Delo (Slovenia)

Murin recept za napredovan­je je sprostitev

Nogomet Ozračje pred jutrišnjim spektaklom in povratno tekmo 1. kola kvalifikac­ij za ligo prvakov se v Prekmurju dviguje

- Gorazd Nejedly

Če bi zmagovala všečnost, bi Mura že izgubila dvoboj 1. kola kvalifikac­ij za ligo prvakov proti makedonske­mu prvaku Škendiji. Toda soboški uglašeni stroj, ki ga skrbno vzdržuje trener Ante Šimundža, ima k sreči še druge nogometne odlike, zaradi katerih je slovenski prvak pred jutrišnjo povratno tekmo ob 20. uri v prednosti z 1:0. Ni velika, toda tudi takšna, da se v Fazaneriji resnično obeta peklenska bitka s srečnim koncem.

V sproščenem in vročem poletju Prekmurcem kravžljajo živce tudi nogometaši. V pozitivnem pomenu, znova in znova jih osrečujejo, kot so jih prejšnji teden v prvem kvaliikaci­jskem nastopu v najmočnejš­em evropskem razredu. Edini gol na tekmi z bele točke je dosegel Luka Bobičanec, ki bi bil vreden še več, če bi še vedno veljalo pravilo gola v gosteh. Ker ne velja več, so tudi v taboru albanskega kluba iz Severne Makedonije prepričani, da je še vse odprto in da zmorejo nadomestit­i minimalen zaostanek.

»Res neverjetno je, kako nismo zabili gola iz številnih priložnost­i. Zgrešene enajstmetr­ovke se zgodijo, ampak imeli smo še veliko drugih priložnost­i. Zdaj smo že povsem usmerjeni v povratno tekmo, vemo, kakšno izhodišče imamo in vemo, da s svojo značilno igro lahko zasukamo izid. Samo učinkoviti moramo biti. Verjamem v zmago in napredovan­je,« je iz tabora rdeče-črnih soboškim črno-belim poslal nedvoumno sporočilo zvezni igralec in občasni albanski reprezenta­nt Kamer Qaka.

Nogometna odprava Škendije bo danes dopotovala v Mursko Soboto, kjer jo bo jutri v Fazaneriji pričakala približno 4000 navijačev Mure.

Prva bitka za »Champions league« je v Prekmurju sprožila oziroma le podaljšala evforijo, ki se je začela ob koncu prejšnje sezone v Ljudskem vrtu in je ne bo ustavilo niti dopustnišk­o obdobje. Saj niti ni časa za navijaški počitek, konec tedna se bo odprla še domača ligaška fronta, na kateri imajo Sobočani znova najvišje ambicije.

Sproščeni zmorejo še več

Priložnost, ki se ponuja Maticu Marušku, Ninu Kouterju, Žigi Kousu, Kaiu Cipotu in drugim v Fazaneriji vzgojenim fantom ter že »udomačenim« tujcem, ne kaže izpustiti iz rok na igrišču. Kot je na tribunah polepšaneg­a stadiona, čigar zmogljivos­t bo zaradi zahtev Uefa nekoliko manjša, ne smejo navijači, ki so že (raz)vajeni čudežev. Vstopnice so tako rekoč že pošle, zaradi česar bodo igralci

• Povratna tekma kvalifikac­ij za ligo prvakov bo napolnila Fazanerijo.

• Pri Škendiji so prepričani, da moraji biti le učinkovite­jši.

• Sodniška posadka prihaja iz Romunije, glavni je Marcel Birsan.

morda čutili nekaj več pritiska, a hkrati bodo še bolj odgovorni in osredotoče­ni na glavni cilj: na napredovan­je.

Šimundža, mojster za evropske bitke, ki jih praviloma ne izgublja, ko ima v rokah prednost ali ima nasproti enakovredn­ega tekmeca, je že davno oblikoval strategijo. V Skopju so jo »pragmatičn­o in tekmovalno«, nič drugače ne bo jutri. A da je vse prej kot misija napredovan­je že opravljena, se Šimundža zaveda.

»Občutki so mešani. Tekma bi lahko šla tudi v drugo smer. Imeli smo tudi nekaj sreče, ampak mislim, da bomo zdaj bolj sproščeni pokazali, česa smo sposobni,« zaupa fantom zahtevni trener. Morda bo še lažje za črno-bele, ker so tekmeci izrazito igralno moštvo, v katerem so vsi nogometaši tudi igrivi. Toda opozorilo velja, tekmeci tudi pri zaostanku niso brezglavo jurišali in so pokazali, da znajo brzdati čustva in ohranjati ravnovesje v igri.

Zadnje soboške priprave minevajo v vzdrževanj­u sproščenos­ti, ki je nemara celo ključnega pomena za to, v kakšnem mentalnem stanju bo stopila na igrišče enajsteric­a črno-belih. Vložek je preprosto prevelik, da bi strokovni štab obšel še druge navzven nepomembne podrobnost­i, ki jih prinaša ta tekma: še posebej denarne in možnosti, da bi tudi kvaliikaci­je tekmovalno lahko nadaljeval­i uspešno. V 2. kolu kvaliikaci­j bi se Mura pomerila z zmagovalce­m dvoboja med bolgarskim prvakom Ludogorcem in beloruskim Šahtjorom iz Soligorska. Minimalno prednost iz prve tekme bo v gosteh branil serijski bolgarski prvak. Za oba pa velja, da jima je Mura lahko kos v 2. kolu kvaliikaci­j.

Znana je že sodniška posadka za povratni dvoboj. Prihaja iz Romunije, glavni sodnik je 39-letni Marcel Birsan.

 ?? Foto Jure Banfi/Sobotainfo ?? Obeta se nogometni praznik, črno-beli bodo po dolgem času imeli v Fazaneriji podporo s polnih tribun.
Foto Jure Banfi/Sobotainfo Obeta se nogometni praznik, črno-beli bodo po dolgem času imeli v Fazaneriji podporo s polnih tribun.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia