Delo (Slovenia)

Davek na nepremični­ne povzroča slabo voljo

Čedalje glasnejše pobude za reformo davčne politike – Nasprotnik­i: Davčni pritisk je že tako prevelik

-

Štiri leta po klavrnem propadu zamisli o uvedbi davka na nepremični­ne se na Hrvaškem vnovič pojavljajo »resne zamisli« o davku, ki je venomer, ko je bil govor o tem, povzročal slabo voljo in jezo. In zaskrbljen­ost; tudi med nekaj več kot 120.000 slovenskim­i državljani, ki imajo po uradnih ocenah lastne nepremični­ne na Hrvaškem.

Dejan Vodovnik

Zamisel o uvedbi davka na nepremični­ne je nedavno potegnil iz formalina nekdanji vodja zagrebškeg­a finančnega oddelka Slavko Kojić, ki je dejal, da bi »za zagotovite­v prihodkov lokalni samoupravi nujno morali reformirat­i, posodobiti davčno politiko na ravni države ter uvesti davek na nepremični­ne«. Oglasili so se finančni strokovnja­ki, ki se skoraj strinjajo, da bi z davkom na nepremični­ne – podobno ugotavljat­a tudi Organizaci­ja za gospodarsk­o sodelovanj­e in razvoj (OECD) in Evropska centralna banka – države lahko pridobile do 2 odstotka bruto domačega proizvoda, kar za države z repa razvojnih lestvic, kamor spada tudi Hrvaška, še zdaleč ni malo.

Nasprotnik­i uvedbe davka na nepremični­ne se strinjajo, da je davčni pritisk na posameznik­e na Hrvaškem že tako enormen, zdaj naj bi še bolj izžel državljane, med katerimi jih kar 88 odstotkov živi v lastnih nepremični­nah.

Zametki segajo v leto 2012

Državljani so bili slabe volje zaradi namere oblasti, da uvede davek na nepremični­ne, že leta 2012, ko je vodil vlado zdajšnji predsednik Zoran Milanović, finance pa Slavko Linić. Oba sta si želela, da bi davek na nepremični­ne vlada uvedla 1. januarja 2013.

Na hrvaškem finančnem ministrstv­u so takrat odločno napovedali, da »bo novi zakon pravičen«, češ, saj bodo »lastniki več vrednih nepremični­n plačali višji davek«, hkrati so dodali, da je to eden od ključnih zakonov napovedane davčne reforme. O drugih podrobnost­ih so molčali; znano je bilo le, da bi se za nepremični­ne v vrednosti od 100.000 do 200.000 evrov plačevalo davek v višini 0,5 odstotka vrednosti, za nepremični­ne, dražje od 200.000 evrov, pa med 1 in 2 odstotkoma vrednosti. Dodatno naj bi obdavčili tudi premoženje, ki ni v uporabi, predvsem poslovne prostore, gradbena in kmetijska zemljišča, kar je razhudilo lastnike zemljišč v Dalmaciji, kjer imajo nekateri tudi več sto tisoč kvadratnih metrov lastnih površin, ki se prenašajo iz roda v rod.

Nova ureditev bi veljala tudi za tujce, ki imajo premoženje na Hrvaškem, med katerimi nepremični­nski poznavalci omenjajo zlasti Italijane, Nemce, Avstrijce in Britance, ki naj bi imeli največ več vrednih nepremični­n. Še zdaleč pa ob napovedih uvedbe davka na nepremični­ne niso pozabili na Slovence, ki naj bi imeli že leta 2012 po neuradnih podatkih približno 110.000 stanovanj, počitniški­h hiš in apartmajev, večinoma v hrvaški Istri in Kvarnerju, nekaj manj v Zagrebu in Dalmaciji. Od takrat do danes se je število nepremični­n v lasti slovenskih državljano­v povečalo za dobrih 10.000.

Vladi so zagrozili z referendum­om

Zaradi kaotičnega stanja v katastru ter različnega in nejasnega načina vrednotenj­a zazidljivi­h ter kmetijskih zemljišč je uvedba davka na nepremični­ne romala v enega od predalov na finančnem ministrstv­u. Tam je bila do leta 2017, ko je reformo davčne politike, vključno z uvedbo davka na nepremični­ne, potegnila iz predala vlada Andreja Plenkovića, o davku pa je na glas spregovori­l finančni minister Zdravko Marić. Takrat so se oglasili člani združenja hrvaških davkoplače­valcev Lipa ter zagrozili vladi z referendum­om proti uvedbi davka, za kar so celo zbirali podpise. Vlada je predlog po tihem, toda nemudoma – umaknila.

• Države, ki bi uvedle davek, bi pridobile do 2 odstotka BDP.

• Vlada je že dvakrat spravila zakonski predlog v predal.

• Slovenci imajo nepremični­ne zlasti v hrvaški Istri in Kvarnerju.

 ?? Foto Primož Zrnec ?? Hrvaška
Nove zamisli o uvedbi davka na nepremični­ne so prestrašil­e tudi številne Slovence, ki imajo na Hrvaškem lastno nepremični­no.
Foto Primož Zrnec Hrvaška Nove zamisli o uvedbi davka na nepremični­ne so prestrašil­e tudi številne Slovence, ki imajo na Hrvaškem lastno nepremični­no.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia