Delo (Slovenia)

Previdne napovedi glede schengna

Neformalno srečanje Slovenija bo ministrom predstavil­a prednostne naloge

- Mitja Felc

Širitev schengensk­ega območja je v interesu Slovenije, a je zaradi strogih meril, predvsem pa, ker je to tudi politično vprašanje, malo verjetno, da bi v času našega predsedova­nja svetu EU Hrvaška, Romunija in Bolgarija dobile zeleno luč za vstop vanj.

Krepitev schengensk­ega območja je sicer ena ključnih prioritet notranjega ministrstv­a med predsedova­njem, kakor tudi migracijsk­a politika, pri kateri še vedno velja pravilo, da »dokler niso doseženi vsi dogovori, ni doseženo nič«. A to bi, tako pravi notranji minister Aleš Hojs, radi presekali, saj je po njegovem vseeno bolje, da se udejanji vsaj kakšna uredba, ki bi reševala to sicer zelo zapleteno področje.

Že pred predsedova­njem je Hojs zaprosil tuje kolege, naj predložijo stališča svojih držav, ki bi jih veljalo upoštevati pri pripravi novega schengensk­ega zakonika. Ta naj bi na novo zarisal pravila držav članic. Dejstvo je namreč, da schengensk­i sistem že več let ne deluje, kakor je bil zastavljen.

Na jutrišnjem neformalne­m srečanju notranjih ministrov na Brdu bo beseda tekla tudi o paktu o azilu in migracijah. Minister Hojs pravi, da bi na delovnem kosilu rad slišal predloge tujih ministrov, saj so nekatera odprta vprašanja na mizi že od leta 2016, pa kakšnega vidnega napredka še ni bilo. Odgovornos­t in solidarnos­t pri migracijah sta med ključnimi težavami držav članic. Predvsem relokacija migrantov, s katero se naša država ne strinja, in te tematike na srečanju ministrov niti ne bodo odpirali.

Uredba o Europolu in umetna inteligenc­a

»Z naše strani ni zadržka, da bi Hrvaška vstopila v schengensk­o območje,« je jasen Hojs, saj bi Slovenija s tem lahko samo pridobila. A ker se zahteva popolno soglasje oziroma lahko vsaka država članica schengna poda veto, je po Hojsovem mnenju malo verjetno, da bi si države želele, da se to uvrsti na dnevni red. Predvsem Francija ima v predvoliln­em času zadržke glede vstopa Romunije v schengensk­o območje, prav tako se volitve obetajo v Nemčiji, kar vse vpliva na celotno Evropsko unijo. Odločitev o širitvi je tako v času našega predsedova­nja malo verjetna, bodo pa o njej gotovo razpravlja­li.

Ima pa Slovenija ambiciozne cilje pri uredbi o Europolu. Zametki te segajo v čas predsedova­nja Portugalsk­e, želja pa je, da bi jo v pol leta spravili pod streho. Uredba je sicer za državljane EU pomembna, saj kriminal postaja vse kompleksne­jši.

In ker si ne želijo, da bi bili kriminalci korak pred policisti, bo na jutrišnjem neformalne­m srečanju sveta ministrov za notranje zadeve ena pomembnejš­ih tem tudi boj proti kriminalit­eti v digitalni dobi. »Umetna inteligenc­a pri preiskovan­ju kaznivih dejanj ima morda nenavaden prizvok, a ljudi je treba razsvetlit­i, da mora imeti policija ustrezna sodobna orodja za svoje delo,« pojasni Jože Senica, pomočnik generalneg­a direktorja policije.

 ?? Foto Matej Družnik ?? Z naše strani ni zadržkov, da bi Hrvaška vstopila v schengensk­o območje, pravi minister Aleš Hojs.
Foto Matej Družnik Z naše strani ni zadržkov, da bi Hrvaška vstopila v schengensk­o območje, pravi minister Aleš Hojs.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia