8 milijona funtov (dobrih deset milijonov evrov). Risba je stara več kot 500 let, njen format pa je majhen, 7 x 7 centimetro­v. Narisana je na bledem rožnatobež papirju in je ena od številnih risb živali, ki jih je umetnik narisal v svojem zgodnjem ustvarjaln­em obdobju okoli leta 1480. Prodaja je presegla prejšnji rekord druge Leonardove risbe ( Konj in jezdec), ki se je leta 2001 prodala za 8,1 milijona funtov. Po navedbah dražbene hiše je v zasebni lasti le še nekaj del italijansk­ega renesančne­ga mojstra. Laetitia Masson, strokovnja­kinja za risbe starih mojstrov pri Christie's, je tako imenovano tehniko srebrenka označila za »zelo težko, ker v resnici ne dovoli nobene napake«. Leonardo se je je naučil od svojega učitelja Andree del Verrocchia. Pri njej se uporablja kovinski svinčnik, sestavljen iz legure svinca in srebra, ki pušča sled. Strokovnja­kinja je tudi dodala, da je bil Leonardo navdušen nad naravo in živalmi nasploh.

Risba je zamenjala kar nekaj lastnikov, najprej je pripadala britanskem­u slikarju in zbiratelju Thomasu Lawrenceu, potem pa je bila leta 1860 prodana na dražbi Christie's za samo 2,50 funta. Izbrana je bila za številne razstave od Louvra do Narodne galerije v Londonu. Tokrat jo je neznanemu kupcu prodal ameriški zbiratelj Thomas Kaplan, ki je lastnik zbirke Leiden, znane predvsem po nizozemski­h starih mojstrih, posebej Rembrandtu. Po prodaji je v izjavi za javnost vodja oddelka za stare mojstre pri Christie's Stijn Alsteens delo opisal kot majhno, a čudovito. Dodal je, da bo to nedvomno ena zadnjih Leonardovi­h risb, ki so prišle na trg. V zasebnih rokah naj bi jih namreč bilo samo še nekaj. Njegove risbe mačk in psov pa tudi medveda, ki se sprehaja, so med tistimi, ki so razstavlje­ne v velikih galerijah in muzejih, tudi v Britanskem muzeju in Metropolit­anskem muzeju umetnosti. Seveda pa se Glava medveda ne more primerjati z rekordom Odrešenika sveta, slike, ki naj bi jo prav tako naslikal Leonardo da Vinci. Pred štirimi leti je segel do 450 milijonov dolarjev, postal najdražja umetnina na svetu in takrat z vrha lestvice najdražje prodanih izrinil Ženske iz Alžira Pabla Picassa, ki so jih dve leti prej prodali za »samo« 179,4 milijona dolarjev.

 ?? Foto Reuters ?? Dražbena hiša Christie's je v četrtek prodala risbo Glava medveda Leonarda da Vincija za rekordnih 8,8 milijona funtov (dobrih deset milijonov evrov).
Dražbeni rekord
Foto Reuters Dražbena hiša Christie's je v četrtek prodala risbo Glava medveda Leonarda da Vincija za rekordnih 8,8 milijona funtov (dobrih deset milijonov evrov). Dražbeni rekord

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia