Delo (Slovenia)

Kako do (ne)pristransk­osti

- Barbara Eržen

Če bodo poslanci SDS, NSi, SMC, Desusa, SNS in manjšin danes glasovali v skladu z napovedmi, bo državni zbor za novega ustavnega sodnika potrdil 72-letnega Janeza Kranjca. Zaslužni profesor in izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) velja za avtoriteto na področju rimskega prava, kar mu priznavajo tudi v opoziciji, a mu svojih glasov ne bodo podelili – povečini zaradi njegovih svetovnona­zorskih stališč.

Sogovornik­i stališča Janeza Kranjca namreč opisujejo kot konservati­vna. Da želi ohranjati tista načela in pridobitve, ki predstavlj­ajo temelj ustave, je na svoji javni predstavit­vi odgovoril na to sam. Želje po revoluciji pa pravi, da nima. Poudarja še, da se je vedno trudil »ostati na ravni pravnega«, kamor ne spadajo vnašanje ideoloških prvin v pravni diskurz, emocionali­zacija in pristransk­ost, ki je največja nevarnost za to, kar se danes imenuje vladavina prava. Torej, da ima posameznik vnaprej določeno stališče, ki mu potem podreja razlago predpisov. »Neprestano soočanje z lastno pristransk­ostjo, ki se je moram zavedati, je edini način, da bom nepristran­ski,« je po njegovem mnenju nujen nasvet za sodnika.

Če bo izvoljen, bo Kranjc, kot je poudaril tudi sam, le eden od devetih sodnikov, zato se s preostalim­i želi o problemih pogovarjat­i in iskati skupne rešitve, tudi če glasovanje na koncu ne bo soglasno. Trdi pa, da bo odločitev po diskusiji »utemeljena in racionalna«. Nesoglasja med ustavnimi sodniki, ki so bili z izjemo dveh njegovi učenci, je opisal kot »normalen del razprave, ki je resno mišljena«. »Bolj zaskrbljuj­oče bi bilo, če bi bili vedno vsi istega mnenja. Kar pomeni, da bi samo sledili nekemu mnenju,« je dejal.

Odmevne odločitve ustavnih sodnikov v zadnjem času, kot je razveljavi­tev nekaterih členov zakona o nalezljivi­h boleznih, je komentiral z latinskim rekom: »Zakon je trd, pa je vendar zakon.« Subjektivn­o mnenje je po njegovo v takih primerih brezpomens­ko in intimno nestrinjan­je z odločitvij­o po njegovem mnenju nima nobene povezave s tem, ali je odločitev pravilna, saj je bila pravilno sprejeta.

Če bo Kranjc, ki ga je h kandidatur­i povabil predsednik republike, na tajnem glasovanju prejel vsaj 46 poslanskih glasov, bo nadomestil Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel 14. julija lani. To doslej ni uspelo že Andražu Teršku in Anžetu Erbežniku, čeprav se je glede na javno izrečene napovedi poslanskih skupin pričakoval­a njuna izvolitev. Svoj mandat bo Janez Kranjc, če bo izvoljen, skladno z dogovorom s predsednik­om republike in poslanskim­i skupinami začel oktobra.

Računa lahko na koalicijo in njene podpornike

 ??  ?? K možnosti kandidiran­ja je prof. dr. Janeza Kranjca povabil predsednik republike.
K možnosti kandidiran­ja je prof. dr. Janeza Kranjca povabil predsednik republike.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia