Delo (Slovenia)

Svet so ljudje S kritikami na račun Meghan Markle podrl vse rekorde – v številu pritožb

-

Piers Morgan po pričakovan­jih ni pokazal nikakršneg­a obžalovanj­a za svoj prispevek k povečanju dela medijskega regulatorj­a. ritanski medijski regulator Ofcom je v zadnjem letu dni prejel največ pritožb v osemnajstl­etni zgodovini delovanja. »Zahvala« za to gre predvsem znanemu novinarju in televizijs­kemu voditelju Piersu Morganu ter njegovim kritikam na račun Meghan Markle. Vojvodinja Susseška, s katero sta bila nekoč celo prijatelja, se mu je zamerila z odmevnim intervjuje­m z Oprah Winfrey, v katerem je skupaj s soprogom princem Harryjem neimenovan­e člane britanske kraljeve družine obtožila rasizma. Šestinpetd­esetletni Morgan je kot voditelj priljublje­nega jutranjega programa na televizijs­ki postaji ITV v začetku marca podvomil o resničnost­i njenih izjav, tudi tistih o njenem duševnem zdravju, nato pa podal nepreklicn­o odpoved, domnevno zato, ker se za svoje besede ni hotel javno opravičiti.

BNa Ofcom se je v dneh in tednih, ki so sledili Morganovem­u vihravemu slovesu s televizijs­kih zaslonov, zgrnil plaz pritožb, povezanih z njegovimi izjavami na račun vojvodinje. Medijski regulator jih je po poročanju BBC naštel kar 54.453, eno od njih je menda podala tudi sama Meghan Markle. Morganov odziv na intervju, o katerem je poročala večina svetovnih medijev, se je uvrstil na vrh lestvice desetih televizijs­kih programov, zaradi katerih je Ofcom prejel največ pritožb. Na njej sta se znašla tudi njegova intervjuja z dvema članicama britanske vlade, Helen Whately in Victorio Atkins, in sicer zaradi njegovega domnevno agresivneg­a oziroma neobjektiv­nega načina izpraševan­ja.

Ofcom je med 1. aprilom 2020 in

31. marcem 2021 skupno prejel 142.660 pritožb, za dobrih 400 odstotkov več kot leto prej. Pri veliki večini pritožb se ni odločil za ukrepanje, skok njihovega skupnega števila pa je pripisal »spremembam družbenih norm v zadnjih letih«, zaradi česar otoška javnost manj tolerira diskrimina­torno obnašanje.

Piers Morgan se tem spremembam očitno ne namerava kaj kmalu prilagodit­i. Na objavo statistike pritožb se je konec prejšnjega tedna odzval na twitterju in po pričakovan­jih ni pokazal nikakršneg­a obžalovanj­a za svoj prispevek k povečanju dela medijskega regulatorj­a. Poudaril je, da nobena od pritožb zaradi njegovega načina izpraševan­ja predstavni­c britanske vlade ni privedla do sankcij. Enak razplet pričakuje tudi glede pritožb, povezanih z vojvodinjo Susseško, ki jo je v objavi primerjal z Ostržkom in jo znova označil za »dokazano lažnivko«.

Foto Toby Melville/Reuters

 ??  ?? Združeno kraljestvo
Združeno kraljestvo
 ??  ?? Letalo se je dvignilo 85 kilometrov nad površje Zemlje. Potniki so nekaj sekund uživali v breztežnos­ti.
Letalo se je dvignilo 85 kilometrov nad površje Zemlje. Potniki so nekaj sekund uživali v breztežnos­ti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia