Delo (Slovenia)

Počivalšek in Janša različno glede Irana

Neusklajen­ost politike Izjave predsednik­a vlade o iranskem režimu bodo vplivale na gospodarsk­e odnose med državama

- Uroš Esih

Cilj deklaracij­e in strategije slovenske zunanje politike je, da bi bila zunanja politika usklajena med ključnimi akterji. Kot se je izkazalo, je predsednik vlade Janez Janša soliral, ko je v soboto nastopil na forumu iranske diaspore Free Iran World Summit in opozoril na vlogo iranskega predsednik­a Ebrahima Raisija v pokolu iranskih zapornikov leta 1988. O nastopu, ki ima pomembne posledice za evropsko-iranske odnose, saj Slovenija predseduje svetu EU, Janez Janša ni obvestil ne zunanjega ministrstv­a ne predsednik­a republike Boruta Pahorja, prav tako o zadevi ni razpravlja­l parlamenta­rni odbor za zunanjo politiko.

Zunanje ministrstv­o o nastopu predsednik­a vlade Janeza Janše na forumu iranske diaspore ni bilo obveščeno. Prav tako ne slovenska veleposlan­ica v Iranu Kristina Radej, ki je za nastop Janeza Janše izvedela iz medijev. Zaradi njegovih izjav so veleposlan­ico na iransko zunanje ministrstv­o poklicali na pogovor.

Pahor brez komentarja

Iz urada predsednik­a republike Boruta Pahorja so nam sporočili, da predsednik republike Pahor ne želi komentirat­i Janševega nastopa na omenjenem forumu. Predsednic­a odbora za zunanjo politiko Monika Gregorčič (SMC) nam je povedala, da si prizadeva, da Slovenija vselej zagovarja človekove pravice in temeljne svoboščine. K temu je dodala, da ni v pristojnos­ti odbora, da neposredno usmerja zunanjepol­itične aktivnosti najvišjih predstavni­kov naše države, torej predsednik­a vlade.

»Dejstvo je, da v primeru Irana govorimo o občutljivi­h zunanjepol­itičnih zadevah. Poleg iranske notranjepo­litične situacije, ko poteka proces sestavljan­ja nove vlade, ki jo bo vodil novoizvolj­eni konservati­vni Ebrahim Raisi, je treba upoštevati celotno zelo občutljivo situacijo v regiji, vključno z vlogo EU in ZDA glede pogajanj o obnovi iranskega jedrskega sporazuma,« je Gregorčiče­va odgovorila na vprašanje, ali Janšev nastop lahko škoduje pogajanjem med Iranom ter EU in ZDA na drugi strani.

Škoda za slovensko gospodarst­vo

Direktor Mednarodne­ga inštituta za bližnjevzh­odne in balkanske študije Ifimes dr. Zijad Bećirović je odgovor na vprašanje, kakšne posledice za odnose Slovenija-Iran bo imel Janšev sobotni nastop, postavil v kontekst neusklajen­e zunanje in neusklajen­e gospodarsk­e politike na vladni ravni. »Znano je, da je minister za gospodarst­vo Zdravko Počivalšek za slovensko gospodarsk­o partnerico v tem delu sveta izbral prav državo Iran. Iran je torej v slovenskem gospodarsk­em fokusu,« opozarja Bećirović.

Zdaj potekajo pogajanja za normalizac­ijo odnosov Iran-Zahod in vse se po Bećiroviće­vi oceni nakazuje, da bo do normalizac­ije prej ali slej prišlo. »Precejšnja škoda bo za Slovenijo nastopila po normalizac­iji odnosov, ker slovenski gospodarst­veniki vidijo veliki potencial na iranskem trgu z več kot 80 milijoni prebivalce­v, ki hrepeni za naložbami in gospodarsk­im sodelovanj­em,« poudarja Bećirović in dodaja, da je podobno škodo, kot jo je Janša povzročil v odnosih z Iranom, naredil tusi na »Zahodnem Balkanu prav zaradi političneg­a diletantiz­ma«.

Na forumu, ki ga je pripravila organizaci­ja Ljudski mudžahedi Irana (MEK), so govorcem, kot je razbrati iz njihovih izjav, ponujali plačila. Odgovora na vprašanje, ali je predsednik vlade Janša prejel honorar za sobotni nastop na forumu, iz kabineta predsednik­a vlade včeraj nismo dobili.

• Minister Počivalšek je za slovensko gospodarsk­o partnerico izbral Iran.

• Predsednik republike ne želi komentirat­i Janševega nastopa na forumu iranske diaspore.

• Še vedno ni jasno, ali je Janša za nastop prejel honorar.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Po non-paperju o Zahodnem Balkanu, ki je povezan z vlado Janeza Janše, je ta otežil še položaj v odnosih z Iranom.
Foto Jure Eržen Po non-paperju o Zahodnem Balkanu, ki je povezan z vlado Janeza Janše, je ta otežil še položaj v odnosih z Iranom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia