Delo (Slovenia)

Prva afroameriš­ka zmagovalka v 93-letni zgodovini tekmovanja v črkovanju

-

Štirinajst­letna Zaila Avant-gar

de iz New Orleansa v ameriški zvezni državi Louisiana je v četrtek postala prva afroameriš­ka zmagovalka vseamerišk­ega tekmovanja v črkovanju s 93-letno zgodovino. Pred njo je bila doslej edina temnopolta zmagovalka Jody-Ann Maxwell na tekmovanju leta 1998, vendar ta nima afroameriš­kih korenin, ampak prihaja z Jamajke. Tekmovanja v črkovanju zapletenih angleških besed so se v ZDA ob sodelovanj­u devetih časopisov začela leta 1925, da bi učencem pomagala izboljšati znanje v črkovanju, obogatiti besedni zaklad, spoznati nove pojme in se naučiti čim bolj pravilne rabe angleškega jezika. Zdaj na tekmovanju, ki se je razširilo še na Bahame, v Kanado, Gano in na Japonsko, vsako leto sodeluje približno enajst milijonov otrok. Letos jih je do najvišje stopnje prišlo nekaj več kot dvesto, v četrtek pa se je v končnem spopadu pomerilo enajst finalistov in najboljša je bila Zaia.

Biti čim boljša in po možnosti najboljša je kljub njeni mladosti že leta vodilo tega energičneg­a dekleta z jasnimi cilji in trdno voljo. Že kot petletna je začela trenirati košarko in vaditi žongliranj­e s košarkarsk­o žogo, pri dvanajstih pa je že dosegla Guinnessov rekord v številu odbojev pri žongliranj­u s štirimi košarkarsk­imi žogami v eni minuti. Pozneje je postala nosilka še dveh podobnih Guinnessov­ih rekordov v žongliranj­u in preigravan­ju s košarkarsk­o žogo, njena želja pa je, da bi postala poklicna košarkaric­a. A poleg telesne pripravlje­nosti in spretnosti to obetavno dekle kaže tudi nadpovpreč­ne mentalne sposobnost­i in se med drugim že nekaj časa udeležuje tudi tekmovanj v črkovanju. Njene vzornice so bojevnica za pravice deklet in žena Malala Jusafzaj ter temnopolti teniški zvezdnici Serena Williams in Coco Gauff. S svojim početjem dokazuje, da je z vztrajnost­jo in trdno voljo na dobri poti, da se jim približa. To je tudi njena želja, ne samo zaradi sebe, ampak zaradi vseh žensk na svetu. »Menim, da bolj ko se promoviraj­o in objavljajo dosežki in zmage žensk, večja je verjetnost, da bodo druga dekleta po vsem svetu videla, da lahko naredijo vse, kar si zamislijo,« je namreč dejala ob osvojitvi Guinnessov­ega rekorda pri rosnih dvanajstih letih.

 ??  ?? S svojim početjem dokazuje, da je z vztrajnost­jo in trdno voljo na dobri poti, da se približa svojim vzornicam.
Foto AFP
S svojim početjem dokazuje, da je z vztrajnost­jo in trdno voljo na dobri poti, da se približa svojim vzornicam. Foto AFP

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia