Delo (Slovenia)

V UKCL manj posegov kljub višji ceni

Rinoplasti­ka V splošnih bolnišnica­h opravijo več operacij nosu kot v največji

- Brigite Ferlič Žgajnar

Kaj je vzrok, da je treba na rinoseptop­lastiko v ljubljansk­em UKC čakati deset let, in kako je mogoče, da so letos veliko več takšnih operacij kot v naši največji zdravstven­i ustanovi, kjer so jih naredili 16, opravili v mariborske­m kliničnem centru (67) ter splošnih bolnišnica­h Celje (31), Izola (27) in Novo mesto (103)?

V ljubljansk­em kliničnem centru pravijo, da gre pri rinoseptop­lastiki za velik razkorak med plačilom in časom, ki je potreben za poseg. »Za okvirno primerjavo: enako ocenjen drug poseg na nosu lahko izkušeni kirurg opravi v pol ure. Za povprečno rinoseptop­lastiko pa potrebuje od 130 do 180 minut.«

Iz navedenega bi lahko izhajalo, da raje opravljajo lažje posege, za katere so plačani isto ali bolje, a tega ne smejo. UKC je namreč dolžan voditi čakalni seznam, kar pomeni, da zaradi cenejšega posega ne sme obravnavat­i pacienta v kasnejšem terminu, temveč skladno z njegovo uvrstitvij­o na seznam in glede na stopnjo nujnosti. V nasprotnem bi kršili pacientove pravice. Po izkušnjah zavoda za zdravstven­o zavarovanj­e (ZZZS) so večletne čakalne dobe praviloma posledica neustrezne organizaci­je dela ali pomanjkanj­a kadra pri izvajalcu.

Ustavljeni zaradi covida-19 in anestezije

Cena skupine primerljiv­ih primerov (SPP) – rinoplasti­ka znaša v ljubljansk­em UKC 1571 evrov, kar je zaradi dodatka za terciarno dejavnost skoraj 40 odstotkov več kot v

V največji zdravstven­i ustanovi so zaradi dodatka za terciar bolje plačani, a delajo manj rinoplasti­k kot drugje in imajo zaradi tega tudi daljše čakalne dobe. drugih bolnišnica­h. Zaradi tega teh posegov izvedejo manj kot v nekaterih drugih bolnišnica­h. Medtem ko se v UKC na rinoseptop­lastiko čaka deset let, se v SB Novo mesto od treh mesecev do največ enega leta. Je pa res, da so v Novem mestu kirurgi med epidemijo delali skoraj normalno, medtem ko v Ljubljani pravijo, da operacij pri bolnikih z rakom ni bilo mogoče izvajati celotnega rednega programa. Zaradi omejenih možnosti anestezije so morali pred več leti omejiti število mest za posege pri stanjih, ki ne ogrožajo bolnika. S preusmerit­vijo osebja za potrebe covida-19 se takšen trend stopnjuje, so pojasnili.

Operacije nosu ZZZS zadnjih nekaj let plačuje količinsko neomejeno, nacionalna stroškovna analiza pa je za rinoplasti­ko (z/brez turbinekto­mije) pokazala, da bi morala biti utež za obračun 0,49 namesto sedanje 0,84. Na tej podlagi bi torej morala biti nova cena nižja, kot je danes, in bi UKC namesto 1571 evrov prejel 1480 evrov. Ni čudno, da so prav tam lani najbolj nasprotova­li predlogu ZZZS za celovito prenovo vseh cen bolnišničn­ih posegov, saj bi na leto prejeli skoraj 8 milijonov evrov manj.

Rinoplasti­ka lahko vključuje več različno zahtevnih operacij nosu, ki se seveda med seboj stroškovno razlikujej­o, a je cena posamezneg­a SPP vedno določena kot povprečje, s čimer so pokriti vsi stroški tako manj kot bolj zahtevnih rinoplasti­k.

Neetično in nesprejeml­jivo stanje

Kako dolgo je še etično čakati na operacijo? »Tudi drugače se lahko vprašamo, kakšen smisel ima zdravstvo pri tako dolgih čakalnih dobah,« je dejal Božidar Voljč, predsednik republiške komisije za medicinsko etiko. Sistem, ki dopušča izjemno dolge čakalne dobe, je po njegovih besedah zelo neetičen. »Nekaj je korenito narobe in to je treba spremeniti, da bo sistem pravičnejš­i.« Bistvo javnega zdravstva je v enaki dostopnost­i za vsakogar, je dodal. »Če prideš na vrsto šele po desetletju čakanja, o dostopnost­i ni več mogoče govoriti. Že leto dni je lahko predolga čakalna doba – odvisno od stanja posameznik­a.« Obstajajo razlogi za to, ki Voljču niso znani: »A s kateregako­li vidika gledamo, je to nesprejeml­jivo in zahteva sistemske pristope.«

Marjeta Kuhar, ki o dostopnost­i do zdravstven­ih storitev pripravlja doktorat, je za Sobotno prilogo povedala, da če slediš načrtu in realizacij­i, so problemi dostopnost­i vsako leto večji. Financiran­je operacij nosu, ust, ušes in grla – ZZZS ne ločuje med posameznim­i posegi – ne sledi potrebam prebivalst­va. Storitev se ne kupuje aktivno in kar nekaj je bilo zgrešenih investicij v skrajševan­je čakalnih dob namesto v skrajševan­je vrst nedopustno čakajočih.

• ZZZS: Dolge čakalne vrste posledica slabe organizaci­je.

• Marjeta Kuhar: Vrste bodo krajše, ko bo ZZZS kupec storitev.

• Voljč: Sistem, ki dopušča dolge čakalne dobe, je neetičen.

 ?? Foto Leon Vidic ??
Foto Leon Vidic
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia