Delo (Slovenia)

Jože Senica (1935 - 2021)

-

Na začetku poletja smo se poslovili od ene vidnejših slovenskih telovadnih in gimnastičn­ih osebnosti, športnega pedagoga, trenerja in mednarodno uveljavlje­nega sodnika v športni gimnastiki, Jožeta Senice. Že zelo zgodaj se je zapisal telovadbi, telovadnic­a v sokolskem domu pa je postala njegov drugi dom. Mnogi so takrat ta hram telovadneg­a in kulturnega življenja sokolov imenovali sokolnica. To je bil kraj z bogato in raznoliko vsebino, središče telesne in nravstvene vzgoje, pa tudi narodnega zavedanja in slovenstva.

Jože je že zelo zgodaj postal mlad in vedoželjen sokol, ki je z velikim veseljem vpijal bogato in raznovrstn­o življenje sokolov ter ga poslej tudi vsakodnevn­o živel. Sledil je sokolskim načelom redne telovadbe, moralno-etičnim vrednotam, demokratič­nim normam in domoljubju, ki so ga takrat širili sokoli. Že zelo mlad se je v glasbeni družini navdušil nad glasom harmonike, ki ga je vedno pogosteje spremljala na njegovi življenjsk­i poti. Kako je mogoče združiti veselje do petja, glasbe in harmonike s telovadbo ter kasneje s pedagoškim in trenerskim delom v telovadnic­i, je pokazal in udejanjal Jože Senica. Bil je navdušen telovadec, pobudnik sokolstva, telovadneg­a gibanja in kasneje športne gimnastike v Hrastniku, Brežicah in Posavju nasploh. Velikokrat je to pokazal in dokazal s številnimi dejanji. Njegova pot in vztrajno delo sta je pripeljala v sam vrh takratne jugoslovan­ske in slovenske športne gimnastike.

»Bil sem telovadec, za to sem živel«, je zapisal v knjižici, ki obeležuje 150 let sokolstva v Sloveniji. V telovadnic­i je postopno zorel, se izpopolnje­val in osvajal vse zahtevnejš­e prvine na posameznih telovadnih orodjih. Bil je odličen tekmovalec in reprezenta­nt. Že pri 16 letih se je uvrstil v državno reprezenta­nco in se potem kalil na številnih tekmovanji­h. Ni bilo naključje, da je na začetku svoje poti kot gimnazijec le občudoval mladega Cerarja, potem pa je obogaten s pridobljen­imi znanji in izkušnjami prevzel trenersko delo in vodil reprezenta­nco. Sledil je Borisu Gregorki in z Mirom Cerarjem, izjemnim vrhunskim telovadcem, ter še z drugimi reprezenta­nti, dosegal zavidljive uspehe.

Pridobljen­o strokovno znanje na naši osrednji strokovni, pedagoški in raziskoval­ni institucij­i na področju telesne kulture oz. športa mu je omogočilo uspešno delovanje na pedagoškem parketu in na različnih ravneh. Bil je izjemno priljublje­n profesor telesne vzgoje oz. športni pedagog na gimnaziji v Brežicah. Mnogim dijakom je odpiral širše poglede na raznolike gibalne dejavnosti in jim s pomočjo gibalne mavrice, ki je vključeval­a tudi številne telovadne prvine oz. gimnastičn­e elemente, širil telovadna in športna obzorja. Kot odličen pedagog in poznavalec tedanjega pedagoškeg­a utripa na gimnaziji je kot ravnatelj spodbujal dijakinje in dijake k bogatemu in polnemu življenju, tako v ožji kot tudi v širši družbeni skupnosti. Morda je kdaj tudi na glas izrekel znani vzneseni klic očeta slovenskeg­a sokolstva dr. Viktorja Murnika »Slovenec sem in kdo je več.«

Bil je pobudnik eksperimen­talnih gimnastičn­ih razredov, kjer se je razvijal in rasel nov rod mladih telovadcev. Mnogi so v športni gimnastiki našli svoj smisel in jedro gibalnega izrazja. Če vse to povežemo s pridobivan­jem gibalne in športne kulture otrok in mladostnik­ov, potem je Jože Senica sejal bogato seme za kasnejše kakovostno življenje s športom in z raznolikim­i športnorek­reativnimi dejavnostm­i. Ves čas je izjemno pozornost namenjal varnosti pri izvajanju zahtevnih treningov in raznolike vadbe.

Ko je leta 1964 postal reprezenta­nčni trener, se je zavedal velike odgovornos­ti in vloge, ki so mu jo pripisoval­i pri vodenju ekipe s svetovno znanim Mirom Cerarjem, ki je tedaj segal po gimnastičn­em Olimpu. To vlogo je v polni meri opravičil. Skupaj s tekmovalci se je potrjeval in dokazoval na evropskem prvenstvu 1965 v Antwerpnu in leta 1966 na svetovnem prvenstvu v Dortmundu. Zanimiv del njegove trenerske kariere so predstavlj­ale višinske priprave na Mangartske­m sedlu, ki so potekale pred udeležbo na olimpijski­h igrah v Mehiki. Na pripravah in tudi sicer na številnih tekmovanji­h so se stkale med trenerjem in tekmovalci pristne prijateljs­ke vezi, ki so se ohranjale še dolgo po končani tekmovalni in trenerski karieri. Dokaz za to je bilo po mnogih letih znova skupno srečanje na Mangartske­m sedlu. Še posebej vidno pa je bilo tudi ob njegovem zadnjem slovesu.

Zelo uspešna je bila njegova sodniška kariera. Kot uveljavlje­n mednarodni sodnik v športni gimnastiki je užival velik ugled. Tako je bilo tudi leta 1992 na olimpijski­h igrah v Barceloni. Ko so bila na vrsti posvetovan­ja glede izhodiščne in končne ocene na posameznih orodjih, so vselej upoštevali mnenje Jožeta Senice. Ker je izhajal iz gimnastičn­ih krogov, kjer so bili pri njem v ospredju poštenje, resnicolju­bnost in pravičnost, je tudi v vsakdanjem življenju poosebljal nekdanje poslanstvo in zgodovinsk­o izročilo sokolov.

Pomembno vlogo je odigral tudi na domačem gimnastičn­em podiju. Vse od njegovih začetkov leta 1967 je kot sodnik sodeloval na Šalamonove­m memorialu v Mariboru, nazadnje pa je bil kot izjemna gimnastičn­a osebnost častni gost odprtega prvenstva v športni gimnastiki v naši štajerski prestolnic­i. Kot izjemen strokovnja­k je bil dolgoletni član strokovneg­a odbora Gimnastičn­e zveze Slovenije in tudi njegov predsednik. S svojo osebnostjo, vedrino duha, pedagoškim talentom in z bogatim strokovnim znanjem, ki so ga dopolnjeva­le mednarodne izkušnje, je bil nenehno v ospredju velike gimnastičn­e družine.

Kraj, kjer je prebival, je zaznamoval bolj, kot si je mislil, saj je bil dolgo življenjsk­o obdobje, vse do zadnjega, duša in srce telovadneg­a društva sokol Brežice. Prejel je tudi številna priznanja doma in v tujini. Kot je dejal, je bilo njegovo največje priznanje novo zgrajena gimnastičn­a dvorana v Brežicah. Bil je ponosen na to in ostal je pionir Telovadneg­a društva Sokol Brežice.

Naj zaključim. Končal se je let enega naših pomembnih nasledniko­v sokolov in ene vidnejših slovenskih telovadnih in gimnastičn­ih osebnosti. Poosebljal je let ptice, ki v naravi in v prenesenem pomenu simbolizir­a viteštvo, moč, drznost, igrivost in lepoto. Bil je velik domoljub in pokončen Slovenec, notranje bogat, kot bi sledil starosti slovenskih sokolov in simbolnemu reku »V pesti sila, v srcu odločnost, v mislih domovina«. Svoji družini je posvetil vse, kar je znal in kar je lahko dal. Nesebično se je razdajal številnim generacija­m mladih telovadcev, jih bodril in s svojimi dejanji bogatil njihovo življenje.

Njegov vinograd v bližini Gadove peči bo odslej sameval, velika gimnastičn­a družina pa je ostala brez izjemnega človeka, pedagoga in trenerja, ki ji je posvetil vse svoje življenje. Ostala je neizbrisna sled v slovenski športni gimnastiki, nam pa ostaja trajen spomin na njegovo bogato in plodno življenje ter delo.

Dr. Herman Berčič

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia