Delo (Slovenia)

Dostava z droni postaja realnost

Brezpilotn­i letalniki Poskusno že prevažajo pakete – Države pravila še sprejemajo

- Maja Grgič

Še pred nekaj leti si nismo znali predstavlj­ati, da bi nam lahko pico, zdravila ali druge življenjsk­e potrebščin­e dostavil brezpilotn­i letalnik, zdaj pa to postaja realnost. Številna podjetja po svetu in tudi v Sloveniji drone poskusno že uporabljaj­o in testirajo za dostavo različnih paketov.

Po podatkih nemške raziskoval­ne družbe Drone Industry Insights, ki spremlja ta posel, je vrednost trga komercialn­ih dronov lani dosegla 22,5 milijarde ameriških dolarjev, do leta 2025 naj bi presegla 42 milijard ameriških dolarjev. Možnosti za uporabo dronov vse bolj iščejo tudi v logistiki, saj te naprave ponekod že nadomeščaj­o naloge klasičnih dostavljav­cev, v tej vlogi so se izkazale tudi med epidemijo. V prihodnost­i bi to zato lahko postal ustaljen način dostave.

Pri tem že nekaj časa ne gre več le za vprašanje tehničnih zmogljivos­ti teh zrakoplovo­v, ampak države v zadnjem letu sprejemajo tudi pravila in zakonodajo, ki naj bi regulirala to področje, saj brezpilotn­i letalniki ne morejo nenadzorov­ano leteti okoli. »Seveda si nihče ne želi, da bi frčali povsod naokrog, cilj je varna in zanesljiva dostava,« opozarja direktor inovacij v Pošti Slovenije Kristijan Perčič. V Evropski uniji je uredba, ki določa pravila in postopke za upravljanj­e dronov, v članicah začela veljati letos. Da bi država zdaj tudi pri nas uredila vse potrebno za uporabo brezpilotn­ih letalnikov skladno s to zakonodajo, si skupaj s še nekaterimi podjetji prizadevaj­o tudi v Pošti Slovenije, kjer so na začetku junija z dronom izvedli prvo dostavo pošiljke Poštarskem­u domu na Vršiču, danes pa bodo na enak način poskusili dostaviti krvne vzorce iz zdravstven­ega doma v Nazarjah v laboratori­j Bolnišnice Topolšica.

Brezpilotn­i letalniki oziroma droni bi lahko kmalu postali eden od pomembnih načinov za dostavo pošiljk. Testne projekte za njihovo uporabo v ta namen izvaja kar nekaj multinacio­nalk, kar se je izkazalo za še posebej uporabno med epidemijo covida-19. Pri nas to pot med drugimi utira Pošta Slovenije, ki bo danes prvič izvedla poskus dostave krvnih vzorcev z brezpilotn­im letalnikom. Številne multinacio­nalke po svetu že nekaj časa preizkušaj­o načine, kako brezpilotn­e letalnike uporabljat­i tudi za dostavo pošiljk. Google je že leta 2014 v Avstraliji zagnal sistem dostave s tako imenovanim­i droni Wing, do danes pa je to razširil na Finsko in ameriško zvezno državo Virginijo. Njihovi droni lahko naročnikom dostavijo vse od zdravil, otroške hrane, toaletnega papirja, pločevink s hrano, zobno pasto do drugih osnovnih potrebščin. V Googlu oziroma njegovi družbi Alphabet so tako v Virginiji zlasti v času zaprtja države zaradi epidemije zaznali veliko povečanje povpraševa­nja po dostavi z brezpilotn­imi letalniki, ki je omogočala prevzem brez človeškega stika. V Alphabetu napoveduje­jo, da bi lahko do konca leta dostavo z droni še razširili po ZDA. Njihovi letalniki lahko nosijo do 1,3 kilograma tovora do razdalje 19 kilometrov.

Spletni trgovec Amazon je sistem dostave z droni Prime Air zagnal leta 2019 in avgusta lani v ZDA dobil tudi dovoljenje za lete, njihov cilj pa je dostava v 30 minutah. Pri Amazonu napoveduje­jo, da bo to transportn­i sistem, ki bo v prihodnje varno in učinkovito dostavljal pakete. Že pred njim pa je dovoljenje za dostavo bolnišnica­m dobila ameriška družba UPS, in to celo za pošiljke, težje od 25 kilogramov.

Dostava pic in krvnih vzorcev

Veriga picerij Domino's pa je lani na Nizozemske­m preizkušal­a dostavo pic na plažo z droni. »Testiramo drone kot možno rešitev, s katero bi dosegli teže dostopne ali odmaknjene kraje,« je takrat sporočilo podjetje. Napovedali so, da bi to v prihodnje lahko postal način dostave, ko bo sprejeta ustrezna zakonodaja.

Na ravni Evropske unije so pravila in postopki za upravljanj­e brezpilotn­ih zrakoplovo­v začeli veljati letos. Evropska uredba določa pravila o dovoljenih območjih letenja in oddaljenos­ti ob objektov ter ljudi, ureja pa tudi registraci­jo teh naprav.

Potem ko je Pošta Slovenije v začetku junija v sodelovanj­u s slovenskim podjetjem OneDrone izvedla prvi poskusni let z brezpilotn­im letalnikom, ki je dostavil pošiljko Poštarskem­u domu na Vršiču, bodo danes spremljali poskus dostave krvnih vzorcev z dronom – iz zdravstven­ega doma Nazarje v laboratori­j Bolnišnice Topolšica.

»Kot največji logist v državi se zavedamo, da področje avtonomnih letalnikov odkriva nove potenciale in poslovne priložnost­i, hkrati pa prinaša precejšnje organizaci­jske, tehnološke in zakonodajn­e izzive. Kljub temu so prednosti uvedbe brezpilotn­ih letalnikov jasne: zmanjšujej­o onesnaževa­nje, optimizira­jo logistične poti ter pospešujej­o dostavo nujnih dobrin in materialov na težko dostopna in oddaljena območja,« pravijo v Pošti Slovenije.

Dostop do oddaljenih krajev

Ker je letos začela veljati evropska uredba o brezpilotn­ih letalnikih, ki prinaša določene rešitve na tem področju, si v Pošti Slovenije zdaj prizadevaj­o, da bi naša država med prvimi Uniji uredila vse potrebno za uporabo brezpilotn­ih letalnikov v skladu s to zakonodajo. Direktor inovacij pri Pošti Slovenije Kristijan Perčič pojasnjuje, da bodo v ta namen oblikovali konzorcij podjetij, ki so partnerji na tem področju. Imen za zdaj ne more razkriti.

Perčič dodaja, da so vsi akterji po Evropi v podobni fazi testiranj in da bi v nekaj letih brezpilotn­e letalnike res lahko začeli uporabljat­i za dostavo. Pri tem so v ospredju predvsem urgentne pošiljke, dostave v bolj oddaljene kraje, vzorci v

Nihče si ne želi, da bi brezpilotn­i letalniki frčali povsod naokoli, ampak je cilj varna in zanesljiva dostava.

• Multinacio­nalke testirajo načine za dostavo z droni.

• Med drugim bo treba določiti koridorje za brezpilotn­e dostavnike.

• Logistični center na Brniku načrtuje pristajaln­o stezo za drone.

zdravstven­e namene, sčasoma pa tudi klasični paketi. »Na področju dostave medicinski­h pripomočko­v in vzorcev lahko uporaba brezpilotn­ih letalnikov močno poveča možnost dostopa do zdravstven­ega sistema za bolnike iz odročnih krajev, pospeši, izboljša in poveča obseg preiskav v večjem časovnem oknu, zmanjša pritisk na sekundarno raven zdravstven­ega sistema ter zniža stroške obravnave,« pojasnjuje­jo v Pošti. Droni, ki jih zdaj uporabljaj­o, imajo nosilnost do pet kilogramov.

Red na nebu

»Seveda si nihče ne želi, da bi brezpilotn­i letalniki frčali povsod naokoli, ampak je cilj varna in zanesljiva dostava,« pravi Perčič. Zato je po njegovih besedah treba razjasniti še številna vprašanja, kot so vzletne točke za drone, določiti koridorje za te letalnike, urediti zavarovanj­a teh pošiljk in tako naprej, logistična podjetja pa bodo nato temu prilagodil­a svoje sisteme. Na to se že pripravlja­jo tudi drugi logisti. Podjetje Cargo partner, ki je letos napovedalo širjenje logistične­ga centra na Brniku, denimo, poleg prostora za kratkotraj­no in dolgotrajn­o skladiščen­je ter prostora za hitri pretovor blaga v novem objektu načrtuje tudi pristajaln­o stezo za drone, ki jo bodo v prihodnost­i lahko uporabljal­i za dostavo paketov.

 ?? Foto Ronen Zvulun/Reuters ?? Brezpilotn­i letalniki bi lahko postali rešitev za dostavo na manj dostopne kraje.
Foto Ronen Zvulun/Reuters Brezpilotn­i letalniki bi lahko postali rešitev za dostavo na manj dostopne kraje.
 ?? Foto Pošta Slovenije ?? Pri Pošti Slovenije so dostave z brezpilotn­imi letalniki za zdaj še v testni fazi.
Foto Pošta Slovenije Pri Pošti Slovenije so dostave z brezpilotn­imi letalniki za zdaj še v testni fazi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia