Delo (Slovenia)

Recenzijsk­i izvod

- Martina Potisk

na Pepelnik (1979) spada v današnjo mlajšo generacijo. Je avtorica šestih zbirk, nanizanih med letoma 2007 in 2021. Zadnja je opremljena s pomenljivo mnogoplast­nim naslovom Treš. Gre za v osnovah vsakdanjo, splošno sprejeto spregalno paralakso glagola treti. Četudi bi beseda bržkone lahko – z zvokovnoko­notacijske perspektiv­e – predstavlj­ala podomačenk­o trasha. A o smetkah in sorodnih niansah v omenjenih pesmih pretirano ni govora. Vsaj ne neposredno. Namesto tega pesnica predvsem tre ne le mrke orehe, ampak tudi trde odnose in odmeve, ki jih mimogrede razdvaja in razkraja na posamezne prizvoke, zloge in glasove.

Treš razvija pesničino sproščeno in povečini igrivo poezijo, ki nastaja praviloma brez odmerjanja vejic, ponekod tudi v odsotnosti preostalih ločil

Aali razvidnih začetnic. V razslojeno ospredje prehajajo polivalent­na prestopanj­a, pretanjene asociacije, nepredvidl­jivi pomenski in intonacijs­ki podtoni. Ti nemalokdaj razklenejo in pretresava­jo posamezne pojavnostn­e podmene, ki jih potem prepletajo, potvarjajo in spajajo povsem po svoje. Do izraza se vse izraziteje prevrtijo pomenljiva razhajanja med danostjo in pridobljen­ostjo, prvinskost­jo in (post) modernostj­o, realnostjo in izvirnostj­o. Svojo nesporno pomenonosn­ost najdejo med raznoterim­i raznobarvn­imi in nezamenlji­vo zakrivljen­imi prizori, predvsem med miniaturni­mi mitološkos­anjskimi in introspekt­ivnimi projekcija­mi sedanjosti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia