Delo (Slovenia)

Usmerjati reko denarja za digitaliza­cijo

- Janez Tomažič o novi vladni službi

Da je digitaliza­cija v praksi nočna mora, vemo vsi, ki smo že sodelovali v kakšnem projektu na tem področju.

Eden večjih problemov Slovenije je implementa­cijski primanjklj­aj. To pomeni razkorak med načrtovanj­em in izvedbo, besedno zvezo pa je uporabil Borut Pahor, ko je opravljal funkcijo premiera in trčil v zid, ko ministrska in uradniška ekipa nista zmogli uresničiti nič konkretneg­a. Pri nas smo sposobni pripraviti super načrte, a se navadno zaplete pri izvedbi. Malo ljudi je sposobnih dosegati rezultate, ki so načrtovani. Pa to ni težava samo v javni sferi; kader, sposoben doseganja rezultatov, je redek tudi v zasebnem sektorju. Da je digitaliza­cija v praksi nočna mora, vemo vsi, ki smo že sodelovali v kakšnem projektu na tem področju. Ljudje navadno s tehniko nimajo problemov, najtežje jih je prepričati, naj delajo drugače.

In prav z implementa­cijskim primanjklj­ajem se bo srečal Mark Boris Andrijanič, kandidat za ministra brez listnice oziroma kandidat za vodjo nove službe za digitalno preobrazbo. Nobenega dvoma ni, da v državi potrebujem­o človeka, ki bo odgovoren za digitaliza­cijo. To področje je v sklopu ministrstv­a za javno upravo, kjer imajo direktorat za informatik­o in informacij­sko družbo. Ta dva direktorat­a bosta najbrž jedro nove vladne službe za digitaliza­cijo. Digitaliza­cija je ena najpomembn­ejših smeri globalnega razvoja. Če želijo članice EU črpati iz 670 milijard evrov vrednega sklada instrument­a za okrevanje, morajo najmanj petino tega denarja porabiti za digitalne namene. Čim več namenijo za digitaliza­cijo, tem boljšo oceno dobijo.

Mark Boris Andrijanič ima lep življenjep­is: ugledna družina, dobra izobrazba, nazadnje delo za multinacio­nalko. Bo pravi za to funkcijo? Andrijanič je bil predsednik sveta za digitaliza­cijo. Ta je v treh mesecih pripravil 40 točk za bolj digitalno Slovenijo, ki naj bi jih implementi­rali v prihodnjem desetletju. Če bo potrjen za ministra, ne bo imel deset let za izvedbo. Realno bo na voljo nekaj mesecev. Bo znal motivirati ekipo in iz nje potegniti najboljše? Bo imel kaj pokazati?

Zeleno covidno potrdilo smo uvedli med zadnjimi v Evropi. To je znak, da smo nekaj delali narobe in da drugi znajo delati bolje.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia