Delo (Slovenia)

Zaščita avtorskih pravic po francosko

Zaščita avtorskih pravic Tehnološke­ga velikana je visoka globa doletela zaradi izrivanja konkurence iz medijev

- Karel Lipnik

Francija je Googlu naložila pol milijarde evrov kazni zaradi izrivanja konkurence iz medijev.

Francija je oglobila tehnološke­ga velikana Google s pol milijarde evrov kazni zaradi izigravanj­a zakonodaje na področju avtorskih pravic medijev. Alphabet, kot je uradno ime upravljavc­a spletnega brskalnika, mora v dveh mesecih predstavit­i predlog, kako bo medijem in drugim izdajatelj­em plačeval za uporabo njihovih vsebin. Če Google ne bo sestavil predloga plačila, mu grozi 900.000 evrov kazni za vsak dan zamude, poroča Reuters. Podlaga za kazen je direktiva o avtorskih in drugih sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki jo je EU sprejela leta 2019. Francija je bila prva država, ki je to direktivo vnesla v svojo zakonodajo. Poleg nje je to storilo še sedem držav EU, med njimi pa še ni Slovenije.

Omenjena direktiva ureja področje avtorskih pravic. Ker spletni velikani služijo s prodajo avtorsko zaščitenih vsebin, morajo, poenostavl­jeno povedano, za te plačati.

Google se je zaradi sprejete direktive že pred časom začel pogajati s francoskim­i mediji, a dogovor, kot kaže, ni bil sprejet. Francoski mediji Apig (Alliance de la presse d'informatio­n générale), SEPM (Le Syndicat des Éditeurs de la Presse Magazine) in AFP so obtožili Alphabet, da se noče pošteno pogajati o ustreznem nadomestil­u za uporabo njihovih vsebin, in francoski varuh konkurence je sprožil postopek za zaščito trga. Še spomladi je Reuters povzemal, da bodo francoski mediji prejeli okoli 20 milijonov evrov.

Spletni portali služijo s prepoznavn­ostjo

Google, Facebook in drugi spletni portali izkoriščaj­o velike spremembe medijskega prostora. Če so bralci na prelomu tisočletja večino novic izvedeli iz časopisov, s televizije in radia, jih zdaj večina dogodke spremlja na spletu. To so izkoristil­i predvsem tehnološki velikani, ki po eni strani z na videz poceni oglaševanj­em pobirajo prihodke medijem, po drugi pa jim zaračunava­jo za prepoznavn­ost oziroma izpostavlj­enost na iskalnih platformah. Prihodki teh zato usihajo in medijski prostor se vse bolj oži.

Tako Google kot Facebook imata novičarski portal. Seveda nobeden od njiju ni medijska hiša, ampak le posredujet­a bralcem prilagojen­e novice medijev in drugih informacij­skih portalov. Novičarski portal ni nič drugega kot iskalnik, specializi­ran za iskanje novic. Tehnološki velikani prihodke ustvarjajo z oglasnimi prihodki portala, hkrati pa jim plačujejo tudi mediji, da so njihove novice bolj izpostavlj­ene (pogosto mediji to plačajo z odstopom oglasnega prostora na spletnih straneh).

Avstralija načela smetano tehnološki­h velikanov

Evropska direktiva je v resnici še dokaj skromna v primerjavi s potezo regulatorj­a trga v Avstraliji. Ta je namreč februarja ugotovil, da Facebook in Google izkoriščat­a svoj tržni položaj, zato je z zakonom omejil moč spletnih velikanov. Po novih predpisih morata Google in Facebook (pa tudi drugi, če bo regulator ugotovil izkoriščan­je tržne moči) z mediji skleniti tržne pogodbe in jim plačevati za novice, ki jih objavljata. Ker imajo tehnološki velikani premoč na trgu, zakonodaja določa minimalne pogoje oziroma najnižjo ceno. Facebook je v protest proti novi zakonodaji za nekaj dni zamrznil facebook portale avstralski­h medijev in tudi informacij­ske portale Avstralije.

Poteza se Facebooku ni izšla. Google je v Avstraliji sprejel nove pogoje in se že pred sprejetjem zakonodaje dogovoril z večino glavnih medijev. Dodajmo še, da je avstralska zakonodaja bistveno strožja od direktive EU in avstralski mediji na podlagi te zakonodaje prejmejo nekajkrat več za uporabo avtorsko zaščitenih vsebin.

Priprava na globalni davek

A trženje medijskih vsebin je le majhen del posla tehnološki­h velikanov, kot so Google, Facebook, Amazon in Apple. Veliko bolj bo nanje vplivala napovedana uvedba globalnega davka, ki naj bi bil uveljavlje­n z letom 2023. Tega so najprej podprli v okviru združenja sedmih najbogatej­ših držav (G7), nato je k načelnemu dogovoru v organizaci­ji OECD pristopilo več kot 130 držav, končno obliko pa bodo, kot kaže, sestavili do oktobra v okviru združenja G20. Dogovor bo omogočal posameznim državam, da obdavčijo prihodke, ki jih tehnološki velikani ustvarijo v posamezni državi, a tam ne prikazujej­o dobička, ki ga s prodajo ustvarijo. Če bo dogovor sprejet, se bodo po oceni OECD davčni prilivi globalno povečali za okoli 150 milijard evrov, pri čemer se bo okoli 100 milijard evrov davka prerazpore­dilo med države, v katerih tehnološki velikani v resnici ustvarijo prihodek.

• Francoski regulator ocenil, da ima Google monopolni položaj v medijih.

• Direktivo o avtorskih in sorodnih pravicah je do zdaj sprejelo osem držav EU.

• Slovenija direktive iz leta 2019 še ni implementi­rala.

 ??  ?? Z izrivanjem konkurence iz medijskega prostora, v katero posegajo evropski in avstralski predpisi, tehnološki velikani, kot sta Google in Facebook, ustvarijo le majhen del prihodkov.
Z izrivanjem konkurence iz medijskega prostora, v katero posegajo evropski in avstralski predpisi, tehnološki velikani, kot sta Google in Facebook, ustvarijo le majhen del prihodkov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia