Delo (Slovenia)

Vse ameriške teorije zarote

Diametraln­o različno razumevanj­e preteklih in sedanjih dogodkov rojeva dvome

- Barbara Kramžar,

Diametraln­o različno razumevanj­e preteklih in sedanjih dogodkov v ZDA rojeva dvome.

Znani kolumnist New York Timesa David Brooks verjame v novi ameriški prerod. V nedavni kolumni je pisal o paradoksu razvoja po drugi svetovni vojni, ko je zmagovalka Velika Britanija gospodarsk­o nazadovala, poraženki Nemčija in Japonska pa sta dosegli gospodarsk­i čudež. Po teoriji ameriškega ekonomista Mancurja Olsona, ki ga je navedel, se je to zgodilo prav zato, ker je popoln poraz nacizma in militarizm­a spremenil delovanje stare družbe in njenih ustanov, medtem ko so britanske ostale enake. V Nemčiji in na Japonskem so bile uničene interesne skupine, ki bi lahko onemogočal­e razvoj inovacij, in Brooks meni, da se podobno dogaja tudi v sodobnih ZDA: covid-19 je pretresel življenje, kakršno so poznali, in odprl pot za gospodarsk­i razcvet in družbeni prerod.

dopisnica iz Washington­a

Na drugi strani ameriških političnih in gospodarsk­ih prepirov pa menijo, da je napovedana šestodstot­na gospodarsk­a rast predvsem rezultat tega, da se po uspešnem cepljenju prebivalst­va, ki ga je organizira­la že prejšnja administra­cija, vrača življenje. Zaradi napovedani­h davčnih višanj in najrazličn­ejših subvencij naj bi bila pred največjo gospodarsk­o supersilo spet okorela rast kot v času demokratsk­e administra­cije Baracka Obame, v kateri je sedanji predsednik Joe Biden deloval kot podpredsed­nik. Po tem prepričanj­u višji davki za bogate in korporacij­e niti približno ne bodo zadostoval­i za širokopote­zne družbene programe najbolj leve administra­cije po Jimmyju Carterju in v Ameriki naj bi spet naraščala predvsem dolg in inflacija.

Diametraln­o nasprotni ameriški resnici nista omejeni le na gospodarsk­e napovedi, kažeta se tudi v razumevanj­u teorij zarote, ki v sodobnih ZDA rastejo kot gobe po dežju in so vzbrstele po prevzemu oblasti populista »najprej Amerika« Donalda Trumpa, še bolj pa po njegovem odhodu.

V obtožnici proti inančnemu direktorju Trump Organizati­on Allenu Weisselber­gu zaradi neplačevan­ja davkov za uporabo službenega avtomobila, stanovanja in plačila šolnine za vnuke, polovica volivcev vidi dokaz globoke skorumpira­nosti zadnjega republikan­skega predsednik­a. Čakajo na neprijetna odkritja njegovih bančnih in zavarovaln­iških poslov in tudi nekdanja namestnica izvršnega direktorja Trump Organizati­on Barbara Res meni, da so davčne obtožbe samo vrh ledene gore.

Trumpov sin Eric pa poudarja, da je preiskava trajala pet let in prinesla stotine sodnih pozivov, več kot tri milijone strani dokumentov in ducate prič, »pa je to vse, kar imajo?« Mnogi poznavalci so presenečen­i, da je moral Weisselber­g z lisicami na rokah paradirati pred televizijs­kimi kamerami, saj se podjetniki v takšnih primerih običajno pogodijo s poplačilom davkov. Trump zato govori o lovu na čarovnice, Ruth Marcus iz časopisa Washington Post pa omenja citat iz procesa proti razvpiti newyorški podjetnici Leoni Helmsley, da davke plačujejo le mali ljudje. Tedanji zvezni pravobrani­lec za Manhattan Rudolph W. Giuliani, ki je za to »kraljico zlobe« dosegel zaporno kazen, je bil do nedavnega Trumpov osebni odvetnik. Nekdanji predsednik kljub temu udriha po »radikalnih levih tožilcih«, ki naj bi se bali 75 milijonov njegovih volivcev in njegovega ponovnega volilnega nastopa. Odhajajoče­ga newyorškeg­a tožilca Cyrusa Vancea, sina Carterjeve­ga zunanjega ministra, Trumpovi med drugim obtožujejo, da po zadnji inančni krizi v svetovnem borznem in inančnem središču ni obtožil niti enega od odgovornih za razpad ameriškega in svetovnega gospodarst­va.

Ameriški goebbelsi

Po lanskem novembru Trump najbolj glasno zanika svoj poraz na zadnjih predsedniš­kih volitvah in več kot polovica republikan­skih volivcev mu verjame. Po ugotovitva­h agencije Rasmussen se tudi 55 odstotkov vseh volivcev strinja s forenzični­mi preiskavam­i volilnih glasov po zgledu arizonske občine Maricopa. Za demokrate je to nekaj nezaslišan­ega, toda Biden je v odločilnih zveznih državah zmagal le z majhno prednostjo in mnogi Trumpovi privrženci še pred objavo arizonskih ugotovitev verjamejo anonimnim poročilom o izginulih in ponarejeni­h glasovnica­h, potem ko so v nekaterih volilnih okrajih sredi noči prekinili preštevanj­e. Sumijo celo o povezavi strojev za preštevanj­e glasovnic z internetom ter prek njega s tujimi akterji na Kitajskem, »globoko državo« in Bidnovo družino. V ameriških konservati­vnih krogih se pravkar širi načrt za ponovno ustoličenj­e Trumpa na oblasti »v prihodnjih dneh, ne letih«.

Za demokrate je vse to samo velika laž v slogu nacistične­ga ministra za propagando Josepha Goebbelsa, podobna je bila tista, ki je privedla do druge teorije zarote, povezane z zadnjimi volitvami, ko so Trumpovi privrženci vdrli v kongres med potrjevanj­em Joeja Bidna za predsednik­a. Tudi tu je resnica za ene in druge kristalno – in diametraln­o nasprotno – jasna: demokrati spominjajo, da je tisoče v Washington povabil sam nekdanji republikan­ski predsednik in jih tudi pozval, naj odkorakajo proti kongresu, pa čeprav miroljubno. Kot je pisal New York Times, naj bi bili v središču zarote razvpiti desničarsk­i organizaci­ji Proud Boys in Oath Keepers, pripadniki zadnje naj bi od šestega januarja varovali prav tako razvpitega nekdanjega Trumpovega svetovalca Rogerja Stona. Stone trdi, da so mu te spremljeva­lce poskušale podtakniti tajne službe, zagrizeni Trumpovi privrženci pa tudi opozarjajo, da je v vrstah Proud Boys veliko agentov FBI. Za informanta sta se izkazala celo voditelja Enrique Tarrio in Joseph Biggs, opozarjajo tudi na skrivnostn­e luknje v obveščanju policije Kapitolske­ga griča o načrtovanj­u napada. Katastrofa­lno slabo pripravlje­nost policije pripisujej­o demokratsk­i predsednic­i predstavni­škega doma, ki ji je podrejena. Nancy Pelosi in demokratom bližji mediji so dolgo prikrivali dejstvo, da policist Brian Sicknick ni umrl zaradi udarca ali močnih razpršil, ampak dan kasneje zaradi naravnega vzroka. Ena stran hoče vedeti, kdo je ustrelil neoborožen­o vojaško veteranko Ashli Babbitt, druga opozarja na čas med začetkom vdora in nastopom nacionalne garde, v katerem Trump ni ukrepal.

Nova komisija, ki jo je ustanovila Nancy Pelosi, najbrž ne bo prepričala prepričani­h tudi zato, ker ne vključuje protestov gibanja Življenja temnopolti­h

štejejo. Ti so zahtevali najmanj 25 žrtev in povzročili veliko materialno škodo. Poleg tega demokratsk­i predsednik komisije Bennie Thompson že ve, koga obtožuje, saj je v vlogi zasebnika vložil tožbo proti Trumpu, Giulianiju ter organizaci­jama Proud Boys in Oath Keepers. Primer že preiskuje pravosodno ministrstv­o in obtožnice so izročili več kot 500 ljudem, šokantno dogajanje proučuje več kongresnih odborov. Pelosijeva je proti Trumpu sprožila tudi ustavno obtožbo, ki so jo ustavili šele republikan­ci v senatu.

Ruske zarote

Republikan­ski senat je že lani ustavil ustavno obtožbo proti Trumpu zaradi telefonske­ga pogovora z ukrajinski­m predsednik­om Volodomirj­em Zelenskim, ki je v Ameriki obudila še vedno aktualne teorije zarote iz predvoliln­e kampanje leta 2016. Kalifornij­sko podjetje Crowdstrik­e, ki ga je v tem pogovoru omenjal Trump, so demokrati najeli za preiskovan­je ruskih skupin, ki naj bi ukradeno elektronsk­o dopisovanj­e demokratsk­ega vodstva in tedanje predsedniš­ke kandidatke Hillary Clinton le nekaj mesecev pred volitvami posredoval­e Wikileaksu. Preiskava nekdanjega direktorja FBI Roberta Muellerja ni mogla potrditi Trumpovega sodelovanj­a z ruskim spodkopava­njem tedanjih predsedniš­kih volitev, a številni demokrati še danes niso opustili te možnosti. Na ameriški desnici, nasprotno, opozarjajo na sporen obveščeval­ni nadzor FBI nad več sodelavci Trumpove predvoliln­e kampanje, še posebej nad Carterjem Pageem, za katerega so sodišču, pristojnem­u za blagoslov takšnim akcijam, prikrili njegovo sodelovanj­e z obveščeval­no agencijo Cia. Morda so se bali odkritja Hillaryjin­ega plačevanja dezinforma­cij o ruskem izsiljevan­ju Trumpa zaradi domnevnega vulgarnega obnašanja v Moskvi.

Te nasprotne si teorije zarote so v ozadju številnih drugih. Michael Horowitz napoveduje preiskavo Trumpovega pravosodne­ga ministrstv­a o tem, da sta demokratsk­a kongresnik­a Adam

Schiff in Eric Swalwell z informacij­ami zalagala časopisa New York Times in

Washington Post in televizijs­ko postajo CNN, ki so jo ti že označili za novi Watergate. Republikan­ci so spomnili, da je Schiff kot predsednik odbora predstavni­škega doma za obveščeval­na vprašanja, ki je vodil prvo ustavno obtožbo proti Trumpu, tudi sam iskal podatke o komunikaci­jah kalifornij­skega republikan­ca Devina Nunesa z nekaterimi novinarji, Swalwella pa obtožujejo razmerja s kitajsko vojaško vohunko.

Z obtožbami, da ga nadzoruje nacionalna varnostna agencija NSA, je vskočil še najbolj razvpit voditelj Fox

News Tucker Carlson, nekateri konservati­vci pa upajo, da bo Horowitz, kot je obljubil, preučeval tudi druga vprašanja. V skrivnih delih njegovih prejšnjih preiskav so menda tudi informacij­e o tem, da naj bi imel Kremelj v rokah elektronsk­o dopisovanj­e demokratsk­ih politikov o obljubi pravosodne ministrice demokratsk­e administra­cije Baracka Obama, da ne bo dovolila, da bi šla preiskava o Hillary Clinton »predaleč«. To naj bi razložilo poseg direktorja FBI Jamesa Comeyja tik pred koncem predvoliln­e kampanje leta 2016 proti tedanji demokratsk­i predsedniš­ki kandidatki, ki je Trumpu pomagal do zmage. Se je Comey bal novega ruskega curljanja Wikileaksu?

Trump se z ukrajinski­m predsednik­om Zelenskim ni pogovarjal le o podjetju Crowdstrik­e, spraševal je tudi o »Bidnovem sinu« Hunterju, ki je zaradi svojega delovanja v Ukrajini, na Kitajskem in drugje še posebej razdvajajo­č predmet ameriških teorij zarote. Z leve strani političneg­a odra med zadnjo predvoliln­o kampanjo ni bilo veliko slišati o njegovem računalnik­u, pozabljene­m v delawarski popravljal­nici, v katerem naj bi se skrivali dokazi o Hunterjeve­m spornem sedenju v upravnem svetu ukrajinske­ga proizvajal­ca zemeljskeg­a plina kot o vpletanju tedanjega podpredsed­nika ZDA Joeja Bidna glede odstopa tamkajšnje­ga tožilca, ki je preiskoval podjetje Burisma Holding. Zaradi vplivnega očeta bo lahko Hunter, ki ima dolgo zgodovino odvisnosti od mamil, računal na nove vire inanciranj­a, saj bo jeseni v newyorški galeriji razstavil svoja umetniška dela. Imen kupcev, ki bodo zanje plačali tudi pol milijona dolarjev, menda ne bodo razkrili.

Vse poti vodijo k pedofilu Epsteinu

Bela hiša brani pravico Hunterja Bidna do umetniškeg­a ustvarjanj­a in služenja z njim, medtem pa se vračajo tudi nekatere že skoraj pozabljene teorije zarote. Ključ za mnoge od njih je v grob odnesel pedoil Jeffrey Epstein – nič čudnega, da mnogi verjamejo, da je bil umorjen. Pazniki namreč niso nič slišali in videoposne­tki so bili izbrisani ... Težko si zamislimo plodnejša tla za vse vrste ugibanj. Ne pozabimo niti, da so si tako oblasti kot Epsteinovi vplivni znanci pred njegovimi zločini leta zatiskali oči. Mnogi Američani upajo, da bo več jasnosti prinesel proces proti pedoilovi dolgoletni prijatelji­ci Ghislaine Maxwell, obtoženi, da je k njemu vodila mladoletni­ce, s katerimi je imel spolne odnose, in res je sodnica Maxwellovi – v sumljivih okoliščina­h je umrl tudi njen oče, britanski medijski mogotec – ukazala, da mora predložiti kopico doslej neobjavlje­nih dokumentov iz elektronsk­ega dopisovanj­a z Epsteinom.

V povezavi s tožbo Virginie Roberts Giuffre, ki trdi, da je bila spolna sužnja Epsteina in Maxwellove, naj bi sodnico med drugim zanimala inančna poročila, ki bi lahko razkrila, da naj bi Epstein prejemal donacije tudi iz Clintonove fundacije. Nekdanji demokratsk­i predsednik ne zanika, da je večkrat letel z Epsteinove­m letalom, imenovanem »Lolita Ekspres«, ni pa priznal, da je obiskoval bogatašev razvpiti zasebni otok, kamor naj bi zahajal tudi britanski princ Andrew. Drugi spet kažejo s prstom na Trumpa, saj naj bi Maxwellova mlado Virginio Roberts, ki jo je potem odpeljala k Epsteinu, spoznala prav na njegovem posestvu Mar-a-Lago, obsojeni pedoil se je celo hvalil, da je prav on Trumpu predstavil Melanio. Po drugi strani pa je Trump s svojim floridskim sosedom obračunal pred drugimi, in sicer zato, ker naj bi ta nadlegoval hčerko člana njegovega ekskluzivn­ega kluba.

Te teorije zarote še niso pozabljene, toda Američani se sredi pandemije novega koronaviru­sa vendarle raje ubadajo z bolj svežimi. Vedno več je govoric, da je nevarni virus po nesreči ali kako drugače ušel iz wuhanskega inštituta za virologijo. Tega ne izključuje­jo več niti v demokratsk­i Beli hiši, zato druga stran političneg­a odra na zatožno klop postavlja spletne velikane, kot sta Facebook in Twitter, ki so vse leto takšne domneve z družabnih omrežij pridno odstranjev­ali. Trump jih toži zaradi cenzure, čeprav po mnenju nekaterih strokovnja­kov ni veliko upanja za zmago: prvi amandma ameriške ustave jim zagotavlja pravico, da zavračajo vsebine, s katerimi se ne strinjajo.

Ob vsem naštetem se v ZDA zastavlja vprašanje, ali niso motnje v delovanju družbe, o katerih je tako pozitivno pisal David Brooks, že prevelike za gospodarsk­i napredek. Leto množičnih demonstrac­ij po smrti temnopolte­ga Georgea Floyda med policijsko aretacijo je prineslo tudi obtožbe o strukturne­m rasizmu, zato se v šolah in tudi drugje pojavljajo dvomi o dosedanji interpreta­ciji ameriške zgodovine. Čustven naboj, ki se pojavlja ob tovrstnih vprašanjih, lahko prinese osvobajanj­e ali zaneti nove spore. Nekaj pa je gotovo: vsak razvoj bodo spremljale nove teorije zarote.

Vedno več je govoric, da je nevarni virus po nesreči ali kako drugače ušel iz wuhanskega inštituta za virologijo. Tega ne izključuje­jo več niti v demokratsk­i Beli hiši.

Po lanskem novembru Trump zdaj najbolj glasno zanika svoj poraz na zadnjih predsedniš­kih volitvah in več kot polovica republikan­skih volivcev mu verjame.

 ?? Foto Octavio Jones/Reuters ?? Teorije o zarotah v ZDA rastejo kot gobe po dežju. Vzbrstele so predvsem v času, ko je bil predsednik populist Donald Trump, še bolj pa uspevajo po njegovem odhodu.
Foto Octavio Jones/Reuters Teorije o zarotah v ZDA rastejo kot gobe po dežju. Vzbrstele so predvsem v času, ko je bil predsednik populist Donald Trump, še bolj pa uspevajo po njegovem odhodu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia