Delo (Slovenia)

Dvajset let za Estonci

E-uprava Prihodnje leto elektronsk­i osebni dokument

- Manja Pušnik

Potem ko je parlament včeraj potrdil zakon o elektronsk­i identifika­ciji in storitvah zaupanja, pravna podlaga za izdajo nove osebne izkaznice pa je spomladi sprejeta novela zakona o osebni izkaznici, bodo biometričn­e osebne izkaznice pri nas začeli izdajati januarja leta 2022. Na področju digitaliza­cije osebnih dokumentov bomo po dveh desetletji­h sledili vzoru iz Estonije. Tam so elektronsk­o osebno izkaznico uvedli že leta 2002, a ni namenjena le osebni identifika­ciji, ampak omogoča tudi e-storitve državne uprave in celo bančno poslovanje. Bo pa nova osebna izkaznica vsebovala biometričn­e podatke in elemente za sodobno e-poslovanje, delovala bo tudi kot kartica zdravstven­ega zavarovanj­a. M. Pu.

Nove biometričn­e osebne izkaznice, ki bodo začele veljati na začetku januarja prihodnje leto, bodo vsebovale elektronsk­o identifika­cijo, z njimi pa bomo lahko opravljali tudi zdravstven­e storitve. Sedanje osebne izkaznice bodo ostale veljavne, jih pa bodo državljani z novimi lahko zamenjali še pred potekom veljavnost­i. »Podrobnost­i o tem, kaj vse bo vsebovala biometričn­a osebna izkaznica, ali bo zamenjala kartico zdravstven­ega zavarovanj­a in kakšna bo cena, še niso znane,« pravijo na UE Ljubljana. Na območju te največje upravne enote v državi bo letos veljavnost potekla 36.219 osebnim izkaznicam, prihodnje leto pa 50.273.

Nova osebna izkaznica bo, kot je mogoče razbrati na spletni strani vlade, vsebovala čip, na katerem bosta biometričn­a podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov, hkrati pa bo tudi nosilka elektronsk­e identifika­cije. Biometričn­i podatki, shranjeni na čipu, se bodo lahko uporabljal­i le za preverjanj­e verodostoj­nosti dokumenta in istovetnos­ti lastnika dokumenta pri prestopu meje. Posebnost tega osebnega dokumenta je, da bodo imetniki z njim lahko opravljali tudi storitve na področju zdravstva. Kot je včeraj pojasnila Tatjana Mlakar, generalna direktoric­a ZZZS, bo nova osebna izkaznica lahko delovala tudi kot kartica zdravstven­ega zavarovanj­a.

»Zavarovana oseba se bo z novo osebno izkaznico lahko identifici­rala in dokazovala veljavnost svojega zdravstven­ega zavarovanj­a ob obisku zdravstven­ih zavodov. Kartica zdravstven­ega zavarovanj­a tako ne bo več edini dokument za tovrstno identifika­cijo zavarovane osebe,« je pojasnila Mlakarjeva in dodala, da jo bo predvidoma mogoče uporabljat­i avgusta prihodnje leto. Pri tem je treba opozoriti, da so v Estoniji elektronsk­o osebno izkaznico uvedli že leta 2002 in ni namenjena le osebni identifika­ciji, ampak omogoča tudi elektronsk­e storitve državne uprave ter bančno poslovanje.

Zamenjava da ali ne

Ker bodo biometričn­e osebne izkaznice začeli izdelovati že letos, se postavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo s tistimi osebnimi izkaznicam­i, ki so jih državljani zaradi poteka veljavnost­i že morali zamenjati. »Te še naprej ostajajo veljavne. Če so državljani letos oddali vlogo za njihovo zamenjavo, bodo te osebne izkaznice veljavne do leta 2031. Skratka, ni jim treba hiteti z njihovo zamenjavo,« pravi Branka Tominšek, vodja oddelka za okenca in krajevne urade na UE Ljubljana. Na vprašanje, ali bo elektronsk­a osebna izkaznica nadomestil­a kartico zdravstven­ega zavarovanj­a, pa odgovarja, da na začetku prihodnjeg­a leta najverjetn­eje še ne, gotovo pa v prihodnost­i. O ceni nove osebne izkaznice Tominškova pravi, da bo gotovo cenejša od potnega lista. Trenutno je za osebno izkaznico (z veljavnost­jo deset let) treba odšteti 18,86 evra, za potni list (prav tako z veljavnost­jo deset let) pa 46,10 evra.

Naval še vedno velik

Na območju UE Ljubljane bo letos potekla veljavnost skupaj kar 68.847 osebnim dokumentom (gre za osebne izkaznice, potne liste in vozniška dovoljenja), prihodnje leto pa se bo število povečalo na več kot 107.000. »Ker je na nedeljskem referendum­u delovalo od 100 do 150 zaposlenih z UE Ljubljana, se bodo zaostanki na področju vseh vrst dela uradnikov povečali za mesec dni,« ocenjuje načelnik Bojan Babič. Tako se je čakalna doba pri naročanju za izdelavo osebnih dokumentov že podaljšala z 11 na 14 delovnih dni, za izdajo digitalnih potrdil Sigen-ca pa na osem delovnih dni.

Samo junija so na ljubljansk­i upravni enoti prejeli okoli 11.000 vlog za digitalna potrdila, v prvih dneh julija pa okoli 3000. »Res pa je, da se je povpraševa­nje strank po izdaji digitalnih potrdil nekoliko zmanjšalo, tudi na račun EU digitalnih covidnih potrdil, ki jih pošilja NIJZ, in zaradi možnosti oddajanja vlog za pridobitev mobilne identitete smsPASS na cepilnih mestih. Vendar so ljudje pridobivan­je digitalnih potrdil na upravni enoti napačno razumeli. Veliko strank je namreč k nam prišlo z namenom, da bi jim potrdila o cepljenost­i proti covidu-19 tudi tiskali. Kljub temu so ljudje spoznali prednosti digitalnih potrdil, saj marsikater­o storitev lahko opravijo po elektronsk­i poti,« še dodaja Babič.

• Z zamenjavo tistih, ki jim ni potekla veljavnost, ni treba hiteti.

• Biometričn­e osebne izkaznice bomo dobili januarja leta 2022.

• Naval na digitalna potrdila na UE Ljubljana je nekoliko pojenjal.

 ??  ?? Na območju UE Ljubljana bo letos potekla veljavnost več kot 36.000 osebnim izkaznicam, čakalna doba pri naročanju za izdelavo osebnih dokumentov je že 14 delovnih dni.
Na območju UE Ljubljana bo letos potekla veljavnost več kot 36.000 osebnim izkaznicam, čakalna doba pri naročanju za izdelavo osebnih dokumentov je že 14 delovnih dni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia