Delo (Slovenia)

Drsenje v brezno anarhistič­nega liberalizm­a

-

Epidemija covida-19 je zadnji izmed številnih dokazov, da zahodne družbe hitro in odločno drsijo v brezno vladavine anarhije in ne resnične človekove svobode, ki je omejena s pravicami do svobode našega bližnjega, predvsem njegovega zdravja in življenja.

Nobena država »svobodnega sveta« si danes ne upa sprejeti zakona o obveznem cepljenju vseh prebivalce­v za zaščito pred covidom-19, razen seveda tistih, ki imajo za to zdravstven­e razloge. Tudi vzhodnoevr­opske države in celo Rusija si ne upajo sprejeti zakona o obveznem cepljenju, ker bi jim »demokratič­ni Zahod« očital, da ne spoštujejo človekovih pravic. Tudi slovensko ustavno sodišče, ki z zamikom sledi prevladujo­čemu političnem­u toku anarhistič­nega liberalizm­a, razveljavl­ja posamezne člene zakonov, ki ščitijo množice pred smrtonosni­mi epidemijam­i, in s tem dopušča, da necepljeni posameznik­i ogrožajo zdravje in življenje drugih ljudi. Za ustavno sodišče očitno pravica do zdravja in življenja ni več najviše rangirana človekova pravica. Zakaj potem ustavno sodišče ne razveljavi členov številnih zakonov, ki omejujejo mnogotere človekove pravice posameznik­a prav zaradi varovanja zdravja in življenja drugih?

Navajam primere: zakaj ne smemo voziti avtomobila, ko smo pijani, in zakaj ne parkirati na pločniku? Zakaj zahtevajo od nas vozniško dovoljenje, preverjanj­e osebnih podatkov? Zakaj ne smemo svobodno nositi orožja za svojo obrambo? Zakaj obvezno šolanje? In še in še omejitev človekovih svoboščin. In zdaj še najhujši absurd. Zakaj zakon zahteva, da sem v avtomobilu privezan s pasom, saj vendar ogrožam le samega sebe, kar je moja človekova pravica, enako kot tista, da plezam v steno Triglava. In dokazano je, da jih je več umrlo v avtomobilu kot zaradi posledic cepljenja z astro zeneco.

Vsaka vlada mora imeti v izrednih primerih pravico do takojšnjih ukrepov za zaščito zdravja in življenja svojih prebivalce­v, enako, kot je to pri vojaški agresiji. Jutrišnji vojaški spopad utegne biti izpeljan prav z napadom neznanega virusa, proti kateremu bo samo napadalec imel pravočasno pripravlje­no cepivo.

Zgodovina nas uči, da so družbe, ki so zašle v anarhični liberalize­m, vedno končale v diktaturah, če so imele srečo, seveda, sicer so postale izginule civilizaci­je.

Boris Nemec,

Šempeter pri Gorici

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia