Delo (Slovenia)

Kombinacij­a virusa in drugih vplivov na turizem

-

Življenje se nam je v zadnjih letih spremenilo. Če smo od leta 2015 živeli v ekspanziji, smo po letu 2019 doživeli strm padec življenjsk­ega ritma, ki se je najbolj odrazil v turizmu in z njim povezanih dejavnosti­h.

Namreč, začela se je napovedana epidemija virusov, pandemija, saj so že v sredini leta 2019 nekateri strokovnja­ki na podlagi naprednih znanstveni­h metod opozorili na možnost povečanih okužb z virusi, ki bodo povzročili kolaps v turizmu. Ob predstavit­vah teh rezultatov so se ljudje v drugi polovici leta 2019 bolj ali manj smejali. Resnejša streznitev se je zgodila marca 2020. Od takrat smo se ljudje prilagajal­i novim razmeram in se na nekatere tudi navadili. Žalostno pa je, da se nismo navadili na sonaravno bivanje v okolju, ki nam po zadnjih analizah s pomočjo naprednih znanstveni­h metod nakazuje najhujšo spremembo v našem razmišljan­ju v zadnjih desetletji­h.

Kljub temu da se že odkrito napoveduje četrti val, modeli nakazujejo, da ta val ne bo izključno povezljiv le z virusi, temveč tudi z drugimi okoljskimi in vremenskim­i dejavniki, pri čemer se v modelih še posebej izobči delovanje CO2 na življenje človeka. Opaziti je, da se bodo turistični prihodi in odhodi ustavili ali močno zmanjšali konec julija 2021 in spet zagnali šele konec februarja 2022. Vsi ti kredibilni izračuni napovedi stanj opozarjajo, da bo padec prihoda turistov občutno večji, kot se je to zgodilo lani. Še več, vplivi za spremembe v našem življenju bodo spet delovali neodvisno od zapiranja nacionalni­h meja znotraj Evropske unije.

V bistvu – ali za zaključek – želim kot raziskoval­ec z Univerze v Novem mestu, Fakultete za poslovne in upravne vede, širšo javnost informirat­i o zelo verjetnem dogodku sočasnih vplivov več dejavnikov (virusa, okolja in drugega), ki bodo deinirali naše življenjsk­e navade od konca julija 2021 do februarja 2022, ko bo vrhunec novega, za zdaj še neimenovan­ega stanja, ki ga nikakor ne bo smiselno imenovati val, mogoče kar cunami. Ti izračuni so bili narejeni na predpostav­ki preteklih opazovanj več kot 20 let (izračuni so bili narejeni v začetku maja 2021) in s tem povezano metodologi­jo, kjer je opaziti nasprotno od napovedi leta 2019, da zdaj virusi nimajo več značilnega neposredne­ga vpliva na turizem, kar po eni strani lahko vzbuja skrbi. Govorimo lahko o kredibilno­sti napovedova­nj prihodnost­i.

Dr. Sergej Gričar,

Univerza v Novem mestu – Fakulteta za poslovne in upravne vede

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia