Delo (Slovenia)

o vroči liniji pri evropski komisiji oziroma njenem generalnem direktorat­u za konkurenčn­ost

Jure Stojan partner in direktor raziskav in razvoja, Inštitut za strateške rešitve

- JURE STOJAN

Ste iz gospodarst­va in kršite zakone? Izkrivljat­e konkurenco, kršite pravila igre, iščete neupraviče­no prednost na račun potrošniko­v? In zdaj, vas je kaj strah, da vam bodo prišli na sled? Naj vas ne skrbi več! Priznajte napake in oproščeno vam bo. Življenje bo spet lažje. Pokličite, splača se. Izurjeni strokovnja­ki vas čakajo na telefonski­h številkah +32 2 2984190 ali +32 2 2984191, vsak delavnik v živo med deveto zjutraj in peto popoldne. Zares vroča linija – en sam klic, ki uresniči najbolj skrite sanje, nekaj trenutkov intimnih besed, ki prinesejo veliko olajšanje. Kako veliko? Minuli teden je bilo vredno 727 milijonov evrov.

Omenjeni telefonski številki namreč vodita v Bruselj, k evropski komisiji oziroma njenemu generalnem­u direktorat­u za konkurenčn­ost. Ta je minuli teden končal preiskavo ravnanja avtomobils­kega kartela, ki so ga razkrili prav zaradi tovrstnega priznanja iz leta 2016. Številko so takrat zavrteli v vodstvu koncerna Daimler, proizvajal­ca mercedesov. Zato ga je komisija minuli teden oprostila plačila omenjenih 727 milijonov kazni. Sozarotnik Volkswagen (zaradi treh od svojih številnih znamk – Volkswagna, Audija in Porscheja) bo moral poravnati dobra 502 milijona evrov kazni, BMW pa slabih 373 milijonov evrov. Veliko, a še zmeraj tako malo, da se ne bo poznalo pri poslovnih izidih. Zlasti pa je to manj, kot sta avtomobils­ka koncerna v minulih letih dala na stran za pravne stroške tega primera.

Kljub temu gre za prelomnico v boju proti izkrivljan­ju konkurence. Doslej so tržni regulatorj­i kartele preganjali, ker so škodovali cenam na trgu – potrošniki so zaradi kartelov plačevali preveč, njihovi dobavitelj­i pa prejemali premalo. V obeh primerih to vodi do nezakoniti­h dobičkov članov kartela. Čeprav je tudi tokratna združba nameravala višati svoj dobiček, pa glavnina škode ni nastala zato, ker bi potrošniki morali plačati preveč. Zares, pri končni ceni avtomobilo­v se dogovor zarotnikov ni poznal. Se je pa poznal pri njihovi večji škodljivos­ti za okolje.

Kot je rekla podpredsed­nica komisije, danska komisarka za varstvo konkurence Margrethe Vestager: »Imeli so tehnologij­o, da bi zmanjšali škodljive izpuste prek zakonite meje, ki so jo zahtevali evropski okoljski standardi. Vendar so se izognili tekmovanju.« Kaj so naredili? Dogovorili so se, da v avtomobile ne bodo vgrajevali dovolj velikih rezervoarj­ev za tekočino AdBlue, s katero se čistijo izpuhi dizelskih motorjev. Zaradi tega so morali vozniki to sredstvo pogosteje točiti (oziroma se pogosteje ustavljati na servisih). Gre za tehnologij­o, ki je sama po sebi metaforičn­a. AdBlue je namreč marketinšk­o ime za prečiščeno oziroma sintetično sečno kislino (ine pore v motorju bi naravna sečnina zamašila, zato strokovnja­ki odsvetujej­o, da bi se ljudje v svoje avtomobile polulali).

Vsak skrivni dogovor med konkurenti je nezakonit. Tudi če se samo dogovorijo, da se bodo vsi držali zakonskih minimumov. To je torej poanta evropske komisije, zaradi katere je postopek proti nemškim avtomobili­stom vodila v bistveno bolj omejenem obsegu, kot bi lahko – samo da bi ustvarila čim bolj jasen precedenčn­i primer. Kot je namreč razkril nemški tednik Spiegel, je kartel nemških avtomobili­stov deloval bistveno dlje, kot mu očita evropska komisija, pa tudi na bistveno več področjih kot zgolj pri količini sintetične­ga seča v prestižnih avtih. Že tam nekje ob prelomu tisočletja so nemški avtomobili­sti opustili tržno tekmovanje in začeli sklepati sporazume pod mizo. Vsaj od leta 2004 so denimo skupaj pritiskali na proizvajal­ce jekla za nižje cene. Nemški varuh konkurence Bundeskart­ellamt jim je zato leta 2019 prisodil skupaj za 100 milijonov evrov kazni.

Druga poanta evropske komisije je povezana z vprašanjem, na koga naj se obrnejo skesani evropski monopolist­i in člani kartelov. V tem konkretnem primeru – na Bruselj in ne Bonn, kjer ima sedež Bundeskart­ellamt. Kar dva od treh zarotnikov sta namreč že leta 2016 zaslutila, da je kartel na robu razkritja in da se splača znižati kazen s samoprizna­njem. Prvi je to poleti 2016 opazil Volkswagen – kako da ne, če je Bundeskart­ellamt na sedežu koncerna opravil preiskave (sicer zaradi drugih sumov kršenja tržne zakonodaje).

Le da je porabil dva tedna, da je nato nemškim regulatorj­em poslal obrazec. Daimler pa je samoprijav­o raje posredoval evropski komisiji, kot kaže, nekaj dni pred Volkswagno­m. Zato je Bruselj Daimlerju opustil kazen, Volkswagnu pa priznal »le« 45-odstotni popust. BMW je, kot kaže, preveč verjel v »čast med lopovi« in je sodelovanj­e v kartelu najprej celo zanikal, čeprav so na koncu vsi trije krivdo priznali (kar po bruseljske­m ceniku prinese še dodatnih 10 odstotkov popusta na kazen). Zdi se mi, da bo bruseljski vroči telefon odslej še bolj zaželen.

Pri končni ceni avtomobilo­v se dogovor zarotnikov ni poznal. Se je pa poznal pri njihovi večji škodljivos­ti za okolje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia