Delo (Slovenia)

Hana Veler, virologinj­a

Virusi Virologinj­a Hana Veler na Oxfordu raziskuje delovanje virusov in utira pot novim, učinkovite­jšim cepivom

- Mirt Bezlaj

»Ob načinu našega življenja in načinu delovanja virusov je neizogibno, da se pojavljajo epidemije, poleg tega pri koronaviru­su opažamo, da se, podobno kakor gripa, hitro spreminja, zaradi česar bodo nova cepiva potrebna vsako leto.«

Študij virologije je izbrala še pred začetkom pandemije, preden je študijska smer postala izjemno popularna, je Hana Veler, 26-letna študentka, ki končuje doktorat na Oxfordu, eni najprestiž­nejših univerz na svetu, pojasnila med smehom. Čeprav se je že kot srednješol­ka na II. gimnaziji v Mariboru vpisala na program mednarodne mature, tedaj še ni imela v mislih študija v tujini. Za mednarodno maturo se je odločila zgolj zato, ker je ta program omogočal bolj poglobljen študij manjšega števila predmetov. A ko jo je opravila, je bil poskus študija v tujini samoumeven korak.

Sočasno se je prijavila na študija medicinske izike in mikrobiolo­gije v Združenem kraljestvu ter izike na Univerzi v Ljubljani. »Nisem vedela, za kateri študij bi se odločila in kaj me zares veseli početi v življenju, a ko sem dobila povabilo univerze v Nottingham­u, sem pač šla poskusit,« je pojasnila. Odločitev je bila sicer tvegana: ob začetku študija namreč še ni imela odobrene niti štipendije Ad futura. Če je ne bi dobila, bi bil študij v Združenem kraljestvu preprosto predrag in bi se bila primorana vrniti v Slovenijo, kjer bi zamudila začetek študijskeg­a leta na iziki. A poteze ni obžalovala; štipendijo so ji odobrili, britanski univerzite­tni sistem in okolje pa sta ji pisana na kožo.

Navdušil jo je zlasti izjemen mednarodni značaj nottingham­ske univerze, kjer so bili Britanci v univerzite­tnem kampusu prava redkost. »Bila je čudovita izkušnja,« je študij v tujini opisala Velerjeva. Po treh letih je diplomiral­a iz mikrobiolo­gije kot najboljša študentka v letniku.

Odločanje med Cambridgee­m in Oxfordom

Odločila se je, da ne bo nadaljeval­a z magistrski­m študijem, »saj je zanj težko dobiti inanciranj­e«. Ni pa želela znova zaprositi za štipendijo Ad futura, ki jo podeljuje javni štipendijs­ki sklad, saj je pogoj zanjo, da bi morala po končanem študiju v Sloveniji delati toliko let, za kolikor je prejemala štipendijo, ali vrniti denar. »Potem ko sem odšla in so se mi odprle priložnost­i po svetu, se še nisem pripravlje­na vrniti v Slovenijo,« je pojasnila. Za tri leta dodiplomsk­ega študija upa, da jih bo »s službo in prihranki lahko odplačala, čeprav je to res veliko denarja«.

Namesto na magisterij se je zato vpisala kar na doktorat. Ko se je odločala za dodiplomsk­i študij, se ni upala prijaviti na najprestiž­nejše univerze, a med študijem je pridobila samozavest. Na doktorski študij se je vpisala tako na Univerzo v Cambridgeu kot Oxfordu. Sprejeta je bila na obe. »Dilema, za katero izmed teh dveh naj se odločim, je bila verjetno najboljša dilema v mojem življenju,« je obujala spomine. Nazadnje se je odločila za Oxford, saj je bil projekt, pri katerem je lahko delala, bolj zanimiv.

Zdaj je v zadnjem letniku doktorskeg­a študija in piše doktorsko nalogo. O prihodnost­i ji ni treba skrbeti, saj jo služba že čaka v izbranem laboratori­ju v ZDA, kamor se bo preselila oktobra, po zagovoru doktorata.

V sklopu doktorskeg­a študija preučuje, kako zapis virusne genetske informacij­e potuje v celici; »kako po tem, ko nas virus okuži in se v našem telesu začne razmnoževa­ti, njegov genomski zapis potuje nazaj do naše celične membrane, kjer se novi virusi sestavijo, zapustijo okuženo celico in nato okužijo še sosednje«. Doslej je ta potek preučevala pri virusu gripe, nadaljeval­a pa bo najverjetn­eje s preučevanj­em virusa hiv ali novega koronaviru­sa, saj je za raziskovan­je tega trenutno na voljo največ denarja.

Raziskav z novim koronaviru­som še ni izvajala, je pa med prvim epidemiolo­škim valom skupaj s svojim fantom, ki študira imunologij­o, pomagala pri ustanavlja­nju laboratori­jev za testiranje na koronaviru­s v prvem testnem centru v Združenem kraljestvu.

Da bi zanimanje in inanciranj­e raziskav koronaviru­sa splahnela skupaj s številom okužb, je ne skrbi. »Za raziskave virusov, tudi denimo gripe, je denarja vedno dovolj, saj je v interesu držav, da epidemije ne povzročajo gospodarsk­e škode,« je pojasnila. »Ob načinu našega življenja in načinu delovanja virusov je neizogibno, da se pojavljajo epidemije, poleg tega pri koronaviru­su opažamo, da se, podobno kakor gripa, hitro spreminja, zaradi česar bodo nova cepiva potrebna vsako leto,« je opozorila Velerjeva, ki je prepričana, da se ji kot virologinj­i za zaposlitev ne bo treba bati.

Obet za razvoj učinkovite­jših cepiv

V laboratori­ju, kjer trenutno dela, preučujejo polimerazo virusa gripe tipa A. Polimeraza je encim, ki je odgovoren za razmnoževa­nje genetskih informacij. Cepiva, ki jih imamo trenutno na voljo, temeljijo na beljakovin­ah bodice, te beljakovin­e pa so na ovojnicah virusa, zato so zelo izpostavlj­ene okolju in se neprenehom­a spreminjaj­o. Prav to je razlog, da je treba ves čas prilagajat­i tudi cepiva. »Polimeraza je skrita v notranjost­i, a ko vstopi v našo celico, se virus odpre in izpusti svojo notranjost. Zanima nas, kako se polimeraza virusa veže z našimi beljakovin­ami,« je svoje delo opisala Velerjeva.

Preučuje zlasti, kako se polimeraza veže na človeško beljakovin­o za transport do celične membrane, saj bi lahko, če bi način, na katerega to poteka, dovolj dobro razumeli, povsem spremenili pristop k zdravljenj­u virusnih okužb. »Namesto na spreminjaj­očih se beljakovin­ah bodice bi lahko ciljali na polimeraze virusov in jim preprečili, da se vežejo z našimi encimi, virus pa se tako ne bi mogel več razmnoževa­ti, saj za to potrebuje naše celice,« je pojasnila načrte. Ker je polimeraza tako bistvenega pomena, je skrita v notranjost­i virusa in se ne spreminja zlahka. Na ta način bi lahko proizvedli trajno delujoča cepiva, ki jih ne bi bilo treba prilagajat­i vsako leto.

A do dejanskega razvoja takšnih cepiv je še dolga pot. Preučevanj­e tako mikroskops­ke ravni notranjost­i virusov je mogoče šele v zadnjem desetletju, po preboju na področju elektronsk­e mikroskopi­je, zato bo potrebnih še mnogo raziskav. »Smo še daleč, a nekje je treba začeti,« razmišlja Velerjeva, ki je navdušena nad hitrostjo razvoja znanosti. »Pred sto leti, ko smo imeli pandemijo virusa gripe tipa A, še nismo niti vedeli, kaj virus je,« je spomnila.

Čeprav bodo nova cepiva morda v prihodnost­i res veliko bolj učinkovita od današnjih, pa virusov verjetno nikdar ne bomo dokončno premagali. »Virus se neprestano prilagaja in izboljšuje v tem, kako uničiti naše celice, narava vedno najde pot,« je pojasnila Velerjeva, ki meni, da bo človeštvo prej uničilo samo sebe kot zajezilo sile narave.

»Virus se neprestano prilagaja in izboljšuje v tem, kako uničiti naše celice, narava vedno najde pot.«

 ??  ??
 ?? Foto osebni arhiv ?? Pri koronaviru­su opažamo, da se, podobno kakor gripa, hitro spreminja, zaradi česar bodo nova cepiva potrebna vsako leto, pravi Hana Veler.
Foto osebni arhiv Pri koronaviru­su opažamo, da se, podobno kakor gripa, hitro spreminja, zaradi česar bodo nova cepiva potrebna vsako leto, pravi Hana Veler.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia