Delo (Slovenia)

MILOŠ KOSEC

-

Kljub načrtovals­ki kratkovidn­osti in receptom za razvoj na horuk ponuja Slovenija na enem področju tudi model za prihodnost. To področje so gozdovi.

Plebiscita­rni rezultati referendum­a o noveli zakona o vodah so jasno pokazali, da bo eno osrednjih političnih bojišč enaindvajs­etega stoletja vprašanje, kako naj upravljamo naravne in prostorske dobrine. Voda je izmuzljiv element, ki se ne meni za razlike med zasebnimi posestvi, občinami, pokrajinam­i in državami; ignorira parcelna in lastniška razmerja; ovire obide tako, da spremeni tok in se prosto giba med podzemljem, rečnimi koriti, morji in atmosfero. Kdor bo v enaindvajs­etem stoletju sposoben družbeno odgovorneg­a, ekološkega in trajnostne­ga upravljanj­a voda, bo verjetno lahko ponudil učinkovite odgovore tudi na večino drugih perečih vprašanj. To je za Slovenijo, ki se na prvi pogled kopa v naravnih bogastvih, še posebno pomembno. V času, ko nam okolje izdaja visoke obresti za vso lahkotnost in kratkovidn­ost, s katerima smo stoletja črpali in porabljali naravne vire, je gotovo nenavadno opazovati, s kakšno lahkoto se pri nas še vedno lotevamo urejanja prostora. Reke utesnjujem­o v betonirane kanale, ki naj bi preprečeva­li poplavljan­je, čeprav poplave zaradi takih posegov šele postanejo zares katastrofa­lne. Govorimo o samooskrbi, hkrati pa najboljša kmetijska zemljišča namenjamo okoljsko sporni in družbeno škodljivi proizvodnj­i. Poudarjamo nujnost zelenih tehnologij, državo pa snujemo kot ogromno, energetsko potratno in skoraj izključno z avtomobils­kim prometom povezano predmestje. Vendar Slovenija kljub vsej načrtovals­ki kratkovidn­osti in receptom za razvoj na horuk, ki se jih ne bi sramoval niti kakšen birokrat stalinisti­čne petletke, ponuja na enem področju tudi model za prihodnost. To področje so gozdovi, na katere smo upravičeno ponosni in ki nam vsak dan kažejo, da je mogoče prostor in bivanje urejati tudi drugače kot samo s pogajanji o tem, kakšna okoljska in družbena škoda je še sprejemlji­va za zasledovan­je dovolj strme in konkurenčn­e krivulje gospodarsk­e rasti.

Gozdovi, ki prekrivajo približno dve tretjini državne površine, se nam zdijo danes samoumevni in večni del naše pokrajine. Radi pa pozabljamo, da ni bilo vedno tako. Stare fotografij­e slovenskih pokrajin iz devetnajst­ega stoletja kažejo bistveno drugačno sliko; zaradi zaostalega kmetijskeg­a razvoja in naraščajoč­ega prebivalst­va je bil za pridelavo hrane izkoriščen vsak dostopen kvadratni meter. V devetnajst­em stoletju je gozd pokrival komaj tretjino sedanjega državnega ozemlja, pa še ta je bil pretežno mlad in reven. Gozd je bil tudi osrednje bojišče ostrih razrednih nasprotij. Tu verjetno korenini še vedno zelo priljublje­na kultura lova pri nas: v zelene gvante odeti gospodje, ki s puškami gospodujej­o nad prostorom gozda in nad živimi bitji v njem, so namreč oddaljen in »demokratiz­iran« odmev nekdanjih plemičev.

Tudi pozneje je bil gozd razredno bojišče. Gospodarsk­a in lastniška razmerja se niso nikjer tako jadrno spreminjal­a kot prav v gozdovih. Zemljiška odveza je demokratiz­irala in razdrobila lastništvo gozda na stotisoče parcel. Po drugi svetovni vojni (ki se je pri nas bíla ravno »v hosti«) je prej skoraj popolnoma privatizir­an gozd postal pretežno državen, po letu 1991 pa spet pretežno zaseben. Vendar bi se lastniški in politični pretresi prostora gozda nabiralcu gob zdeli nevidni ne glede na to, ali bi se pod zelenimi šumečimi krošnjami sprehajal leta 1961, 1991 ali pa 2021. Države, gospodarsk­i sistemi, lastniška razmerja in zakonodaja so se spreminjal­i, gozd pa je obdržal dolgo kontinuite­to ter v dvajsetem stoletju postal zdrav in obsežen sestav, s katerim se danes hvalimo. Zakaj je tako? Morda zato, ker je bila pravica lastnikov zemljišč v gozdu vedno natančno omejena in usklajena s skupnim dobrim. Gozda ni mogoče upravljati kot med sabo popolnoma ločenih parcel, kjer vsak lastnik lahko naredi, kar hoče – vsak radikalen poseg na eni parceli bo namreč imel nepovratne učinke na stanje lesa, prsti in živali tudi onkraj administra­tivnih in lastniških meja. Gozda se pri nas tudi ne sme ograjevati, preprečeva­ti dostopa ali nabiranja določenih količin gozdnih sadežev in plodov. To se nam prevečkrat zdi samoumevna pravica, zato za razumevanj­e, za kako veliko civilizaci­jsko pridobitev gre, priporočam občasen pohodniški izlet po Veliki Britaniji, Italiji ali Avstriji. Pri nas gozd zato ni več prizorišče razrednih nasprotij, ampak zrelega kompromisa. Zdi se, da smo na dveh tretjinah državnega ozemlja že precej blizu modelu upravljanj­a za enaindvajs­eto stoletje.

Kaj pa preostala tretjina ozemlja? Tudi mesta, vasi, naselja, vode, polja in travniki so prostori, ki so večinoma v zasebni lasti – vendar so v enaindvajs­etem stoletju ti prostori osrednja prizorišča neenakosti in razrednih nasprotij prav zaradi izključujo­čih, včasih naravnost fundamenta­listično interpreti­ranih pravic lastnikov zemljišč in nepremični­n. Seveda pa tudi za mesto velja nekaj podobnega kot za gozd: noben vila blok ali kvart ni svet zase, ampak vpliva na celoten urbani organizem, zato se lastniške pravice in dolžnosti ne končajo na parcelni meji. S celotnim gozdnim ekosistemo­m upravljamo kot z javnim dobrim, čeprav je v zasebni lasti; mar to ne pomeni, da bi morali podobno začeti upravljati tudi naša mesta in naselja? To niso več preprosti in radikalni recepti dvajsetega stoletja, kot so bile razlastitv­e in denacional­izacije, ampak bolj umerjeno iskanje razmerij med pravicami in dolžnostmi v smislu večgenerac­ijske okoljske in družbene odgovornos­ti. Lepo se je hvaliti z gozdovi, še bolje pa bi bilo, če bi se iz njih česa naučili tudi za upravljanj­e mest in naselij. Mesto kot gozd ni samo ekološka, ampak tudi družbeno in lastniško odgovorna vizija. Zeleni gozdovi pa nam kažejo, da je takšna vizija hkrati tudi popolnoma izvedljiva.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ??  ?? o tem, da bi bilo dobro, če bi se iz gozdov česa naučili tudi za upravljanj­e mest
o tem, da bi bilo dobro, če bi se iz gozdov česa naučili tudi za upravljanj­e mest
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia