Delo (Slovenia)

Tekmeci razdraženi in nemočni

Novak Đoković ubranil lovoriko v Londonu in osvojil 20. turnir za grand slam – Ashleigh Barty nepremaglj­iva

- Siniša Uroševič

Tadej Pogačar je v rumeni majici preživel tudi peklensko vroč dan v Pirenejih.

Razburljiv­a wimbledons­ka tedna ob končnem razpletu nista prinesla nikakršnih senzacij, zmagovalca sta svetovni številki 1: v moški konkurenci Srb Novak Đoković, med dekleti pa Avstralka Ashleigh Barty. Beograjčan je osvojil že svoj šesti Wimbledon, skupno pa 20. lovoriko na turnirjih za grand slam, s čimer je na večni lestvici ujel Švicarja Rogerja Federerja in Španca Rafaela Nadala. Đoković je tako ubranil vladarsko žezlo na slovitem turnirju, ki ga lani zaradi pandemije koronaviru­sa niso izpeljali, tako da je do včerajšnje­ga popoldneva imel še tisto svojo wimbledons­ko lovoriko št. 5 iz julija 2019 po sanjskem inalu s Federerjem, v katerem se je rešil po dveh tekmečevih zaključnih žogicah za zmago in za konec sam postavil piko k veličastni predstavi pri izidu 13:12 v petem nizu.

Včeraj takšne drame ni bilo, si je pa pokvaril izhodišče po vodstvu s 5:2 v uvodnem nizu proti italijansk­emu tekmecu, nakar je ta zgodbo zasukal in v podaljšani igri dobil prvi niz. Toda kot že tolikokrat je 34-letni srbski zvezdnik jekleno močnih živcev ohranil zbranost, igral tudi proti večjemu delu občinstva, ki je očitno stiskalo pesti za slabše rangiraneg­a igralca, in ob koncu spet potrdil svoj ugled zdaj že dolgo najboljšeg­a teniškega igralca na svetu. Po treh urah in 23 minutah je dvajsetič doslej na turnirjih za grand slam zmagoslavn­o dvignil pest, odtekel prek tribun k svoji najožji spremljeva­lni ekipi, pri kateri levji delež pripada Slovaku Marianu Vajdi (prav pri vseh omenjenih 20 naslovih je delal z Novakom!) ter Hrvatu Goranu Ivanišević­u. Že tako temperamen­tni Splitčan je posebej čustveno doživel to inalno predstavo, dva dni prej sta namreč minili dve desetletji od njegovega nepozabneg­a naslova v Wimbledonu.

Kajpak je tako, kot je že v njegovi navadi, Novak Đoković spet odtrgal šopek trave z osrednjega wimbledons­kega igrišča, začel žvečiti in se nasmehnil – še kako je okusna! Šestič je postal najboljši na tem kultnem turnirju v britanski metropoli, tudi v sklepnem govoru je omenil, kako si uresničuje otroške sanje. Nekoč si je doma iz lepenke sestavljal wimbledons­ke pokale, zdaj ponosno dviguje tisto pravo lovoriko sredi igrišča ob aplavzu s polnih tribun in občudovanj­u športnih poznavalce­v po vsem svetu. Dobil je tretji turnir v tem letu zapored za grand slam, pred njim je zdaj le še New York ...

Berrettini? Tudi Italijan, doma iz Rima ter s koreninami iz Firenc, piše lepo zgodbo. Postal je prvi Italijan s inalnim nastopom v moški konkurenci Wimbledona, na poti k sklepni predstavi je v 3. kolu ugnal našega aduta Aljaža Bedeneta, v inalu se proti tekmecu najvišje ravni še zdaleč ni osramotil. In prav Đoković mu je napovedal: »Brez skrbi, to ni tvoj zadnji inale, pred teboj je še sijajna kariera.«

Avstralka ima svojo pravljico

In podobno kot v moški konkurenci se je tudi v ženskem delu Wimbledona veselila št. 1. Res pa je za Ashleigh Barty po Roland-Garrosu 2019 to šele druga lovorika za grand slam, toda zdaj ta 25-letnica že lepo ohranja svoje mesto na vrhu in zato lahko upravičeno razmišlja o novih lepih poglavjih svoje teniške pravljice. Pa ji niso vedno prerokoval­i zmag: kot najstnica se je uprla, se umaknila s teniških tirnic in želela živeti kot vrstnice. Nato pa se je vrnila v svet športa in začela zmagovati. V soboto je tu ugnala Karolino Pliškovo, ki je svojo wimbledons­ko pot do inala začela proti naši Tamari Zidanšek.

• Teniški številki 1, Đoković in Bartyjeva, sta potrdili svojo vladavino.

• Srb se je na večni lestvici izenačil s Federerjem in Nadalom.

• Berrettini je na poti k finalu ugnal Bedeneta, Pliškova pa Zidanškovo.

 ?? Foto Bob Martin/AFP ?? Novak Đoković je ponosno predstavil občinstvu pred vhodom na osrednje igrišče svojo šesto wimbledons­ko lovoriko.
Foto Bob Martin/AFP Novak Đoković je ponosno predstavil občinstvu pred vhodom na osrednje igrišče svojo šesto wimbledons­ko lovoriko.
 ?? Foto Ben Queenborou­gh/Reuters ?? Ashleigh Barty je prvič doslej postala zmagovalka prestižneg­a turnirja v Londonu.
Foto Ben Queenborou­gh/Reuters Ashleigh Barty je prvič doslej postala zmagovalka prestižneg­a turnirja v Londonu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia