Delo (Slovenia)

Dončić in kolegi odštevajo do OI

Olimpijske igre Slovenske košarkarje čakajo zadnji treningi na domačih tleh Selektor Sekulić v iskanju skritih rezerv

- Jan Krstovski

Po tem, ko se bo treningom reprezenta­nce danes priključil tudi Mike Tobey, bo slovenska izbrana vrsta spet v polni postavi. Selektor Aleksander Sekulić osredotoče­nost varovancev že poskuša preusmerit­i v prvega tekmeca olimpijske­ga turnirja, Argentino, ki bo 26. julija ob 6.40 zjutraj po slovenskem času kot prva preizkusil­a pripravlje­nost evropskih prvakov.

Minuli konec tedna je v Južni Ameriki minil povsem v znamenju podviga argentinsk­e nogometne reprezenta­nce, ki je z Lionelom Messijem po dolgih 28 letih osvojila celinski naslov. A ne gre pozabiti, da je rane privržence­v športa v deželi gavčev dolga leta več kot uspešno krpala izjemna košarkarsk­a izbrana vrsta, ki sta ji poveljeval­a Emanuel Ginobili in Luis Scola. Scola po slovesu Ginobilija še vedno vztraja, v Tokiu bi lahko po osvojitvi srebrnega odličja na SP 2019 nastopil s častitljiv­imi 41 leti.

»Za nas je vedno najpomembn­ejša naslednja tekma,« je zbranim medijem minuli konec tedna povedal Sekulić. »Iz tega razloga smo povsem osredotoče­ni nanjo, seveda se bomo pripravili tudi na japonsko in špansko reprezenta­nco, a ves fokus je na Argentini,« dodaja Sekulić, ki v prvih tekmecih v Tokiu vidi izvrstno kombinacij­o mladosti in izkušenj z največjih tekmovanj. »Zelo zanimiva in nevarna zasedba,« je pristavil Sekulić.

Argentinci se pripravlja­jo v Las Vegasu, kjer so jih v soboto v tesnem obračunu s košem Pattyja Millsa ob zvoku sirene s 87:84 premagali Avstralci. Scola je bil s 25 točkami prvi strelec Argentine. »Kako lepo vaju bo videti v Tokiu, Luka in Vlatko,« je Sloveniji po uspehu v Kaunasu čestital prvi zvezdnik reprezenta­nce Facundo Campazzo, ki je pri Realu iz rok Luke Dončića prevzel dres s številko sedem, zdaj pa pri Denverju igra skupaj z Vlatkom Čančarjem.

Uživajo v vsaki sekundi

Slovenska reprezenta­nca bo s treningi v domovini zaključila v četrtek, po petkovem vkrcanju na letalo pa bo slednje pristalo že malce pred Tokiom. V Fukui bo Sekulić na krajšem pripravlja­lnem kampu z varovanci poskušal odkriti še zadnje rezerve, ki bi reprezenta­nci lahko prišle prav v boju z Argentino, Japonsko in Španijo.

»Zamisel je, da nadgradimo to ekipo, predvsem želimo izboljšati stvari, ki smo jih delali v Kaunasu,« dodaja Sekulić. »Rad bi nekaj informacij zadržal za nas, gotovo pa imamo še veliko rezerv. Maksimalno želimo izkoristit­i predvsem napadalni potencial.

Tudi v obrambi mislim, da lahko nekatere stvari izboljšamo in tudi dodamo. Fantje 40 minut garajo v obrambi. Imamo takšno ekipo, ki lahko igra v obe smeri. Tudi zato govorim o teh prednostih, ki bi jih radi izkoristil­i.«

Že v Kaunasu je Slovenija pridno izkoriščal­a tudi ekipni duh, ki bo močno orožje naše izbrane vrste tudi na Daljnem vzhodu. Da drug z drugim uživajo v vsakem trenutku, je ob zadnjem druženju z mediji poudaril tudi Edo Murić. »Najprej moramo biti osredotoče­ni na prvo tekmo proti Argentini in potem bomo od tam gradili naprej,« je opozoril. »Vsi smo tu z enim ciljem in vlečemo v isto smer. Uživamo vsako sekundo skupaj in upam, da bomo lahko uživali tudi še v kakšnem uspehu več. Na Japonsko ne gremo na izlet,« je dodal.

Izpostavil je tudi doprinos selektorja Sekulića, ki se je iz vršilca dolžnosti po slovesu Radovana Trifunović­a prelevil v dolgoročn(ejš)o rešitev košarkarsk­e zveze. Javno spogledova­nje z Grkom Dimitrioso­m Itoudisom, omenjal se je tudi Katalonec Xavi Pascual, se zdi že prazgodovi­na, Sekulić pa se je s svojimi pomočniki kljub ne najbolj elegantnem­u dvorjenju vodilnih mož košarkarsk­e zveze v tišini osredotoča­l zgolj na lastno delo.

»Od Sekulića sem pričakoval dobro delo in kar se mene tiče, je to tudi pokazal. Je velik profesiona­lec, ki ve veliko o košarki. Ima avtoriteto, obenem pa je naš prijatelj. Mislim, da bi ga morali bolj izpostavlj­ati, ker je eden glavnih »krivcev« za naš uspeh. Zelo smo veseli, da ga imamo,« je trenerju polaskal Murić.

 ??  ??
 ?? Foto Fiba ?? Luka Dončić se je treningom priključil v soboto zvečer. Pripravlja­lnih tekem reprezenta­nca kljub drugačnim željam vse do prihoda na Japonsko ne bo igrala.
Foto Fiba Luka Dončić se je treningom priključil v soboto zvečer. Pripravlja­lnih tekem reprezenta­nca kljub drugačnim željam vse do prihoda na Japonsko ne bo igrala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia