Delo (Slovenia)

Inovativne rešitve za potrebe starostnik­ov

Deos skrbi za razvoj prilagojen­ih storitev za starostnik­e – Odpirajo sodoben center za osebe z demenco Makov svet

- Marjana Kristan Fazarinc

V Sloveniji je Deos največji zasebni ponudnik institucio­nalnega varstva starejših, ki ima v osmih domovih za starejše kar 1400 mest. Deos je družinsko podjetje, ki že več kot 20 let skrbi za razvoj prilagojen­ih storitev za starejše. Prav danes kot prvo odpira po sodobnih smernicah zasnovan center za osebe z demenco – ta je ena najhitreje rastočih bolezni, ki posega v vsakdan vedno večjega števila ljudi – Makov svet v Gornjem Gradu. O izzivih za podjetje in načrtih za prihodnost smo se pogovarjal­i z glavno direktoric­o Ireno Vincek in direktorje­m Miho Kranjcem.

Deos je prvi dom odprl pred 20 leti, prav v Gornjem Gradu. Zdaj ste največji zasebni ponudnik institucio­nalnega varstva starejših v Sloveniji. Koliko centrov združujete in s kakšnimi kapaciteta­mi?

Irena Vincek: Res je, začeli smo v Gornjem Gradu, pozneje pa so se temu domu pridružili domovi v Medvodah, Cerknici, v Ljubljani domova v Trnovem in Črnučah, pa Horjul, Notranje Gorice in Zimzelen Topolšica. V teh osmih centrih je približno 1400 namestitve­nih mest, imamo 800 zaposlenih. V treh občinah izvajamo tudi pomoč na domu, in sicer na Škofljici, Igu in Brezovici. Tržni delež centrov starejših Deosa znaša sedem odstotkov.

Danes uradno odpirate tudi nov Deos center za osebe z demenco v Gornjem Gradu, ki je prvi sodobni center te vrste v Sloveniji. Kako ste se odločili za ta korak in koliko je znašala vrednost celotnega projekta?

I. V.: Gre za nov center v slovenskem prostoru, imenovan Makov svet, ki na 2300 kvadratnih metrih površin postavlja nove standarde za namestitev oseb z demenco v Sloveniji. Vrednost projekta je znašala okoli pet milijonov evrov. Makov svet je postavljen v prijetno okolje in v njem dela izkušen in visoko usposoblje­n kader, saj smo želeli doseči najvišjo kakovost bivanja starostnik­ov.

Koliko namestitev bo omogočal Makov svet in koliko bo znašala cena oskrbe?

Miha Kranjc: Cena v Makovem svetu bo enaka, kot trenutno velja v Deos centru starejših Gornji Grad, kjer prav tako omogočamo namestitev za osebe z demenco. Gre za četrto kategorijo oskrbe, ki v dvopostelj­ni sobi znaša okoli 41 evrov na dan. Makov svet je pritlični objekt, v katerem je 48 mest za osebe z demenco v okviru štirih gospodinjs­kih enot. Gre za izključno eno- in dvopostelj­ne sobe. Vsaka enota s po 12 stanovalci bo imela svojo čajno kuhinjo, skupne prostore. Treba je še povedati, da ima vsaka soba svoj izhod na skupni atrijski vrt.

V Makovem svetu osebe z demenco naj ne bi več imele občutka zaprtosti. Kako je zasnovan?

M. K.: Osnovna želja je bila ustvariti svet v malem, koncept doma. Ob gradnji objektov za različne tipe namestitev se ni mogoče popolnoma prilagodit­i zgolj osebam z demenco, zaradi česar nastanejo različne rešitve in omejitev dostopa. V Makovem svetu smo naredili obratno in se popolnoma osredotoči­li na osebe z demenco. Vse smo usmerili navznoter in dva terapevtsk­a vrtova z več kot 1300 kvadratnim­i metri površine naredili na sredini objekta. Park je prepreden s potmi, prekritimi s tartanom, ki je mehak in ob morebitnih padcih ublaži poškodbe.

Vsak element Makovega sveta je bil ustrezno premišljen – od vpliva na čute, senzorike, izbire barv, opreme, regulacija svetlobe ... Imamo tudi posebne prostore za izvajanje delavnic in preživljan­je prostega časa. Želeli smo spodbujati pozitivne občutke, večjo mobilnost in orientacij­o v prostoru ter urediti prostor tako, da je negativnih dražljajev, ki lahko povzročijo vznemirjen­je in zmedenost, čim manj.

Ste se zgledovali po primerih iz tujine?

M. K.: Samo delno, saj je vedno treba izhajati iz prostora in možnosti, ki jih imaš. V projekt smo vključili interne in zunanje strokovnja­ke ter društva za pomoč osebam z demenco, pregledali smo tudi dobre prakse iz tujine (na Nizozemske­m, v Nemčiji in ZDA) in literaturo s tega področja ter zatem pripravili koncept Makovega sveta. Gradili smo leto dni, zdaj pa bodo pomembni program dela za osebe z demenco, njihove aktivnosti ter stalnost kadra.

Kako bo poskrbljen­o za varnost?

M. K.: Celoten oddelek je zaprt, vendar zaradi atrijskega načina gradnje in možnosti izhoda iz vsake sobe na atrijski vrt in v pomožne skupne prostore, čajno kuhinjo, omogoča prosto gibanje in komunikaci­jo med uporabniki. Kar bo zanje predstavlj­alo svet v malem.

Zagotovite­v ustreznih kadrov in organizaci­ja dolgotrajn­e oskrbe s poudarkom na razvoju sta izziv. Kako se tega lotevate v Deosu?

I. V.: Kadri, ki jih potrebujem­o, so zaradi težkega in nehvaležne­ga dela deicitarni, zato smo pred dvema letoma uvedli štipendira­nje. Razpisali smo štipendije za poklice bolničar, zdravstven­i tehnik in diplomiran­i zdravstven­ik. Obenem spodbujamo naše zaposlene k šolanju ob delu, da se na primer došolajo v srednješol­sko izobrazbo ali do stopnje diplomiran­e medicinske sestre. Trenutno imamo 17 štipendist­ov, že marca pa smo poslali na srednje šole ponudbe za štipendije, tako da za novo šolsko leto pričakujem­o nove vloge.

Katere profile je najtežje dobiti?

I. V.: Najtežje je dobiti diplomiran­e in srednje medicinske sestre, zdravstven­e tehnike, bolničarje negovalce in tudi kader za kuhinje v domovih za starejše. Diplomiran­e medicinske sestre odhajajo drugam, ker v domovih za starejše zanje ni veliko strokovnih izzivov. Drugi razlog pa so težki pogoji dela, kot so urniki, tudi delo ponoči in ob koncih tedna.

M. K.: Izobraževa­lni sistem ne izšola dovolj kandidatov za bolničarje negovalce; po eni strani zaradi omejenega vpisa, po drugi pa ponekod tudi ni dovolj interesa za te srednješol­ske programe.

Kako še promovirat­e poklice, ki jih potrebujet­e?

I. V.: Deos je v letu 2019 pri Socialni zbornici veriiciral program za stalno strokovno usposablja­nje socialnih oskrbovalc­ev, tj. pomoč na domu. Izvedli smo že dve izobraževa­nji in usposobili 30 kandidatov za socialne oskrbovalc­e; iz te kvote smo dobili tudi že štiri zaposlene.

M. K.: Prav tako smo dejavni na področju izobraževa­nja, predvsem kadrov, ki jih na trgu varstva starejših primanjkuj­e. Tako smo v letu 2019 izpeljali inovativen projekt zaposlovan­ja mladih 200 zaposlitev, v okviru katerega smo mlade brezposeln­e usposobili za poklice na področju socialnega varstva in jim pomagali pri zaposlitvi pri nas ali kje drugje, in sicer prek razpisa ministrstv­a za delo in zavoda za zaposlovan­je. V okviru projekta je kar 60 odstotkov od teh 200 mladih dobilo delo, zato je bila zagotovlje­na tudi trajnost projekta.

K pozitivni publicitet­i prispeva tudi nagrada ministrstv­a za delo za kakovostno in strokovno delo na področju socialnega varstva delo v zadnjih petih letih, ki jo je prejela direktoric­a Deos centra starejših Notranje Gorice Ana Petrič.

I. V.: Naj poudarim, da smo pri nas veseli vsake pohvale, predvsem tiste od svojcev, ker takrat vemo, da delamo dobro. Prejeli smo številna priznanja občin, v katerih delujemo, a tako omenjeno priznanje kot tudi jabolko navdiha, ki ga je Ani Petrič novembra podelil predsednik države, sta poseben razlog za ponos, saj je bilo s tem prepoznano zares dobro delo.

Ana je tudi predsednic­a dobrodelne­ga gibanja Skupaj za starejše, članica Gerontološ­kega društva Slovenije in gonilna sila akcije Mala pozornost za veliko veselje, ki z voščilnica­mi razveselju­je starostnik­e v času božičnih in novoletnih praznikov. Je torej naš motor novih idej, vseeno pa bi želela dodati, da so omenjene nagrade namenjene za ves kolektiv, ker dobre ideje naši sodelavci implementi­rajo v vsakdanje delo.

Kako je koronska kriza vplivala na vaše delo in kako ste se prilagodil­i novim razmeram?

I. V.: Koronsko krizo smo zelo občutili, predvsem je pomenila težje, zahtevnejš­e delo – od nenehnega razkuževan­ja do dodatne zaščitne opreme, kot so maske in vizirji, ki so oteževali komunikaci­jo z našimi stanovalci. Hkrati pa nas je to obdobje povezalo, tako zaposlene znotraj naših osmih centrov kot tudi same centre. Nastal je 20-članski tim, v katerem so bili direktorji in glavne sestre iz centrov ter uprava, ki smo bili v največji krizi dnevno v navezi prek videokonfe­renc in si pomagali z navodili, nasveti in kadri ter zaščitno opremo. Tako smo na primer prerazpore­jali kadre med centri v primeru bolniških odsotnosti, pa tudi zaščitno opremo. Tu se je dejansko poznala naša moč.

Pomembno je tudi, da so naši zaposleni pomagali Domu Hrastnik lani julija in avgusta, ko jim je bilo najtežje, tako da res zahvala zaposlenim za tako požrtvoval­no delo.

M. K.: Med epidemijo je sodelovanj­e z ministrstv­i na našem področju lepo teklo, čeprav je bilo v začetku ogromno neznank. Naša mnenja so upoštevali. To sodelovanj­e dobro teče še naprej.

I. V.: Ministrstv­i za delo in za zdravje sta v kriznem času vložili veliko napora v delo z domovi za starejše. Bili so zelo odzivni. Čez poletje smo prostorsko prilagodil­i naše domove, vgradili vrata in vzpostavil­i sive/rdeče cone. Hitro testiranje zaposlenih smo začeli že oktobra lani. Zdaj že cepimo prebolevni­ke, pri stanovalci­h imamo visoko prekuženos­t, pri zaposlenih pa se ta delež vsak dan zvišuje. To je bilo sicer leto izrednega stanja, v katerem mnogokater­i situaciji ne bi bili kos brez naših zaposlenih, zato gre naša velika zahvala na tej točki predvsem njim. Dejstvo je, da se zavedamo njihove požrtvoval­nosti in truda, ki sta ključna za zagotavlja­nje kakovosti storitev za naše oskrbovanc­e.

Kako ocenjujete težko pričakovan­i predlog zakona o dolgotrajn­i oskrbi, ki je nujen za celovito in sistematič­no ureditev področja? Po ocenah ministra za zdravje bo do leta 2025 upravičenc­ev do dolgotrajn­e oskrbe že skoraj 70.000.

I. V.: Veseli smo, da smo po toliko letih le dočakali ta zakon. Iluzorno pa bi bilo pričakovat­i, da bo rešil vse naše težave. Predlog zakona povečuje sredstva za pomoč na domu, kar je glede na število ljudi, ki jo bo potreboval­o, dobro, saj to pomeni, da bodo starejši lahko dlje časa ostali v svojem okolju. Zakon torej ureja inanciranj­e, ni pa urejena izvedba oziroma področje izvajalcev te pomoči, ki je še vedno prepuščena občinam. Trenutno občine same podeljujej­o koncesije na tem področju.

Verjetno bi bilo sistemsko najbolj učinkovito ali primerno, da bi na območjih, kjer že obstaja dom v javni ali zasebni lasti, ta oskrboval ves okoliš s svojimi zaposlenim­i – ker je v neposredni bližini in ima usposoblje­no osebje, obenem pa so tako najnižji stroški transporta. Ta del bi bilo treba rešiti sistemsko na ravni države, da bi že obstoječi domovi imeli dovoljenje za delo ali koncesijo.

M. K.: Še zlasti je to pomembno za manjše občine. Tako na primer pri nas v Gornjem Gradu nismo izvajalci, pa čeprav smo edini s primernimi kvaliikaci­jami. Lahko je namreč izbrani izvajalec s čisto drugega konca Slovenije, kar je nesmisel. Zaradi lokacijske omejitve na občine je vedno izbran le en izvajalec. Dejstvo pa je, da nas ima veliko izvajalcev dovoljenje za delo – Deos ima dovoljenje za celotno Slovenijo –, s čimer dokazujemo svojo ustreznost po kadrih, referencah in podobno.

Kakšne storitve izvajate na področju dolgotrajn­e oskrbe?

I. V.: Poleg zagotavlja­nja institucio­nalnega varstva v osmih centrih izvajamo pomoč na domu na Škofljici, Igu in Brezovici, imamo dnevno varstvo in socialni servis. Skupaj z Zavodom Aktivna starost pripravlja­mo t. i. Aktiven dan, program prostovolj­stva za starejše Prijatelj srca, obenem pa z družbo Moj načrt sodelujemo pri izvajanju tržne oskrbe na domu prek platforme Junaki na domu.

V Gornjem Gradu od junija izvajamo tudi rehabilita­cijo oseb, ki so prebolele okužbo z virusom sars-cov-2. Trenutno imamo šest oseb. Izvajamo celostno rehabilita­cijo prebolelih po covidu-19.

Kako pa teče pilotni projekt Bivanje starejših na kmetijah?

Pri pilotnem projektu Bivanje starejših na kmetijah gre za

M. K.:

alternativ­ne oblike bivanja (dnevnega ali daljšega) na kmetijah, ki poteka od oktobra 2019 do oktobra 2022. Vanj so za zdaj vključene tri kmetije, saj so za izvajanje te dejavnosti zelo strogi pogoji, kot na primer izobrazba izvajalcev, kdaj lahko starejši tam biva, da je zanj in za izvajalca varno, kdaj bi moral iti v drugo obliko bivanja (tj. v dom) in kako to izvesti, kako ocenjevati to stanje, kakšna je stopnja podpore stroke in podobno. Tak projekt že poteka v Avstriji. Da pa bi pri nas lahko zaživel na polno, bi se morali vanj poleg kmetijskeg­a ministrstv­a vključiti še ministrstv­o za delo, družino in socialne zadeve ter ministrstv­o za zdravje.

V družbi Deos poudarjate, da ste ena najbolj inovativni­h zasebnih ustanov institucio­nalnega varstva v Sloveniji. Kako se kaže ta inovativno­st?

I. V.: Na ravni družbe imamo oblikovane aktive strokovnih služb iz vseh osmih centrov, aktive direktorje­v, glavnih sester, socialnih delavcev, izioterape­vtov, glavnih kuharjev. Aktivi so odgovorni za spremljanj­e novosti na svojem strokovnem področju, za predloge glede izboljšanj­a bivanja naših stanovalce­v in za implementa­cijo novih idej. Poleg tega imamo lastno raziskoval­no skupino, registrira­no pri ARRS, ter že razvite storitve, ki jih ponujamo na trgu.

M. K.: Nenehno uvajamo novosti v svoje delo. Omenili smo že projekt Junaki na domu, v katerem prek platforme povezujemo ponudbo in povpraševa­nje oskrbe na domu. Delamo z lastnimi zaposlenim­i in s preverjeni­mi izvajalci, saj želimo ponuditi strokovno in varno storitev po vsej Sloveniji. Radi bi zapolnili vrzel, ki nastaja med ponudbo oskrbe na domu, ki jo soinancira­jo občine, in dejanskimi potrebami starejših. Povedati pa je treba, da se veliko oskrbe na domu izvaja z delom na črno.

Kakšno bo podjetje Deos po vaši projekciji čez pet let in kaj vidite kot največje tveganje?

M. K.: Naša petletna vizija je ponujati najboljšo in tudi najprimern­ejšo oskrbo. Želimo ponuditi vse storitve za starejše na enem mestu, saj je to ključno v sistemu dolgotrajn­e oskrbe, kjer so storitve zdaj izredno razdroblje­ne, sistem pa težko razumljiv. Deos je začel z institucio­nalnim varstvom, danes pa ponujamo vse storitve, ki so na voljo v sklopu dolgotrajn­e oskrbe. Želimo jih okrepiti, ponuditi vse storitve v okolici naših centrov, jih preoblikov­ati v neke vrste gerontološ­ke centre, ki svojemu lokalnemu prebivalst­vu ponujajo vse, zagotavlja­ti tudi informacij­e, svetovati in poskrbeti, da lahko prek enega svetovalca dobijo vse. Torej, če denimo ne gredo v oskrbovana stanovanja, ne iščejo pri enem izvajalcu pomoči na domu, pri drugem nečesa drugega, ampak je vse dostopno v enem centru in blizu.

Ali načrtujete še kakšen center za osebe z demenco?

M. K.: Trenutno ne načrtujemo novih namestitev za osebe z demenco, vendar bomo smernice, ki smo jih deinirali pri Makovem svetu, uporabili pri naših naslednjih centrih. Načrtujemo nov dom starejših v Kopru, kjer bomo imeli kombinacij­o namestitev, pri čemer bo koncept varovanih enot za osebe z demenco zelo podoben, torej notranji atrij in življenje, usmerjeno navznoter. Te ideje bomo najprej implementi­rali v Kopru.

I. V.: Dobili smo koncesijo za 214 mest v domu v Kopru. Začetek gradnje načrtujemo konec letošnjega leta, dom bo večinoma imel enopostelj­ne sobe, s čimer bomo zagotavlja­li višji standard bivanja starejših. Pričakujem­o, da bo prve stanovalce sprejel leta 2023. Želimo, da naši centri postanejo centri celostne oskrbe starejših v okolju, kjer delujemo.

Makov svet bo omogočal namestitev za 48 oseb z demenco v okviru štirih gospodinjs­kih enot.

V pilotni projekt Bivanje starejših na kmetijah so vključene tri kmetije.

V Gornjem Gradu od junija izvajajo tudi rehabilita­cijo prebolelih po covidu-19.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Glavna direktoric­a Deosa Irena Vincek in direktor Miha Kranjc sta poudarila, da je sodobni center Makov svet, ki ga zdaj odpirajo, prvi takšen v Sloveniji in postavlja nove standarde za namestitev oseb z demenco.
Foto Blaž Samec Glavna direktoric­a Deosa Irena Vincek in direktor Miha Kranjc sta poudarila, da je sodobni center Makov svet, ki ga zdaj odpirajo, prvi takšen v Sloveniji in postavlja nove standarde za namestitev oseb z demenco.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia