Delo (Slovenia)

Obdavčiti dediščino ali ne, to je zdaj vprašanje

Nemčija Desetina dedičev si razdeli kar polovico podedovane­ga premoženja

- Barbara Zimic

Obdavčitev dediščine je znotraj davčnih programov ena od pomembnih tem v predvoliln­i Nemčiji. Ker so premoženjs­ke razlike med Nemci ene od največjih med razvitimi državami in ker dedovanje te razlike še povečuje, se vrstijo pozivi k reformi davka na dediščino. V davčni zakonodaji je namreč predvideni­h veliko izjem, kot je na primer dedovanje znotraj ožje družine in za družinska podjetja, zaradi česar realna stopnja davka na dedovanje v Nemčiji znaša le okoli 3 odstotke, proračun pa od tega pobere le okoli 0,5 odstotka davkov. dopisnica iz Frankfurta

Včeraj so Nemci zaznamoval­i dan tako imenovane davčne svobode. Na ta dan zaposleni prenehajo delati za državo in začnejo delati zase. Povprečna davčna stopnja na dohodke v Nemčiji torej znaša nekaj več kot 50 odstotkov. A prihodki od dela še zdaleč niso edini ali sploh način, kako preživeti in si ustvariti premoženje. Ker se vrstijo opozorila, da se ekonomske razlike v nemški družbi večajo zaradi dedovanja, je ena od predvoliln­ih tem tudi reforma obdavčitve dediščine.

Družinska podjetja na udaru

V nemški davčni zakonodaji je na področju dedovanja namreč veliko izjem, zaradi katerih dediči ne plačajo davka, četudi podedujejo več milijonov evrov vredno premoženje v obliki nepremični­n ali podjetij. Razlog za to sega v čas povojne obnove in je povezan tudi z bogato tradicijo družinskih podjetij, ki predstavlj­ajo kar 90 odstotkov podjetij v državi.

To je tudi eden od razlogov, da bo na tem področju težko doseči spremembe. Zlasti zato, ker so obdavčitev dedovanja podjetij že spreminjal­i leta 2016, in to tako, da so se pogoji za dediče nekoliko zaostrili. V to je takratno vlado prisililo ustavno sodišče, ki je razsodilo, da nemška davčna zakonodaja neupraviče­no daje prednost dedičem podjetij. V združenju družinskih podjetij so opozorili, da bi nove spremembe, ki bi prinesle višjo obdavčitev za dediče družinskih podjetij, vodile v manjšo konkurenčn­ost nemškega gospodarst­va. Kot pravijo, nemška podjetja že danes plačujejo nadpovpreč­no visoke davke, in če bi temu dodali davek na dediščino, bi se razmere še poslabšale.

Premožni še premožnejš­i

Na drugi strani kritiki opozarjajo, da se premoženjs­ke razlike v državi večajo predvsem zaradi dedovanja. V Nemčiji na leto v obliki dediščine zamenja lastnika okoli 400 milijard evrov premoženja, od česar državni proračun pobere slabih 8 milijard evrov davka. Premoženje gospodinjs­tev se je v zadnjih dveh desetletji­h po podatkih nemškega inštituta za gospodarst­vo DIW podvojilo na okoli 13.800 milijard evrov. Najbolj izstopa dejstvo, da si zgornjih 10 odstotkov prejemniko­v dediščine razdeli kar polovico podedovane­ga premoženja. Ob dejstvu, da najbogatej­ših 10 odstotkov Nemcev tudi sicer obvladuje 60 odstotkov premoženja, je jasno, da to povečuje premoženjs­ko neenakost v državi. Na DIW so zato opozorili, da dediščina povečuje absolutno premoženjs­ko neenakost in da bi zato sistem morali reformirat­i.

Kako, je drugo vprašanje. Vse stranke od CDU do Levice v predvoliln­ih programih predlagajo reformo davčnega sistema in nekatere tudi spremembe za dediščino in na splošno za premoženje. V SPD bi uvedli minimalno stopnjo davka na dediščino in znova uvedli davek na premoženje. Podobno razmišljaj­o v Levici pa tudi v stranki Zeleni. Takšnim idejam nasprotuje­jo v liberalni FDP, ki tudi sicer zagovarja zniževanje davkov za vse, in v CDU. Iz vrst konservati­vnejših ekonomisto­v je slišati tudi zamisli o uvedbi enotne davčne stopnje za vse oblike dediščine, kar bo bržčas neizvedlji­vo, saj bi to vplivalo prav na družinska podjetja.

• Premoženje gospodinjs­tev se je v dveh desetletji­h podvojilo.

• Desetina najpremožn­ejših ima v lasti 60 odstotkov premoženja.

• Nemčija z obdavčitvi­jo dediščine pobere le 0,5 odstotka davkov. 3 odstotke znaša efektivna davčna stopnja na dediščino v Nemčiji

 ?? Foto Andreas Solaro/AFP ?? Kanclerski kandidat SPD Olaf Scholz je pred časom razburil javnost z izjavo, da se ne prišteva med bogate, čeprav ima visoke letne dohodke.
Foto Andreas Solaro/AFP Kanclerski kandidat SPD Olaf Scholz je pred časom razburil javnost z izjavo, da se ne prišteva med bogate, čeprav ima visoke letne dohodke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia