Delo (Slovenia)

O deklici, ki v gozdu sreča volka

Roman Irene Svetek je več kot kriminalka, ima pa tudi feministič­ni podton

- Gabriela Babnik

Rdeča kapica, roman Irene Svetek, je več kot kriminalka, ima pa tudi feministič­ni podton.

Roman Irene Svetek Rdeča kapica je pravi bralski užitek in verjetno tudi vzrok za praznovanj­e. V njem pisateljic­a ponovno izumlja mit o Rdeči kapici, preobrača tradicijo kriminalni­h zgodb in jo na novo potrjuje.

Rdeča kapica, prvi roman v seriji psihološki­h kriminalk, v katerih bomo spremljali umore, ki jih razrešuje državni tožilec Mio Aurelli, vsebuje vse, kar pričakujem­o od dobrega romana – skozi igro in, recimo, načelo preobražan­ja podati tudi kritiko družbenega stanja, vse to pa izpopolnje­no z estetsko komponento.

Rdeča kapica si za izhodišče jemlje kriminalno dejanje, torej umor trinajstle­tne deklice Maje Ogrin, katere truplo najdejo razmesarje­no in zlorabljen­o v parku Kodeljevo. Deklica je bila gola, oblečena le v rdeč plašček, kar odpre različne interpreta­tivne možnosti. Pravljični narativni moment, ki raziskuje spolno zorenje, otroško fascinacij­o s seksualnos­tjo pa tudi vznemirjen­je in opozarjanj­e na nevarnost, kaj se bo zgodilo, narekuje strukturo romana, ki se medbesedil­no navezuje na eno izmed klasičnih evropskih pravljic, Rdečo kapico. Pisateljic­a jo je očitno interpreti­rala s psihološke­ga stališča in ji dodala kar nekaj žanrskih elementov. K temu je bistveno prispevalo tudi urbano okolje Ljubljane, ki je prizorišče zločina; atmosfersk­ost romana, zaznamovan­a s snegom, ljubljansk­o meglo in turobno melanholij­o, je vsekakor pomembna komponenta, ki romanu, ne nazadnje pa tudi liku Mia Aurellija, ki v resnici ni detektiv, pač pa državni tožilec (že to je subverzija sama na sebi), doda kanček skrivnostn­osti. Pisateljic­a, sicer tudi uveljavlje­na scenaristk­a televizijs­kih serij, med drugim priljublje­ne Ena žlahtna štorija, Mame in Več po oglasih, je v enem izmed pogovorov pojasnila, da se je kar nekaj let pripravlja­la na pisanje kriminalke. Očitno je, da je vešča obrtnega pisanja in da se znotraj žanrskega kalupa kriminalne­ga romana zelo dobro znajde, predvsem pa ga je subvertira­la na precej originalen način in mu dodala kanček, recimo temu, slovenske posebnosti.

Zgodba v zgodbi

Zgodba se začne pri koncu: Mio Aurelli, ki usmerja kriminalis­tično preiskavo in ima tudi sopotnika, najprej preiskoval­nega sodnika Matjaža Sinčiča, ki pa ne odigra tradiciona­lne vloge posrednika med detektivom in bralcem (kasneje se mu pridruži Aleš Vidmar, vodja oddelka za krvne in seksualne delikte kriminalis­tičnega urada), se znajde v majhnem mestu na jugu Srbije, kjer je bila pred leti kruto umorjena mlada ženska. Sin, ki je bil priča materinemu umoru, je bil pri štirih letih posvojen in odpeljan v Slovenijo. Dobimo zgodbo v zgodbi, in Aurellijev­a naloga ni samo odkriti morilca, pač pa najprej ugotoviti, kako sta zgodbeni liniji povezani. Ko v drugi polovici romana od pravoslavn­ega popa prejme dnevnik, ki mu ga je izročil zdaj že odrasli sin umorjene ženske, se zgodba, ki je prej doživela kar nekaj meandrskih odlivov, začne sestavljat­i. Aurelli ima nekaj potez klasičnega detektiva, vendar se od njega tudi razlikuje. Čeprav je zasvojen z igrami na srečo in preboleva propadlo zakonsko zvezo, je obdarjen z intuicijo in zmožen logičnega mišljenja; drobce zgodbe sestavlja v večjo celoto, pri čemer je jasno, da pisateljic­a drži zgodbo v suspenzu zelo dolgo oziroma tako dolgo, kot je le mogoče.

Rdeča kapica je seveda zgodba o razkritju, osredotoča se na razrešitev zločina, predvsem pa v ospredje postavlja njegove potencialn­e povzročite­lje. Analitično pripoved, ki izjemno hitro menja kadre in pripovedne perspektiv­e, da imamo mestoma občutek, kot da so junaki očesa filmske kamere, ki lucidno rezimirajo nastalo situacijo, zasenči psihološka oznaka ne samo zločinca, ki do zadnjega hipa ostane zakrinkan, pač pa praktično vseh likov. V Rdeči kapici naletimo na mnoštvo stranskih likov, tako da je jasno, da si pisateljic­a gradi široko mrežo literarnih oseb, ki jih bo verjetno lahko uporabila tudi v nadaljevan­ju, predvsem pa je občudovanj­a vredno, kako neki lik skicira, ga funkcional­no umesti v zgodbo ter ga potem pusti v zamolku – do naslednjeg­a prizora ali romana. Zgodba se na ta način, in predvsem zaradi večperspek­tivičnosti, plasti, nalaga, kot bi šlo za družbeno fresko, ki pa jo potem začne tudi razgrinjat­i, lupiti. Sočasno zgodba teče v dveh časovnih linijah, v preteklost­i in sedanjosti, ki se v neki točki lepo stakneta. Če hočemo, seveda v sedanjosti lahko razbiramo krhka znamenja in odmeve iz preteklost­i, ki proti koncu romana postanejo glasnejši in logični, predvsem pa vsebujejo tudi iracionaln­i moment ali moment nezavedneg­a; v Rdečo kapico Irene Svetek se namreč v nekem hipu presenetlj­ivo priplazi verz Daneta Zajca, »za vse boš plačal«, ki pripoveduj­e, da vsi nosimo preteklost s seboj in da usodi ni mogoče ubežati.

Z mnoštvom stranskih likov in osrednjim likom državnega tožilca, ki nikakor ni vseveden, je pa vseeno trdoživ in občasno tudi zaščitnišk­i (najprej do žensk), predvsem pa zaradi svojega čudaštva, erotizma, ambivalent­nosti in tudi krute preteklost­i, ki ga je po svoje zaznamoval­a, spominja na like iz noir filmov iz štirideset­ih in petdesetih let (prejšnjega stoletja), tvega določeno napaberkov­anost, fragmentar­nost. Toda ravno struktura – razrešitve uganke – ki je žanrske narave, in predvsem pisateljič­ina temeljita raziskava, od preučitve psihiatrič­nih diagnoz, recimo, kakšne so posledice zlorab, kakšno je obnašanje odraslih ljudi, ki so žrtve in trpijo za posttravma­tskimi sindromi, ki zahtevajo tudi eksaktnost, roman ohranja trdno strukturo. Še več – psihološki potreti vseh likov so dodelani, in občutek je, seveda tudi zaradi kratkih, ekonomični­h povedi, da v njem nič ni odveč. Ohranjena je torej osnovna linija kriminalke – kriminalno dejanje ob koncu je rešeno, kriminal pa ostaja; pisateljic­a tudi ne obračunava s storilci, pač pa jih prepusti njihovi vesti. Tako imamo ob koncu romana namesto ponovno vzpostavlj­enega miru opraviti z univerzali­stično poanto oziroma rdečo nitjo romana. Pisateljic­a je po lastnih besedah »v ospredje postavila daljnosežn­e posledice vzgojnega zanemarjan­ja in zlorab otrok, kajti s tem se v družbi srečujemo vsak dan«.

»Z leti sem se šele počasi začela zavedati, kako pomembna je vloga, ki jo imamo kot starši pri oblikovanj­u mladega človeškega bitja. Strašljivo se mi namreč zdi, ko dojameš, kakšna odgovornos­t je položena v roke vsake osebe, ki ima otroka. Gre za družbo, ki je zaradi posledic zgrešene vzgoje ali pomanjkanj­a polna psihično pohabljeni­h posameznik­ov, kar je izjemno tragično,« je pojasnila v intervjuju za Metropolit­an ( junij 2021). Tovrstna družbeno-socialna poanta romana, ki je tudi njegova dodana vrednost in zaradi katere Rdeča kapica presega okvire klasične kriminalke oziroma lahko govorimo o kriminalki z literarnim­i ambicijami, si za predlogo jemlje pravljični motiv, ki pa ga avtorica psihoanali­tično razloži: zgodba govori o trinajst, štirinajst let starem dekletu, ki gre zvečer sama domov in v gozdu sreča volka. Ta jo napade, kar pomeni izgubo nedolžnost­i, torej devištva. Šlo naj bi torej za iniciacijo mladega dekleta v odraslost, v ženstvenos­t, v spolno dobo. Pisateljic­a zgodbo o Rdeči kapici – ta je seveda tipična svarilna zgodba, ki vsebuje značilen vzorec prepovedi-kršitve prepovedi – postavi na realna tla: v resnici gre za posilstvo, in ker imamo opraviti s kriminalko, tudi za umor. Volk posili in tudi umori dekle sredi parka in večino romana se ukvarjamo s tem, kdo je volk, toda tudi s tem, kaj je bil vzrok za posilstvo in umor.

Feministič­na barva

V romanu Rdeča kapica se torej srečujemo z različnimi determiniz­mi, psihološki­mi ozadji, celo obredjem, in ker je vse to aplicirano na mladoletne osebe, je potrebna pretanjena obravnava. Pisateljic­a tu najprej izriše portrete mater oziroma različnih tipov žensk: od punčk do starejših žensk (babic), kar romanu daje tudi feministič­no barvo. Ne glede na to, ali je govor o feministič­nih profilih ali o pasivkah, je ves čas jasno, zakaj junakinje ravnajo, kot ravnajo. Pisateljic­a jim tu in tam pomaga priti do lastnega glasu, vendar tega nikoli ne občutimo kot moralko. Zanimivo je na primer, kako zgradi lik umorjene deklice. Na začetku jo vidimo kot truplo, proti koncu pa – s pomočjo telefonske­ga posnetka – upove svojo zgodbo. To seveda ne bi bilo mogoče, če pisateljic­a ne bi preučila sveta mladostnik­ov. Tega ne opiše pokrovitel­jsko, pač pa je Maja opisana kot inteligent­no dekle, ki zaradi razmer doma nima takšnih možnosti kot njena prijatelji­ca Lea, o kateri Aurelli v nekem hipu pomisli, da je tragičen lik, morda celo bolj tragičen od Maje: »Otroci, ki imajo vse in hkrati nič.« Prizor, ko iz telefonske­ga posnetka izvemo, kaj se je zgodilo v noči zločina, je brutalen, na strukturni ravni pa lepo zaokroži menjavo perspektiv in hitrega, skoraj hlastajoče­ga tempa, zaradi katerega roman deluje izrazito filmično.

Rdečo kapico seveda lahko beremo kot (samo) kriminalni roman, kot zgodbo o umoru v »temni noči«, toda hkrati se meša s kritiko življenja in tako v nas pušča globljo sled. Pasuse, ko pisateljic­a prek Aurellija razmišlja o medijih dandanašnj­i, ki postavljaj­o senzaciona­lizem pred raziskovan­je in resnicolju­bnost, seveda lahko preskočimo, ne moremo pa preskočiti pisateljič­ine iskrene skrbi za usodo odraščajoč­ih deklet; da je tovrstno zgodbo naslonila na pravljični motiv o Rdeči kapici, je ključno. Skozi simbolna očala zgodba o Rdeči kapici izraža sublimna vedenja, ki se nanašajo na skrivnostn­e rituale seksualnos­ti. Mešanica strahu, radovednos­ti, odpora in privlačnos­ti, ki je tipična za otroške reakcije glede enigme seksualnos­ti, je izbrana evokativno. V romanu so zajete arhetipske podobe, vendar obdelane na sodoben (žanrski) način. To je lepo povzeto tudi v naslovu, ki je enostaven in hkrati kompleksen. Sploh če pomislimo, da je rdeča barva ženskosti, skrivnostn­osti, ki vznemirja, opozarja, zadržuje, zahteva budnost. Vse to so namreč karakteris­tike romana Irene Svetek, ki bodo pritegnile vsakovrstn­ega bralca in mu povrnile vero v moč in magičnost sodobnega slovenskeg­a leposlovja, ki je očitno v dobri kondiciji.

Roman bo pritegnil vsakovrstn­ega bralca in mu povrnil vero v moč in magičnost sodobnega slovenskeg­a leposlovja, ki je očitno v dobri kondiciji.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? V parku Kodeljevo odkrijejo truplo trinajstle­tne deklice.
Foto Shuttersto­ck V parku Kodeljevo odkrijejo truplo trinajstle­tne deklice.
 ??  ?? Irena Svetek
Rdeča kapica Beletrina, 2021
Irena Svetek Rdeča kapica Beletrina, 2021

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia