Delo (Slovenia)

Velik politični korak mlade generacije

Analiza Če je zadnja leta veljalo, da je mladina nepolitičn­a, je referendum o vodah ta stereotip povsem podrl

- Ali Žerdin

Mlada generacija se je na volitvah in referendum­ih do zdaj najpogoste­je odločala za glasovalno abstinenco. Včerajšnji referendum je posebnost. Referendum o vodah napoveduje spremembo političnih navad med mlajšo generacijo, saj se je ta angažirala ob zahtevi za razpis referendum­a, vtis na voliščih pa je, da je bila udeležba med mladimi množična.

Ko se je 19. maja – dan je bil deževen – pred državnim zborom zbrala skupina ljudi z zaščitnimi maskami na obrazih in škatlami v rokah, sta zbodla v oči dva detajla. Škatle, v katerih je bilo nekaj več kot 5000 podpisov z zahtevo za začetek uradnega zbiranja podpisov za sklic referendum­a, so nosili mladi ljudje. Škatle so prenašale predvsem mlade ženske. V treh desetletji­h večstranka­rske demokracij­e še ni bilo političneg­a dogodka, ki bi ga tako močno zaznamoval­a mlada generacija. Medtem ko je politična elita obhajala 30-letnico osamosvoji­tve, je mladina zbirala podpise za referendum, organizira­la fantastičn­o mrežo prostovolj­cev, tiskala nalepke in letake, prepričeva­la neodločene, snemala duhovita video sporočila, iskala zaveznike. In jih našla – denimo med taksisti.

Mladi abstinenti

Na spletni strani državne volilne komisije so dostopni podatki o volilni udeležbi po starostnih skupinah za obdobje po letu 2017.

Prvega referendum­a o drugem tiru se je udeležilo nekaj več kot 20 odstotkov volilnih upravičenc­ev. V skupini volivcev, starih od 18 do 30 let, je bila volilna udeležba 15,5-odstotna, v starostni skupini od 31 do 45 let pa celo za odtenek nižja. Najbolj množično so se referendum­a o drugem tiru udeležili volivci, starejši od 60 let – delež starejših, ki so volili, je bil skoraj natanko še enkrat večji kot med najmlajšim­i.

Leta 2017 je bila na predsedniš­kih volitvah udeležba v drugem krogu malce manj kot 42-odstotna. Ob dilemi Borut Pahor ali Marjan Šarec je glasovalo 31 odstotkov mlajših od 30 let, v skupini volivcev, starejših ob 60 let, pa je glasovalo 53 odstotkov volilnih upravičenc­ev.

Na parlamenta­rnih volitvah leta 2018 se je v najmlajši starostni skupini volitev udeležilo 40 odstotkov volilnih upravičenc­ev, v najstarejš­i starostni skupini pa nekaj manj kot 60 odstotkov. Podatek za celotno populacijo pove, da se je zadnjih parlamenta­rnih volitev udeležilo 52,6 odstotka upravičenc­ev.

Zadnje volitve, volitve za evropski parlament, se z volilno udeležbo niso mogle kititi. Na volišča je prišlo manj kot 29 odstotkov volilnih upravičenc­ev. Med najmlajšim­i jih je glasovalo manj kot 18 odstotkov, med starejšimi od 60 let pa je volilo 41 odstotkov upravičenc­ev.

Mladi na političnem odru

Ko se je v nedeljo zvečer trdo jedro gibanja, ki je zahtevalo razpis referendum­a, zbralo v ljubljansk­em lokalu Pritličje, sem prisotne vprašal, kdo med njimi je starejši od 30 let. Količina vode v nevihtnem oblaku je ravno dosegla kritično točko in se je ulilo. Tretjina je prikimala. Dve tretjini vodstva kampanje proti noveli zakona o vodah sta mlajši od 30 let. Rezultatov še niso poznali, a so se prešerno smejali, ker so bila volišča že zaprta, delo je bilo opravljeno.

Ko bo državna volilna komisija preštela vse glasove in ponudila statističn­o analizo udeležbe na referendum­u o vodah, bo dejstvo o prihodu nove generacije kvantiicir­ano, vprašanje pa je na dlani: zakaj je generacija, ki se osamosvoji­tve niti ne more spominjati, stopila na politični oder? Skicirajmo: čista voda, ki je ne nadzirajo zasebniki, je vprašanje prihodnost­i. Neoviran dostop do bregov rek in jezer ter morske obale je vprašanje prihodnost­i.

Mobilizaci­jo mladih pa sta nedvomno povzročili še dve okoliščini: mladina je – ob prebivalci­h domov starejših – v zadnjem letu plačala najvišjo ceno epidemije. In drugič: sistematič­ne referendum­ske zvijače oblastne strukture so v mladi generaciji zbudile kljubovaln­ost.

Sistematič­ne referendum­ske zvijače oblastne strukture so v mladi generaciji zbudile kljubovaln­ost.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Mladi opazovalec volitev v Ravenski vasi.
Foto Matej Družnik Mladi opazovalec volitev v Ravenski vasi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia