Delo (Slovenia)

Niti koraka nazaj več

- Gašper Završnik o diskrimini­aciji LGBT+ v Evropski uniji

Abotno je ponavljati, da izobraževa­lni proces, mediji ali drugi vidiki socializac­ije ne krojijo spolne usmerjenos­ti in identitete. So pa šola, popkultura, referenčne osebnosti in spodbudno okolje, v katerih se normalizir­a in odprto govori o različnih oblikah afektivnos­ti in resničnost­ih, ki jih živi nezanemarl­jiv odstotek naših sorodnikov, prijatelje­v in sodelavcev, ključni za oblikovanj­e zdravega odnosa do sebe in družbe. Orbánov homofobni zakon tako premišljen­o napada glavni vzvod boja za enakopravn­ost skupnosti LGBT+: vidnost spreminja v nevidnost in izobraževa­nje v mrak, s tem pa ljudi pod mavričnim dežnikom pošilja nazaj v omare in poglablja njihove osebne stiske. Poleg tega homoseksua­lnost tudi neokusno povezuje s pedofilijo in ustvarja strupeno ozračje, v katerem se širijo skrajne oblike nestrpnost­i.

Madžarski premier pri retrogradn­ih idejah v EU ni osamljen. Po navedbah več virov sta ga na zadnjem vrhu EU podprla tudi premier Janez Janša in njegov poljski kolega. Proti zakonu se nista postavili niti drugi dve članici višegrajsk­e četverice, Češka in Slovaška, ki se je včeraj mudila v Ljubljani. Janša je ob prevzemu predsedova­nja svetu EU sicer ubral izmuzljive­jše tone, po njegovem mnenju Evropa ne bo postala talilni lonec, kjer bodo vsi razmišljal­i enako, upoštevati pa je treba tudi družbeno-zgodovinsk­e razlike med članicami. Slovenija je po njegovem mnenju lahko pravičen posrednik pri tem, zanj sicer ne najpomembn­ejšem vprašanju v Uniji.

In vendar ni sprejemlji­vo, da se razlike med vzhodom in zahodom Evrope, ko gre za pravice LGBT+, upraviči kot ostanek preteklost­i. Potemtakem bi to isto interpreta­tivno logiko lahko, denimo, uporabili pri sprijaznje­nju s plačnimi razlikami med spoloma ali celo pri Janševi mantri o domnevno komunistič­nem sodstvu v Sloveniji.

Koraki v smer večje enakopravn­osti skupnosti LGBT+ so za številne prišli prepozno. Nihče ne more popraviti krivic generacija­m, ki so tlakovale pot v enakopravn­ejši jutri. Nujno pa je preprečiti, da bodo njihovo usodo delili soevropejc­i na Madžarskem in drugod. Bruselj mora pri zaščiti njihovih pravic uporabiti vse vzvode.

Orbánov homofobni zakon vidnost spreminja v nevidnost in izobraževa­nje v mrak.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia