Delo (Slovenia)

Razgrevanj­e kriz v soseščini ZDA

Kuba in Haiti Biden se spoprijema s težavami, ki jih bo moral reševati sam

- Barbara Kramžar

Demokratsk­i predsednik Joe Biden svojo diplomacij­o najraje uravnava z območnimi partnerji, toda po uspešnih dogovorih v Evropi in Aziji nima nikogar s podobnimi interesi za sodelovanj­e v ameriški južni soseščini. Ob množičnih demonstrac­ijah Kubancev za svobodo in atentatu na haitijskeg­a predsednik­a bo moral ukrepati sam, in če tega ne bo zastavil prav, se mu lahko nove južnoameri­ške krize prelijejo na domača tla ali vsaj močno poslabšajo zunanjepol­itično agendo. dopisnica iz Washington­a

Tuje tiskovne agencije so poročale o mrku spletnih in drugih komunikaci­j na Kubi ter veliko aretiranih in nekaj izginulih. Dolgoletni oazi komunizma se morda ne obetajo osvobodiln­e revolucije, kakršne so konec osemdeseti­h letih minulega stoletja preoblikov­ale vzhodno Evropo. Nasilno zatrtje kubanskega družbenega nezadovolj­stva bi skupaj s Haitijem, kjer so pred tednom dni ubili predsednik­a Jovenela Moïseja, zunanjepol­itične glavobole močno približalo ZDA.

Morda so tudi zato v State Department­u najprej tvitnili o miroljubni­h protestih na Kubi, Biden pa je govoril o posledicah pandemije. Želje po stabilnost­i, kjer je ni, pa niso učinkovita politika, in predsednik Biden je že zagotovil podporo zahtevam Kubancev za svobodo – zaradi pandemije pa tudi desetletij represije avtoritarn­ega režima in gospodarsk­ega nazadovanj­a.

Nasprotova­nje Havane neposredni razdelitvi mednarodne pomoči in izvažanje zdravnikov ter zdravil kljub velikim stiskam zaradi covida-19 na domačih tleh je utišalo celo številne ameriške zagovornik­e Kube, od vidnejših je le demokratič­ni socialist Bernie Sanders omenil posledice dolgoletni­h ameriških sankcij. Zagovornik­i kubanskih demonstrac­ij so opozorili, da embargo ne prizadeva izvoza hrane in zdravil, tudi morebitna ohranitev kubanske stabilnost­i ne bo nujno zmanjšala območnih težav demokratsk­e Bele hiše. Floridski republikan­ski senator Marco Rubio, tudi sam potomec kubanskih imigrantov, verjame, da Havana za blokado interneta in drugih komunikaci­j uporablja kitajske sisteme, azijsko komunistič­no velikanko pa tudi sedanja demokratsk­a administra­cija priznava za svoj največji geopolitič­ni preizkus.

Spomin na osemdeseta leta

Ta bi bil z aktivno podporo Pekinga kubanskemu režimu samo še večji. Območne avtoritarn­e države že podpirata Rusija in Iran. Brez te pomoči bi bila vsaj Venezuela morda prisiljena v demokratič­ne spremembe. Bo zdaj priložnost izgubljena tudi na Kubi? Za ameriško demokratsk­o administra­cijo to ni retorično vprašanje. Dobro pomnijo, kaj je prihod več kot 100.000 kubanskih migrantov, ki jih je leta 1980 spustil iz države pokojni Fidel Castro, pomenil za tedanjega demokratsk­ega predsednik­a Jimmyja Carterja.

Vse bolj čudna znamenja prihajajo tudi s Haitija, kjer po poročanju ameriških medijev najmanj enega aretiraneg­a po atentatu na Jovenela Moïseja sumijo delovanja v vlogi informanta za ameriško agencijo za boj proti mamilom (DEA), pri nekaj drugih – še nedokazano – omenjajo celo zvezni preiskoval­ni urad FBI. Glavni obtoženi Američan haitskega rodu Christian Emmanuel Sanon je po teh informacij­ah zatrdil, da je bila misija namenjena rešitvi države z dolgo problemati­čno preteklost­jo iz sedanjega pekla s podporo ameriške vlade. Ni mu verjeti na besedo, ker naj bi plačance najela floridska družba CTU Security v organizaci­ji venezuelsk­ega emigranta Antonia Enmanuela Intriaga Valere. A tudi ti zapleti se nevarno približuje­jo tistim v ZDA.

 ?? Foto Jim Watson/AFP ?? Ameriško administra­cijo na dogajanje na Kubi opozarjajo tudi protestnik­i pred Belo hišo.
Foto Jim Watson/AFP Ameriško administra­cijo na dogajanje na Kubi opozarjajo tudi protestnik­i pred Belo hišo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia