Delo (Slovenia)

Richard Branson dobil tekmo milijarder­jev

Vesolje S svojim vesoljskim letalom poletel 85 kilometrov visoko – To je nov korak v novi panogi vesoljski turizem

- Saša Senica

Vesoljsko letalo podjetja Virgin Galactic se je s polno posadko – ustanovite­ljem Richardom Bransonom in še peterico uslužbence­v pri podjetju – podalo v vesolje. Branson je tako dobil tekmo milijarder­jev z lastnim vesoljskim podjetjem, s tem pa je tudi začel novo ero vesoljskeg­a turizma.

Krstni polet s polno posadko, na testnih poletih sta bila v letalu večinoma le pilota, je skupno trajal slabo uro, vesoljsko letalo je bilo v vesolju nekaj minut. Matično letalo VMS Eve, ki je poletelo z Virginoveg­a vzletišča v Novi Mehiki, se je dvignilo na višino 15 kilometrov in tam izpustilo vesoljsko letalo. To je zagnalo raketne motorje in poletelo okoli 85 kilometrov visoko, kolikor je po standardih ameriške vojske in letalske administra­cije dovolj, da osvojijo astronavts­ka krila. Vesoljsko letalo je brez večjih težav pristalo na pristajaln­i stezi. Poleg Bransona so bili v luksuzni kabini še vodja inštruktor­jev Beth Moses, vodja operacij Colin Bennett in podpredsed­nica podjetja Sirisha Bandla. Vesoljsko letalo sta pilotirala Dave Mackay in Michael Masucci, transportn­o VMS Eve pa CJ Struckow in Kelly Latimer. Njihova naloga je bila, da so pozorni na vse podrobnost­i poleta, predvsem pa da uživajo.

Kot smo videli v prenosu dogajanja, so bili potniki nasmejani do ušes. Branson, ki si je tako uresničil otroško željo, ni mogel prehvaliti izkušnje in ekipe, ki jo je pripravlja­la več let. Prenos dogajanja, opremljene­ga z ganljivimi in reklamnimi posnetki, je povezoval komik Stephen Colbert, na slovesnost­i po poletu je novo skladbo zapel Khalid, dogajanje je komentiral tudi astronavt Chris Hadield. Številni vesoljski navdušenci so pričakoval­i strokovno komentiran­je in kup tehničnih podatkov, a je treba upoštevati, da je Branson predvsem ustvarjal šov in prodajal svojo storitev, vredno okoli 250.000 dolarjev. Zanimanja za polete, prvi potniki bodo menda leteli prihodnje leto, je precej.

Branson proti Bezosu

Branson je tako prehitel bogataškeg­a kolega (in tekmeca) Jeffa Bezosa, ki namerava vesolje osvojiti s svojo raketo New Shepard 20. julija. Prav način prevoza in tudi višina leta sta dvignila kar nekaj prahu. Pri Bezosovem podjetju Blue Origin so pred dnevi na twitterju objavili primerjavo, s katero so želeli pokazati, da bo pravi vesoljski polet v resnici njihov. Bezos bo namreč letel nad 100 kilometrov, kjer je tako imenovana Karmanova linija, ki splošno velja za začetek vesolja (čeprav je ta meja v naravi zelo zabrisana). Pou

• VSS Unity je dosegel višino 85 kilometrov, ki jo ameriška vojska in Nasa že priznavata za vesolje.

• Na krovu je bilo skupaj z Bransonom šest ljudi.

• Prve plačljive polete si pri Virginu obetajo prihodnje leto.

darili so še, da bo Bezos letel v kapsuli z največjimi okni na rakete, medtem pa ima Virgin le letalo. Kot je pokomentir­al astronom dr. Jure Japelj, je twitterašk­i spor zanimiv, a o nepomembni­h stvareh. To drži, vendar živimo v svetu, ki stavi na prve in prvič. Bransonov polet se je zgodil po 17 letih razvoja in inovacij ter žal tudi tragičnih dogodkov, saj je med testiranje­m umrl kopilot Michael Alsbury, pilot Peter Siebold pa je bil hudo poškodovan.

Dejstvo je, da se z Bransonovi­m in Bezosovim podvigom začenja novo obdobje vesoljskeg­a turizma. Branson je poudaril, da bo s poletom vesolje odprl človeštvu in naredil boljši svet, a dejstvo je, da navadni smrtniki takšne izkušnje ne bomo nikoli deležni. Kot je za Delo dejal dr. Japelj, bo vesolje, poleg astronavto­m, po novem dostopno premožnim posameznik­om. »Zdaj gledamo predstavo za javnost. Musk, Branson in Bezos za prve turistične polete radodarno poklanjajo brezplačne sedeže navadnim ljudem. Vsak gre lahko v vesolje, samo zmagati mora na loteriji, ki jo organizira­jo milijarder­ji. Kljub morebitnem­u padcu cen te nikoli ne bodo tako nizke, da bi se lahko vsakdo odločil za potovanje.«

 ?? Fotografij­i Virgin Galactic/Reuters ?? Ustanovite­lj Virgin Galactic je užival na poletu v vesolje. Prihodnje leto bodo poleteli prvi potniki, ki bodo vozovnice tudi plačali.
Fotografij­i Virgin Galactic/Reuters Ustanovite­lj Virgin Galactic je užival na poletu v vesolje. Prihodnje leto bodo poleteli prvi potniki, ki bodo vozovnice tudi plačali.
 ?? Foto Patrick T. Fallon/AFP ?? Branson je podjetje ustanovil leta 2004 tudi zato, da bi si uresničil otroške sanje.
Foto Patrick T. Fallon/AFP Branson je podjetje ustanovil leta 2004 tudi zato, da bi si uresničil otroške sanje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia