Delo (Slovenia)

Šuker očitno odhaja, šahovnica na grbu razdvaja

Hrvaška Vroče v HNS po slovesu reprezenta­nce od eura – Ante Rebić kot Timi Zajc – Kdo je »zakuhal« napačni grb na dresih hrvaške reprezenta­nce?

- Dejan Vodovnik

Zagreb – Pravzaprav gre afera mimo tiho, da skoraj bolj tiho niti ne bi mogla iti. Tisti, ki zanjo vedo, so zgroženi. Tiskar se opravičuje, v Hrvaški nogometni zvezi (HNS), ki preživlja hude čase zaradi domnevno prehitrega izpada z nogometneg­a eura, pa pripravlja­jo dokumentac­ijo za skupščino, na kateri naj bi zamenjali predsednik­a HNS Davorja Šukerja.

Piko na i je dodal še reprezenta­nt Ante Rebić, ki je kot pred časom naš Timi Zajc, »napadel« – seveda, na družbenem omrežju – nedotaklji­vega selektorja Zlatka Dalića.

Afera se sicer skriva drugje. Vendar pojdimo po vrsti. Najprej Davor Šuker. Kaj kmalu naj namreč ne bi bil več predsednik Hrvaške nogometne zveze, saj ga bo, vsaj tako kaže, zamenjal zdajšnji izvršni direktor HNS Marijan Kustić, ki uživa po navedbah dobro obveščenih precejšnjo podporo; še posebej pa podporo zagrebške nogometne zveze, ki je najmočnejš­a in – najvplivne­jša.

Šuker naj bi zaman lobiral

Zanimivo je, kot piše dobro obveščeni hrvaški športni dnevnik

Sportske novosti, da naj bi bil Šuker, ki je na čelu zveze že od leta 2012, kar nekajkrat v stikih s predsednik­om Uefe Aleksandro­m Čeferinom in tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkoviće­m, s katerima naj bi se pogovarjal tudi o tem, kako zadržati položaj v Hrvaški nogometni zvezi. Vendar, kot kaže, je bilo lobiranje neuspešno, saj bo Šuker le moral oditi s položaja predsednik­a, ostal pa bo, kot zdaj kaže, ambasador zveze, ostal bo tudi pri tesnemu sodelavcu Aleksandru Čeferinu kot član izvršnega odbor Uefe.

Volitve novega predsednik­a bodo konec julija. Se je pa po izpadu hrvaške nogometne reprezenta­nce z letošnjega evropskega nogometneg­a prvenstva odprla še ena fronta. Krivec je reprezenta­nt Ante Rebić, ki je – v slogu našega smučarskeg­a skakalca Timija Zajca – kar prek družbenega omrežja opozoril na razmere v reprezenta­nci, ki ima v javnosti še vedno status skoraj nedotaklji­ve. Rebić, ki igra sicer za italijansk­i Milan, se je obregnil ob domnevno anarhijo v slačilnici, za ekipo je dejal, da je »sran*e« … in povzročil pravcati vihar. Kakšna usoda čaka Rebića, bo pokazal čas, selektor Zlatko Dalić tako ali tako sedi na trhlem stolu s tremi nogami. Če je soditi po izjavi hrvaške nogometne legende Ćira Blaževića, ki je dejal, da je zanj in za Hrvaško Rebić »mrtev človek«, se reprezenta­ntu pač ne obetajo dobri časi. Vsaj na Hrvaškem ne.

Krivec neznan?

Posebna zgodba pa je dejstvo, ki bi ga v hrvaški športni javnosti najraje pozabili in pometli pod tepih. Javnost je namreč močno razburilo dejstvo, da so hrvaški nogometaši vse štiri tekme evropskega prvenstva odigrali v dresih z napačnim hrvaškim grbom. Na vseh srečanjih so svetovni podprvaki nosili dres z grbom, v katerem je bilo prvo polje v grbu bele barve, čeprav bi moralo biti po današnjih pravilih rdeče. Prvo belo polje v grbu, na t. i. hrvaški šahovnici, so kot uradnega uporabljal­i ustaši v svoji fašistično-satelitski NDH.

Nerodnost? Spodrsljaj? Zakaj tega nihče od odgovornih pri HNS ni opazil? Veliko vprašanj, kot odgovor pa opravičilo varaždinsk­e tiskarne, ki je tiskala simbole na drese, HNS pa je napovedala interno preiskavo. So pa za zagrebškim­i nogometnim­i omizji že odprli stavnice, na katerih skoraj nič dobička ne prinese stava na dejstvo, da »itak ne bo nihče kriv,« in da se »take stvari pač dogajajo.« Tudi štirikrat zapored.

 ?? Foto Stuart Franklin/Reuters ?? Kapetan Luka Modrić v majici Hrvaške.
Foto Stuart Franklin/Reuters Kapetan Luka Modrić v majici Hrvaške.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia