Delo (Slovenia)

Politično prebujenje mladih

Izida referendum­a ne gre razumeti kot uspeh opozicije, pač pa bolj kot nezaupnico vladi.

- Suzana Kos o referendum­u

Načrt o privatizac­iji obal morja, jezer in rek je padel. Referendum je državljano­m dal priložnost, da neposredno pokažejo, v kakšni prihodnost­i si želijo živeti.

Aktivacija volilnega telesa je bila pri tem očitna, statističn­a obdelava podatkov po starosti pa bo čez nekaj dni najverjetn­eje potrdila tudi ocene, da je referendum o vodi zbudil mladi del volilnega telesa. Le upati je, da prebujenje ne bo samo trenutno, saj bi to občutno premešalo karte na političnem parketu.

Čeprav je voda življenjsk­a tema, ki nima politične barve ali okusa, in je bil referendum predvsem glasovanje o njenem varovanju, je včeraj šlo tudi za glasovanje o vladi. Vendar izida ne gre razumeti kot uspeh opozicije, pač pa bolj kot nezaupnico vladi. Če bi bilo nasprotno in zakon ne bi padel, bi vlada po ocenah analitikov dobila zelo pomemben atribut legitimnos­ti in bi lahko v miru vladala do volitev.

Odločen ne in rekordna udeležba že na predčasnem glasovanju, in to kljub poletnim dopustom, sta jasen pokazatelj razpoložen­ja volilnega telesa in povsem neumestni so očitki, da je bil referendum ugrabljen in zlorabljen za druge cilje.

Novelo zakona o vodah so pravzaprav podpirale le vladne stranke. Na nasprotnem bregu pa so stale vodarska stroka, raziskoval­ne ustanove, nevladne okoljske organizaci­je in seveda opozicija. V nasprotova­nju jih je vse združila ideja, da bi se na vodnem in priobalnem zemljišču ter na območju presihajoč­ih jezer dovolilo gradnjo enostavnih objektov in objektov v javni rabi. Kaj pravzaprav so ti objekti? Gre za gostinske, poslovne, upravne, trgovske, obredne stavbe, stavbe za storitvene dejavnosti, za promet, za izvajanje komunikaci­j in druge nestanovan­jske stavbe, če so namenjene javni rabi, in javne površine, kot so javne ceste, ulice, trgi, tržnice, igrišča, parkirišča, pokopališč­a, parki, zelenice in rekreacijs­ke površine.

Ljudem se poleg onesnaževa­nja zraka zdi eden najbolj pomembnih problemov za Slovenijo prav voda. Če se bo po statističn­i obdelavi podatkov o volilni udeležbi potrdila domneva o aktivaciji mladih, pa so že tudi jasni obrisi tem, ki bodo zaznamoval­e bližajočo se kampanjo za državnozbo­rske volitve.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia