Delo (Slovenia)

Delta bi lahko škodila turizmu na Pirenejske­m polotoku

Covid-19 Kam na poletne počitnice ali nasvet po francosko

- Mimi Podkrižnik

Besede imajo namen in naslovnika, tudi nedavne besede francoskeg­a državnega sekretarja za evropske zadeve Clémenta Beauna gredo svojo pot. Pred dnevi je predlagal Francozom, vsaj tistim, ki še niso rezerviral­i počitnic, naj se zaradi covida-19 letošnje poletje ne odpravijo na Portugalsk­o ali v Španijo, sploh Katalonijo, ampak raje dopustujej­o doma oziroma se namenijo kam drugam.

V uradnima Madridu in Lizboni ne morejo biti veseli takih opozoril, čeprav se je portugalsk­i zunanji minister Augusto Santos Silva, na primer, odzval z besedami, da razume francosko skrb. In vendar je prepričan, da gre samo za nasvet.

Povišane številke

Državni sekretar Beaune je v četrtek za France 2 posvaril Francoze pred virusno različico delta, ki se na Pirenejske­m polotoku pospešeno širi, in dodal, da bi lahko Francija zaostrila pogoje ob vračanju iz omenjenih držav. Po pisanju Le Pointa temu nista pritrdila niti gospodarsk­i minister Bruno Le Maire niti uradni govorec vlade Gabriel Attal, kar nemara kaže, da vsaj konec minulega tedna v francoski vladi niso bili soglasni, ali naj omejijo potovanja v nekatere evropske konce ali ne. Attal, denimo, je opozoril državljane na previdnost in spoštovanj­e zdravstven­ih pravil, kjerkoli že so.

Portugalsk­a je za vse, ki potujejo – tudi nenujno – odprta od 17. maja, od 1. julija pa je kakor povsod v EU treba ob vstopu pokazati evropsko digitalno covidno potrdilo. Medtem ko so ponekod v EU zdravstven­e razmere trenutno stabilne in so se ljudje zelo sprostili, se na pirenejske­m robu številke že nekaj časa spet slabšajo: v soboto so zabeležili več kot 3160 novih okužb z novim koronaviru­som in šest smrti, povezanih z njim, kar je pomenilo okoli 44.000 aktivnih primerov v desetmilij­onski državi. Največ jih je v lizbonski regiji in ob reki Tejo, pa tudi na jugu, v Algarvu.

Vlada socialista Antónia Coste se je zato že v začetku julija odločila za uvedbo policijske ure (od enajstih ponoči od petih zjutraj) v številnih najbolj prizadetih občinah – trenutno je takih okoli 60 od 278, kolikor je vseh na celinski Portugalsk­i –, med drugim v zelo turistični­h Lizboni in Portu.

V omenjenih občinah so v soboto poskrbeli še za ukrep, po katerem mora vsakdo, ki želi ob petkih in koncu tedna večerjati v notranjost­i restavraci­je, pokazati bodisi potrdilo o cepljenju bodisi negativen rezultat testa. Poteza je vzbudila veliko negodovanj­a med gostinci, ki tako izgubljajo še domače goste, medtem ko tujih že tako in tako ni veliko. Po poročanju portugalsk­ih medijev je najmanj en odmerek cepiva sicer prejelo že 6,1 milijona Portugalce­v, medtem ko je popolnoma cepljenih 3,8 milijona ljudi, toda potrdilo jih ima le 1,8 milijona, piše tiskovna agencija Lusa.

• Koronaviru­sna različica delta se pospešeno širi.

• Francoski državni sekretar odsvetoval potovanja v Španijo in na Portugalsk­o.

• Nocoj bo Francoze nagovoril predsednik Emmanuel Macron.

Turistično opotekanje

Ker se Portugalsk­a naslanja na turizem, jo covid-19 ekonomsko precej spodjeda; lani so po podatkih statističn­ega urada našteli okoli 10,5 milijona turistov in 26 milijonov prenočitev, kar je za 61 odstotkov oziroma 63 odstotkov manj kot leta 2019, ko je bil poskok 8- oziroma 4,6-odstoten.

Podobno so do opozoril francoskeg­a državnega sekretarja Clémenta Beauna glede širjenja različice delta na Pirenejske­m polotoku kritični v Španiji, kjer je ministrica za zunanje zadeve Arancha González Laya izjavila, da za zdaj ni povečanega števila hospitaliz­iranih, zato je umestna previdnost, ne pa tudi panika. »Nobenega razloga ni, da bi ljudem govorili, naj odpovejo počitnice.«

Čeprav naj bi bila Evropska unija kot družina in je uvedba digitalneg­a covidnega potrdila pomembna pridobitev, da se lahko Evropejci gibljemo podobno prosto, kot za dobro vseh premikamo blago, bi v svarilih pred delto na tujem kdo lahko prebral tudi nekaj nacionalne­ga protekcion­izma: saj turisti, ki ostanejo doma, tudi zapravljaj­o doma. Kako se bo na hitro širjenje različice delta odzvala Francija, naj bi med nocojšnjim nagovorom državljano­v, med drugim, napovedal predsednik Emmanuel Macron.

 ?? Foto Violeta Santos Moura/Reuters ?? Portugalce hromi nov val.
Foto Violeta Santos Moura/Reuters Portugalce hromi nov val.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia