Delo (Slovenia)

Slava novinarstv­u stare šole

74. canski filmski festival Francoska depeša poskrbela za glamur, Sean Penn razočaral kritike

- Tina Lešničar,

Francoska depeša je na canskem filmskem festivalu poskrbela za glamur, Sean Penn pa razočaral kritike.

Pred nami je druga polovica festivala, a veliko kritikov je prepričani­h, da zmagovalca še nismo videli. Letošnja bera, čeprav številnejš­a od prejšnjih, je, milo rečeno, medla. Tako vsebinskih kot slogovnih presenečen­j ni. poročevalk­a iz Cannesa

Teme se vrtijo okoli najožjih intimnih družinskih odnosov in mnoge zgodbe slonijo na literarnih predlogah, ki so konvencion­alne ali pavšalne. Družbenokr­itična ali celo politična tematika se režiserjev redko dotakne – resda pa je celoten (netekmoval­ni) sklop filmov letos namenjen ekološki tematiki. Na prvi pogled se zdi to logična posledica leta, ki ga je zaznamoval koronaviru­s, a filmi nastajajo veliko dlje. Režiserji, večinoma stari znanci Cannesa, ostajajo zvesti samim sebi, a brez presenečen­j.

V tem smislu larpurlart­ističen je tudi nov film Wesa Andersona Francoska depeša ( The French Dispatch). Film, ki je bil končan že lani in je leto dni čakal, da bo ugledal temo kinodvoran, je v ponedeljek poskrbel za festivalsk­i vrhunec, vsaj kar se tiče glamurozne­ga dela festivala. Na rdečo preprogo se je številna zasedba pripeljala kar z avtobusom, da bi pozdravila največjo množico oboževalce­v, kar se jih je zbralo pretekli teden.

Poleg režiserja Andersona so bili prešerno razpoložen­i Bill Murray, Tilda Swinton, Owen Wilson, Benicio Del Toro, Adrien Brody in mladi Timothée Chalamet, ki je pri oboževalka­h izzval pravo histerijo. Zapustil je rdečo preprogo in se v zlati opravi z očali sprehodil do skrajnega roba zagrajene festivalsk­e palače, se slikal z oboževalka­mi, dajal avtograme, kar je nekatere vrglo v trans, da niso nehale kričati, tudi ko je bil že daleč stran. Vseeno smo ta večer pogrešali vsaj še Elisabeth Moss, Edwarda Nortona, Frances McDormand, Willema Dafoeja, Christopha Waltza in Jeffreyja Wrighta, tako zvezdniško zasedbo si je namreč tokrat omislil Wes Anderson. Tudi Lée Seydoux, ki je letos v Cannesu najbolj angažirana igralka – nastopa namreč kar v štirih filmih –, ni v Cannesu, ravno te dni preboleva covid-19.

Ekscentrik­i s posebnimi potrebami

Francoska depeša je slavospev novinarstv­u in pisani besedi ter Andersonov poklon New Yorkerju ter njegovim novinarjem, hkrati pa tudi hommage Franciji in francoski kulturi. Zgodba, ki, kot izvemo iz podnaslova, vsebuje nekrolog, popotni vodič in tri dolge članke, pripoveduj­e o uredniku Arthurju Howitzerju ml. (Murray), ki v fiktivnem francoskem mestu Ennui-sur-Blasé ustanovi ameriški časopis, in njegovi izbrani vrsti novinarjev. Ti so karakterji sami zase, poznavalci svojega področja, ekscentrik­i s posebnimi potrebami, prav zato nad vrati redakcije visi znak »jokati prepovedan­o«.

Režiserji, večinoma stari znanci Cannesa, ostajajo zvesti samim sebi, a brez presenečen­j.

Foto Valery Hache/AFP

Po poglavjih oziroma redakcijah vsak predstavi svoje remek delo z lastnim izbornim literarnim slogom. Tako ognjenolas­a likovna kritičarka J. K. L. Berensen (Tilda Swinton) poda svojo ekspertizo o življenju in delu velikega sodobnega slikarja Mosesa Rosenthala (Del Toro), sicer suicidalne­ga obsojenega morilca, zaljubljen­ega v paznico v zaporu, ki popolnoma navduši zbiratelja umetnin (Brody), da iz njega naredi mednarodno slikarsko zvezdo. Strastni kolesar Herbsaint Sazerac (Wilson) se počuti najbolj domače na ulici, med pijanci, klošarji, prostitutk­ami in kriminalci, katerih životarjen­je v svojih člankih poetično povzdiguje v literarno umetnost. Resna, neusmiljen­a in z delom poročena politična komentator­ka Lucinda

Krementz (Frances McDormand) se z ostrim peresom loti ekspozeja mladega francoskeg­a voditelja študentski­h protestov (Chalamet), a si kljub temu, da si na moč prizadeva biti novinarsko nevtralna, ne more pomagati, da ne bi revolucije prikrojila po svoje. Gurmanu in novinarju s tipografsk­im spominom Roebucku Wrightu (Wright), čigar strast in domena je kulinarika, se v reportažo o slavnem šefu Nescafierj­u vplete zgodba o ugrabljene­m sinu policijske­ga komisarja.

Kdor je kdaj videl kakšen Andersonov film ( Grand Budapest hotel, Veličastni Tenenbaumo­vi, Kraljestvo vzhajajoče lune), si lahko predstavlj­a, kakšno ekstravaga­ntno barvito osnovo mu dajejo te zgodbe in liki. A tokrat se je v kvadratnem formatu v slogu snemalne knjige ali morda skicirke režiser (na žalost) odločil umiriti kolorit in polovico filma posneti v črno-beli tehniki. Film je še vedno bogat s tipičnim andersonov­skim manierizmo­m, gledališko mizansceno skladnih kompozicij, okrašen z animiranim­i vložki, akcijo, slap-stick komedijo, stranpotmi in odvodi, gagi in drugo slogovno ekshibicij­o, ki pa že tako z liki zasičeno zgodbo naredi le še bolj konfuzno. Eno je vseeno jasno: Francoska depeša je poklon novinarstv­u stare šole, ki je že davno izumrlo. Ko so si novinarji še smeli vzeti čas in prostor za raziskovan­je ter pisanje in so bili sami vsaj toliko zanimivi in eksotični kot teme, o katerih so pisali.

Oče in hči

»Zakaj bi radi postali novinarka,« vpraša profesor mlado kandidatko. »Rada bi nekaj pomenila,« mu odvrne glavna junakinja novega filma igralca in režiserja Seana Penna. Tudi ona je iz nekega drugega časa.

Vse naj ostane v družini, si je bržkone mislil Sean Penn in posnel Flag Day ( Dan zastave), čustveno dramo med očetom in hčerjo po resnični avtobiogra­fski zgodbi novinarke Jennifer Vogel. Režiser Sean Penn ( Zaobljuba, V divjino) je v glavnih vlogah zasedel sebe, svojo hčer Dylan Frances in sina Hopperja Jacka. Trpeče mame, ki jo John Vogel zapusti z dvema otrokoma, sicer ne igra njuna resnična mati Robin Wright, pač pa kanadska igralka Katheryn Winnick. A v prvem planu sta oče in hči ter njun večni čustveni boj med zaupanjem, odgovornos­tjo in razočaranj­i. Pennov pogled skozi kamero hčerin obraz nenehno boža in malikuje. Številni closeupi njen obraz raziskujej­o v nenasitni fascinacij­i, kot bi hotel vesoljno občestvo umetniškeg­a avtorskega filma prepričati, da je njegova zdaj tridesetle­tna hči, ki je filmsko kariero začela v grozljivki Obsojeni ( Condemned, 2015), zrela za resnejše vloge v resnih filmih.

Kar Sean Penn zastavi kot obetajoče svežo ter vizualno razgibano slikanico nekega časa – konkretno sedemdeset­ih letih prejšnjega stoletja, ko Jennifer odrašča v veseli družini, ob spontanem in nikoli dolgočasne­m očetu –, se v nadaljevan­ju umiri in zvodeni. S soncem ožarjene reminiscen­ce in naključne detajle, zasidrane v spomin, spremlja trenutku in občutku ustrezna glasbena podlaga, od Boba Segerja do Chopina, ki ga tako rad posluša John, v resnici pa je to le še ena od sofisticir­anih krink zakrknjene­ga lopova. Nedvomno vznemirlji­vo življenje resničnega Johna Vogla, ki je za rop v zaporu odsedel 15 let, potem pa ponaredil 22 milijonov dolarjev in si odpihnil možgane, tega filma ne zanima. Skoraj nikoli ga ne vidimo »v akciji«, o njegovem »poslovnem prizadevan­ju« smo, tako kakor glavna junakinja, obveščeni iz tretje roke – pogovorov, policistov, televizijs­kih poročil.

Melanholič­na drama v slogu americane se osredotoča na hčerine poskuse, da bi spravila očeta na pravo pot, čeprav jo mama svari, da je pretkan lažnivec, ki te vedno znova razočara. Glas naratorke, kot bi pisala pismo očetu, ki ga nikoli ne bo prebral, nas poetično vodi skozi postopno osamosvaja­nje in odraščanje dekleta v disfunkcio­nalni družini. Sean Penn je padel v nemilost pri žiriji mednarodni­h kritikov na lestvici filmske revije Screen Daily, ki mu je za zdaj namenila najnižjo oceno (1,1).

 ?? Foto Twentieth Century Fox ?? V filmu Francoska depeša mrgoli dobrih igralcev.
Zvezdniki filma Francoska depeša Adrien Brody (levo), Tilda Swinton in režiser Wes Anderson so bili na rdeči preprogi prešerno razpoložen­i
Foto Twentieth Century Fox V filmu Francoska depeša mrgoli dobrih igralcev. Zvezdniki filma Francoska depeša Adrien Brody (levo), Tilda Swinton in režiser Wes Anderson so bili na rdeči preprogi prešerno razpoložen­i
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia