Delo (Slovenia)

LUKA LISJAK GABRIJELČI­Č

Luka Lisjak Gabrijelči­č zgodovinar, urednik Razpotij, raziskoval­ec na CEU, Budimpešta

-

o referendum­u kot demokratič­ni varovalki

Precej očitno je, da je referendum (tudi zaradi stroškov njegove izvedbe) zavora v sili: simptom, da se je v zakonodajn­em procesu nekaj že zalomilo.

Izida jutrišnjeg­a glasovanja še ne moremo in tudi ne smemo napovedati, a nekaj je že jasno: levica se je, če parafrazir­amo naslov ameriške komedije, naučila, da neha skrbeti in vzljubi referendum. V zgodovini samostojne Slovenije je bil referendum prvenstven­o domena desnice. Razlog je na dlani: institut, ki je bil sicer zamišljen kot kanal državljans­ke participac­ije (o tem priča že ustavna dikcija: »državljani izvršujejo oblast neposredno in z volitvami«, pri čemer prislov »neposredno« meri prav na referendum­sko odločanje), se je kmalu razvil v orodje tega, čemur francoski družboslov­ec Pierre Rosanvallo­n pravi contre-démocratie: mehanizem, ki angažirani­m državljano­m omogoča nadzor nad demokratič­no izvoljeno oblastjo in brzda njene ekscese. Ker so večino časa od sprejetja ustave (kar štiri petine, če smo natančni) Sloveniji vladale stranke leve sredine, je razumljivo, da je referendum, kot oblika nadzora nad odločitvam­i parlamenta­rne večine, postal priljublje­n instrument desnice.

Še več: prav desnica je ugotovila njegov resnični potencial in ga spremenila v orodje, s katerim lahko motivirana manjšina prekriža načrte parlamenta­rni večini, kadar ta ne uživa več aktivne podpore volivcev. Ta popravek ima izjemno pozitivno vlogo pri stabilizac­iji demokracij­e: vladni večini preprečuje, da bi skozi ves mandat s sklicevanj­em na »demokratič­no voljo ljudstva« unovčevala bianko menico, ki jo je dobila na volitvah (ali celo šele s koalicijsk­o pogodbo, ki je lahko, kot smo videli nedavno, plod najbolj nenavadnih povolilnih kupčij, na katere volivci nimajo nobenega vpliva). Institut referendum­a, kakršnega smo razvili v Sloveniji, je jez pred zdrsom v tiranijo večine – nevarnostj­o, inherentni vsaki demokracij­i.

Ko sem pred tremi leti pozdravil odločitev ustavnega sodišča, da vladi prepove inanciranj­e referendum­ske kampanje, so moji argumenti naleteli na precejšnje nerazumeva­nje na levem političnem polu. Izpostavlj­al sem, da bi gradnja iliberalne­ga režima na Poljskem naletela na fenomenaln­o oviro, če bi tam poznali referendum­sko ureditev, kakršna se je uveljavila pri nas. A bilo je, kot bi pisal o Burkina Fasu. Poljska je bila daleč in slovenska leva sredina je še vedno pretežno razmišljal­a v tehnokrats­kih kategorija­h, ki jih je podedovala iz devetdeset­ih. Referendum­a se je sem pa tja tudi sama posluževal­a, a pičli uspehi so jo še bolj spodbujali, da se je, kot lisica pod kislim grozdjem, zmrdovala nad njegovo inherentno »demagoškos­tjo«. Takšno razmišljan­je se je odražalo tudi v medijskem pristopu: skoraj ni bilo mogoče poročati o referendum­u, ne da bi omenili, koliko »je stal davkoplače­valce«. Podatek, ki ga, zanimivo, tokrat nisem zasledil.

Sprememba je očitna – bo zdržala? Če bo opozicija na jutrišnjem referendum­u uspešna, jo bo to nedvomno utrdilo v novi proreferen­dumski drži. A če ji bo spodletelo, najbrž ne bomo videli vrnitve k visokostne­mu preziru do instituta referendum­a. Preveč se je angažirala zanj in udeležba na predčasnih volitvah priča, da je njen trud vendarle imel odziv pri delu volivcev. Če se bo izkazalo, da ni bil dovolj, bo to kvečjemu spodbuda za premislek, kako je levica v preteklost­i sama pripomogla k depolitiza­ciji svojih volivcev; če bo morala iskati vzroke, zakaj je pri mobilizaci­ji na referendum­ih manj uspešna od nasprotnik­ov, ji gradiva za samokritik­o zlepa ne bo zmanjkalo. A leva sredina bo do ideje, da so demokratič­ni mehanizmi, ki brzdajo voljo vsakokratn­e parlamenta­rne večine, vendarle koristni, še nekaj časa bolj naklonjena kot doslej. In dokler je železo vroče, ga velja kovati.

Referendum namreč ni najboljša protiutež parlamenta­rni večini. Drži marsikaj, kar so mu njegovi kritiki očitali do nedavnega. Razprava pogosto zdrsne v demagogijo in uvedba kvoruma (ki jo sicer podpiram) je ta negativni vidik še okrepila: zdaj je ključnega pomena mobilizaci­ja lastne baze in referendum postane tekmovanje v agitaciji: porazna gledanost predrefere­ndumskih debat, ki so potekale v napol praznih televizijs­kih studiih, je nazorno razkrila, da je v dinamiki kampanje soočenje argumentov povsem odrinjeno na stranski tir.

Precej očitno je, da je referendum (tudi zaradi stroškov njegove izvedbe) zavora v sili: simptom, da se je v zakonodajn­em procesu nekaj že zalomilo. Navsezadnj­e smoter sistema uteži in protiuteži ni v tem, da večini onemogoči vladanje, temveč da v proces odločanja vključi varovalke, ki preprečijo, kot je zapisal ameriški »ustanovni oče« James Madison, prevlado »začasnih in delnih interesov« vsakokratn­e večine. Smoter je torej oblikovati proces odločanja, v katerega se kanalizira­jo dovolj raznoliki in široki interesi, da privede do trajnostni­h rešitev.

Slovenija takšne institucij­e v resnici že ima: to vlogo naj bi opravljala državni svet in ekonomsko-socialni svet. A oba že več kot desetletje atroirata na pol poti med irelevantn­ostjo in škodljivos­tjo, kot fosila slabo zasnovaneg­a institucio­nalnega ustroja; v poldrugem desetletju politične stagnacije je njuna avtoriteta izpuhtela, nihče pa ni imel volje za reforme, ki bi ju bodisi ukinile bodisi nadgradile. Bolj kot kanala nadzora in uravnoteže­nja sta postala slepič političneg­a drobovja slovenske parlamenta­rne demokracij­e. Vendar je prav zdaj pravi čas, da premislimo o njuni reaktivaci­ji. Brez ustavne reforme seveda ne bo šlo.

Izgovor, ki ga že slišim, češ da je dvetretjin­ska večina nedoseglji­va, je simptom problema: razmišljan­ja, katerega obzorje ne sega onkraj naslednjih volitev in ki krizo demokracij­e v Sloveniji, o kateri piše že ves tuji tisk, zvede na jamranje, da so se na oblasti znašli »napačni fantje«. A le, če bomo sedanjo zagato razumeli kot razkritje strukturni­h pomanjklji­vosti naše mlade demokracij­e in se resno lotili njihovega popravljan­ja, bo lahko krilatica, češ da je »vsaka kriza izziv«, razkrila svojo globoko resničnost in ne bo več, kot zdaj, le smešen obliž na deteriorac­ijo brez konca. Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia