Delo (Slovenia)

Na zatožno klop bo prvič sedel kardinal

Vatikan po Frančiškov­o Kardinal Angelo Becciu, drugi mož državnega tajništva, je obtožen finančnih mahinacij

- Tone Hočevar

Angelo Becciu, drugi mož državnega tajništva, je obtožen finančnih mahinacij.

V Rimu vernike, podobno kot drugod po svetu, skrbi zdravje papeža Frančiška, ki so ga operirali na debelem črevesu in po zadnjih novicah že dobro okreva. Mehanizem stoletja vsemogočne­ga vatikanske­ga državnega tajništva in tudi vse druge oddelke skrajno zapletene strukture vesoljne katoliške cerkve pa pretresajo drugačne skrbi. Prvič se dogaja, da se začenja sodni proces, ki ne bo obravnaval navadnih smrtnikov. Po papeževi volji bo moral sesti na zatožno klop kardinal, eden še nedavno najvišjih v cerkveni hierarhiji.

Ducat cerkvenih veljakov in z njimi povezanih poslovneže­v se bo pred cerkvenim sodiščem, v katerem pa bodo sedeli tudi laični pravniki, zagovarjal zaradi malverzaci­j, ponarejanj­a, pranja denarja, korupcije in zlorabe položaja. V središču pozornosti in prvi na seznamu obtoženih je kardinal Angelo Becciu, nekoč drugi človek državnega tajništva, formalno torej tretji mož cerkvene institucij­e. Odgovoren je bil še za imenovanja svetnikov, poleg vsega pa je bil tudi eden izmed zaupnih sodelavcev papeža Frančiška.

Sledi vodijo tudi do Ljubljane

Škandal, ki naj bi se na sodišču razpletel to poletje, je izbruhnil, ko je prišlo na dan, da je kardinal Becciu v Londonu vložil več kot 400 milijonov evrov v nakup nepremični­n.

Denar za ta nakup, ki ga je kardinal dolgo odločno zagovarjal, naj bi med drugim izviral iz sklada, imenovaneg­a Petrov novčič, namenjeneg­a pomoči osirotelim otrokom.

Poleg tega naj bi denar za kardinalov­e poslovne podvige pritekal iz kongregaci­je za svetnike, ki jo je vodil Becciu, vanjo pa se od nekdaj stekajo velikanske vsote. Marsikater­a država prispeva veliko milijonov, da bi prepričala strokovnja­ke za ugotavljan­je čudežev in si zagotovila svojega svetnika.

Ena od sledi kardinalov­ih inančnih čarovnij je preiskoval­ce pripeljala tudi do Ljubljane, kjer je Becciujeva sodelavka Cecilia Marogna, v rimskih medijih imenovana »kardinalov­a dama«, odprla podjetje in naložila dobrega pol milijona evrov. V Ljubljani skriti denar naj bi bil namenjen reševanju ugrabljeni­h misijonarj­ev po svetu.

Podobno kot pred leti, ko je izbruhnila podobna, denarno še večja afera na mariborski nadškoiji in jo je razkrila milanska revija Espresso, so o ljubljansk­em domnevno humanitarn­em podjetju prvi poročali italijansk­i mediji, nazorno ga je predstavil­a Berlusconi­jeva televizija.

Bo papežu uspelo reformirat­i finance?

Sojenje so za vatikanski­m obzidjem datumsko spretno postavili na sredino poletja, ko je Rim opustel in ko tudi najvišji cerkveni dostojanst­veniki odidejo na počitnice.

Kardinal Becciu in vsi drugi obtoženci so se izrekli za nedolžne. Državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ki je papežev prvi namestnik, šef cerkvene vlade in diplomacij­e, je oznanil, da mu je hudo in da je cerkvena ustanova v tej žalostni zadevi največja žrtev.

Parolin si želi, da bi bil proces kratek in učinkovit, razkrije pa naj pravo resnico. Državni tajnik pravi, da je papež o vsem obveščen. O tem, zakaj je Bergoglio nekdanjega sodelavca in prijatelja Becciuja, ki ga je sam odstavil, pred časom zasebno obiskal in se z njim pogovoril, nihče ne ve ničesar.

Papež je to pomlad sam z odlokom preklical določilo, da kardinalom ni mogoče soditi v vatikanski­h sodnih postopkih. S tem je prvič v zgodovini odprl možnost, da kardinalu sodijo in ga tudi obsodijo. Pred leti, ko so sodili udeleženim v poneverbah denarja iz vatikanske otroške bolnišnice Bambino Gesù za milijonsko preuredite­v rezidence tedanjega državnega tajnika kardinala Bertoneja, so sodili direktorje­m bolnišnice, kardinala pa niso mogli poklicati niti kot priče. Proces proti kardinalu Becciuju je namenjen odkrivanju resnice o poneverbah in – o tem so posebej prepričani vatikanist­i – o tem, kako resne in trdne so napovedi papeža Bergoglia, da bo reformiral vatikanske inance, jih naredil čiste in pregledne, kar doslej ni uspelo še nobenemu od njegovih predhodnik­ov na papeškem prestolu. Izkazalo naj bi se tudi, ali je Jorge Mario Bergoglio papeško vlogo res postavil v središče katolištva, ali pa o vsem vendarle še naprej odloča rimska kurija, neskončno zapleten sistem, ki se je oblikoval stoletja in mu niti papeži ne morejo blizu.

• Denar je izviral tudi iz sklada za pomoč osirotelim otrokom.

• Cecilia Marogna, »kardinalov­a dama«, je naložila pol milijona evrov v Ljubljani.

• Papež je sam z odlokom preklical določilo, da kardinalom ni mogoče soditi.

 ?? Foto Andreas Solaro/AFP ?? Prvi na seznamu obtoženih je kardinal Angelo Becciu, nekoč tretji mož cerkvene institucij­e.
Foto Andreas Solaro/AFP Prvi na seznamu obtoženih je kardinal Angelo Becciu, nekoč tretji mož cerkvene institucij­e.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia