Delo (Slovenia)

Več kot osem let na vrhu, zdaj tretji

Barometer Med politiki vodi Janez Poklukar, med strankami ostaja prva SDS

- Barbara Hočevar

Predsednik republike Borut Pahor je prvič od novembra 2012, ko je začel prvi mandat na Erjavčevi, na tretjem mestu barometra priljublje­nosti politikov. Veliko večino časa v zadnjih osmih letih in pol je na lestvici vodil.

Zdravstven­i minister Janez Poklukar je peti mesec zapored prva izbira anketirani­h med politiki v poizvedbi Mediane za Delo, ki je na vzorcu 710 polnoletni­h prebivalce­v potekala med 5. in 7. julijem. Poklukar je šele tretji posameznik, ki mu je od novembra 2012 do letošnjega februarja uspelo prehiteti predsednik­a republike. Pred tem sta to dosegla Miro Cerar za štiri mesece leta 2014 in Marjan Šarec za dva meseca predlanski­m. Tokrat se je pred Pahorja, poleg ministra za zdravje, sicer z res malenkost višjo oceno, uvrstil predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Iz rezultatov v prihodnjih mesecih bo razvidno, ali je to trenuten zdrs ali trend, je bil pa predsednik države večkrat v zadnjem letu deležen kritik zlasti zaradi neodzivnos­ti ob družbenih nesoglasji­h. Na strankarsk­i lestvici ni kakšnih večjih pretresov, SDS vodi z enako podporo kot junija, sledita SD in Levica.

Če bi bile parlamenta­rne volitve jutri, bi zmagala SDS, kaže julijski barometer, ki ga je Inštitut za raziskovan­je trga in medijev Mediana opravil med 5. in 7. julijem, in to med 710 polnoletni­mi prebivalci, ki predstavlj­ajo reprezenta­tiven vzorec za Slovenijo. »Vtis, da smo predsedova­nje začeli robato«, kot je dejal predsednik republike Borut Pahor in izrazil tudi upanje, da se bo predsednik vlade Janez Janša ob nagovoru evropskemu parlamentu »znal upreti skušnjavi, da morda ne bo rekel čisto vsega, kar misli, na način, kot bi morda želel reči«, se največji vladni stranki v tej poizvedbi ne pozna, ne v dobrem ne v slabem, saj bi tudi tokrat zanjo glasoval skoraj enak delež volivcev kot pred mesecem dni (17,3 odstotka). Malenkost se je znižala tudi njena odbojnost, junija je 48 odstotkov anketirani­h odgovorilo, da zagotovo ne bi volili SDS, julija pa 47,3.

Na drugem mestu, z za slabo odstotno točko boljšim izidom kakor junija, je še naprej SD. LMŠ je v zadnjih tednih izgubila dve odstotni točki in jo je Levica prehitela na tretjem mestu. Druga koalicijsk­a stranka, NSi, sicer ostaja na petem mestu, a bi jo tokrat obkrožilo za več kot dve odstotni točki več anketiranc­ev kot pred mesecem. Že drugi mesec zapored raste podpora Desusu, ki je pred tedni dobil novo vodstvo, boljši izid kot junija sta dosegli tudi SAB in Piratska stranka. Sprejetja kar zajetnega svežnja ukrepov za pomoč turizmu in drugim v epidemiji prizadetim panogam ter podelitve novih bonov prebivalst­vu volivci, kot kaže, ne povezujejo s SMC gospodarsk­ega ministra Zdravka Počivalška, saj se na njenem rezultatu to ne pozna.

Razkorak med vladno koalicijo in levim polom se je ta mesec nekoliko zmanjšal – SDS, NSi in SMC bi skupaj prejele 23,7 odstotka glasov, SD, Levica, LMŠ in SAB pa 31 odstotkov, junija je bila vrzel desetih odstotnih točk.

Delež neodločeni­h med sodelujoči­mi v raziskavi se je v zadnjem mesecu zmanjšal za dve odstotni točki (z 19,6 na 17,6 odstotka), se je pa za skoraj tri povečalo število tistih, ki pravijo, da ne bodo glasovali za nobeno stranko.

Že drugi mesec zapored se je za malenkost zvišala ocena dela vlade in državnega zbora.

 ??  ?? Borut Pahor je bil v zadnjem času večkrat deležen kritik zaradi neodzivnos­ti.
Borut Pahor je bil v zadnjem času večkrat deležen kritik zaradi neodzivnos­ti.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia