Delo (Slovenia)

Elektriko bo treba shraniti, možnosti pa je več

Glede premika rabe sončne energije iz poletja v zimo v Sloveniji še nimamo pravega odgovora, pravijo v Elesu, kjer vodijo številne projekte

- Borut Tavčar

◼ Stroški za baterije pri končnih uporabniki­h so se znižali za 12 odstotkov.

◼ Naložbe v sistemske hranilnike se povečujejo, cene padajo.

◼ V Elesu so se poleg elektrike lotili še iskanja rešitev za toploto.

Tradiciona­lne gospodarsk­e dejavnosti ne morejo nadaljevat­i po starem, vse njihove aktivnosti morajo v teh tržnih razmerah imeti nizke stroške, poleg tega pa morajo biti nizkooglji­čne. Pri tem je težava – tudi hranilniki, ki jih potrebujej­o elektroene­rgetski sistemi za vključevan­je več obnovljivi­h virov energije, potrebujej­o podporo držav.

Kljub pandemiji covida-19 so se naložbe v baterijske hranilnike po svetu lani povečale za skoraj 40 odstotkov, na 5,5 milijarde dolarjev, ugotavlja Mednarodna agencija za energijo (IEA). Glede na napovedi se bo ta trend nadaljeval tudi letos. V baterije, ki pomagajo v elektroene­rgetskem sistemu, so vložili za 60 odstotkov več denarja, predvsem zaradi velike rasti projektov postavitve sončnih in vetrnih elektrarn ter avkcij njihove elektrike. Povprečna cena baterij se znižuje za približno 20 odstotkov na leto. Trg sistemskih baterij se je ustalil, predvsem v ZDA in na Kitajskem, ki je postavila baterije z močjo več kot enega gigavata, sledita Južna Koreja in Evropa.

Po drugi strani pa so se vložki v baterije na koncu sistema, pri končnih uporabniki­h, znižali za 12 odstotkov. Vanje investiraj­o pretežno gospodinjs­tva, ki pa jih je pandemija najbolj prizadela. V IEA pričakujej­o, da se bo tudi ta trend letos obrnil navzgor, tudi zato, ker bo na trgu več delno izrabljeni­h avtomobils­kih baterij.

Slovenija je v trendu

»Hranilnike ločimo predvsem po moči, po hitrosti odziva in po učinkovito­sti shranjevan­ja energije za daljši čas. Po drugi strani hranilnike lahko uporabimo za hišne ali poslovne aplikacije na zgradbah, za pomoč na ravni lokalnega distribuci­jskega sistema in na sistemski ravni. Pri slednjem so tipične aplikacije za sistemske storitve, kot je regulacija frekvence, ali za trgovanje z energijo – omogočajo torej premik proizvodnj­e iz cenejših v dražje cenovne intervale. Tradiciona­lni hranilniki v Sloveniji so hidroelekt­rarne. Te v Sloveniji delujejo večinoma v dnevnem režimu hranjenja, edina črpalna elektrarna, ki jo imamo, pa je sposobna delovati največ v tedenskem režimu. Odzivi teh elektrarn omogočajo delovanje v različnih režimih, vendar zaradi priključit­ve na prenosni sistem delujejo izključno na sistemski ravni,« pravi Uroš Salobir iz Elesa.

Dodaja, da smo v Sloveniji naredili velik preboj z litij-ionskimi baterijami, to so baterije, ki zdaj poganjajo večino električni­h vozil. »Uporabljam­o jih na sistemski ravni, predvsem za izvajanje sistemskih storitev, po

stopno pa njihova uporaba prodira tudi v hišne aplikacije in aplikacije na lokalni distribuci­jski ravni, kjer gre trenutno še za bolj razvojne projekte,« pojasnjuje Salobir.

Sonce bo velik izziv

Velik izziv za Slovenijo bo zagotoviti večji izkoristek uporabe sončne energije bodisi s premikanje­m uporabe presežkov energije iz dnevnih v nočne časovne intervale, še bolj pa iz poletnih v zimske mesece. »Prvi izziv je izvedljiv že s sedanjimi tehnologij­ami, sezonsko hranjenje pa ni tako preprosto,« pravi Salobir in dodaja, da pri premiku sončne energije iz dnevnih v nočne intervale ne smemo pozabiti na električne avtomobile, ki imajo baterije in s katerimi lahko z različnimi obratovaln­imi režimi dosežemo zelo pomembne učinke na sistemski in lokalni ravni. Ti režimi so usmerjeni predvsem v vodeno polnjenje električni­h avtomobilo­v podnevi, v času ko je sončna energija proizveden­a.

Pri premiku sončne energije iz poletja v zimo pa v Sloveniji še nimamo pravega odgovora. Eles v okviru raziskav in inovacij za reševanje tega izziva stavi na medsektors­ko povezovanj­e. »Ena možnost, sicer zelo draga, je, da namesto fotovoltai­čnih elektrarn uporabimo sončne kolektorje, ki jih v zvezi z daljinskim­i sistemi ogrevanja povežemo z velikimi bazeni toplotnih hranilniko­v. Te tehnologij­e so blizu komercialn­e izvedljivo­sti, vendar se v Sloveniji kaže, da obstajajo tudi boljše rešitve. S tem mislimo predvsem na sezonsko hranjenje energije v obliki biomase. Uporaba biomase za ogrevanje in soproizvod­njo električne energije je v Sloveniji zaradi različnih razlogov, predvsem poslovno-organizaci­jskih, zdaj v primežu drugih alternativ, dolgoročno pa bi to morda lahko bila rešitev, ki bo Sloveniji zagotovila stabilno preskrbo z nekaterimi nujnimi energenti v zimskih mesecih,« meni Salobir.

Tehnologij­e vodika in čistih plinov pa predstavlj­ajo morda še pomembnejš­o alternativ­o veljavnim pristopom za dolgoročne­jšo pripravlje­nost na hranjenje presežkov elektrike in optimizaci­jo delovanja povezanih energetski­h sistemov. »Pri uporabi vodika in drugih čistih plinov moramo seveda razumeti, da bo ta zanimiva, ko bomo imeli v sistemu visoke in stalne presežke elektrike iz obnovljivi­h virov (nad 80 odstotkov) in ko bo tehnologij­a pretvorbe cenovno dostopnejš­a,« opozarja Salobir.

Velik izziv za Slovenijo bo zagotoviti večji izkoristek uporabe sončne energije, bodisi s premikanje­m uporabe presežkov energije iz dnevnih v nočne časovne intervale, še bolj pa iz poletnih v zimske mesece.

 ??  ?? Veliki baterijski hranilniki lahko uspešno premostijo razliko med dnevnimi presežki in nočn in nočno porabo pri fotovoltai­čni elektriki.
Veliki baterijski hranilniki lahko uspešno premostijo razliko med dnevnimi presežki in nočn in nočno porabo pri fotovoltai­čni elektriki.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia