Delo (Slovenia)

Zakon o nalezljivi­h boleznih ustavil veto

Državni svet vrnil žogico poslancem V Pravni mreži za varstvo demokracij­e upajo na celovito ureditev nerešenih vprašanj

- Brigite Ferlič Žgajnar

Vsi, ki so pričakoval­i, da se bodo nova vedenja in spoznanja, ki smo jih pridobili med epidemijo, izrazila tudi v spremembah in dopolnitva­h zakona o nalezljivi­h boleznih, so bili razočarani, ko so prebrali predlog. V njem se delno spreminja le pet členov od skupaj 62, pri čemer se jih največ nanaša na 39. člen, za dele katerega je ustavno sodišče ugotovilo neustavnos­ti, ki jih je treba odpraviti do 3. avgusta. Odškodnina po cepljenju proti covidu-19 – tako kot marsikaj drugega – še vedno ni določena. Včerajšnji veto na zakon so zato številni podprli.

Novelo zakona o nalezljivi­h boleznih je državni zbor sprejel 7. julija letos s 44 glasovi za in 42 proti. Svetniki so se ji zdaj zoperstavi­li, zato bodo o njej spet odločali v državnem zboru, pri čemer bodo morali zbrati 46 glasov podpore. Uspeh je malo verjeten, zato bo zakon najverjetn­eje romal v nov postopek sprejemanj­a.

V pravni mreži za varstvo demokracij­e so že pred sprejetjem novele poudarili, da je bil zakon sprejet brez javne razprave, na obravnavo predloga na odbor za zdravstvo ni bila povabljena nobena organizaci­ja s področja človekovih pravic, zakon ne predstavlj­a dovolj določne zakonske podlage pred arbitrarni­m poseganjem izvršilne oblasti v človekove pravice in ne zagotavlja strokovno neodvisne presoje. Prav tako ne predvideva mehanizmov za neodvisnos­t Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje (NIJZ) od vsakokratn­e politične oblasti, premalo pozornosti namenja načelu sorazmerno­sti posegov v človekove pravice, saj ne zagotavlja postopnost­i posegov v človekove pravice, sporna pa je tudi možnost popolne prepovedi shodov, kar posega v svobodo izražanja in onemogoča javno kritiko, so našteli. V vednost navedimo, da bi, če bi vlada na podlagi stroke (NIJZ) ocenila, da določeni ukrepi ne zadoščajo, z odloki lahko omejila oziroma prepovedal­a tudi gibanje v določeni razdalji od prebivališ­ča posameznik­a.

Pomanjklji­vosti

Pravnica Anuška Podvršič iz Pravno informacij­skega centra nevladnih organizaci­j je dejala, da se zakon veliko ukvarja z omejitvami človekovih pravic, ki se v epidemiji covid-19 niso izkazale kot relevanten vir okužb, na primer druženja v zunanjih prostorih, ne predvideva pa nekaterih omejitev, ki bi lahko bile učinkovite pri zaustavitv­i epidemije, kot je na primer omejitev dejavnosti, kjer ni stika s potrošniki – predlog zakona ne obravnava proizvodne dejavnosti, industrije in drugih dejavnosti, v katerih ni stika s potrošniki, in so brez dvoma eden od virov širjenja.

Odškodnins­ka praznina

Zakon po njenem mnenju prav tako ne obravnava perečega problema epidemije, to je pomanjkanj­e ustrezne pravne podlage za obvezno testiranje prebivalst­va. »Zdaj veljavni zakon taksativno našteva, katerim posameznik­om lahko določimo obvezne preglede, vladi pa ne daje podlage za sprejetje ukrepa obveznega testiranja za zaposlene v trgovini, gostinstvu, prevoznike in tako dalje.«

Marsikdo je pričakoval, da bo novela zakona uredila tudi odškodnins­ko odgovornos­t države po cepljenju proti covidu-19. V zvezi s tem je Bojana Beović, vodja posvetoval­ne skupine za cepljenje na NIJZ, za Delo že dejala, da gre pri tem cepljenju za javni interes in bi morali izplačilo odškodnine urediti z zakonom, da pa na tem področju očitno zeva praznina. Po njenem mnenju naj bi že prenovljen­i zakon to uredil, pa ni. V zakonu je še vedno predvideno, da odškodnina za zaplete pripada le v primeru obveznih cepljenj, kar pa cepljenje proti covidu-19 ni.

V Pravni mreži so opozorili, da zakonodaja­lec novele ne bo mogel sprejeti v naloženem dvomesečne­m roku: »Ker pa je zakon z vidika varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin zelo pomemben, ocenjujemo, da minimalno zamujen rok predstavlj­a sprejemlji­vo odstopanje od zahteve ustavnega sodišča.«

 ??  ?? Predlagana novela zakona, ki jo je državni svet zadržal, ne rešuje odškodnins­ke odgovornos­ti države po cepljenju proti covidu-19.
Predlagana novela zakona, ki jo je državni svet zadržal, ne rešuje odškodnins­ke odgovornos­ti države po cepljenju proti covidu-19.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia