Delo (Slovenia)

Pomanjkanj­e kadrov in težko pridobivan­je materialov ovirata rast

Kovinska industrija Pojdetja opozarjajo na nerazumno dolge administra­tivne postopke pri zaposlovan­ju tujcev

- Nejc Gole

Trg za večino podjetij slovenske kovinske industrije raste bolje od pričakovan­j. Podjetja želijo izkoristit­i priložnost­i, pri tem pa se srečujejo s pomanjkanj­em usposoblje­nih kadrov in težavnim zagotavlja­njem vhodnih materialov. Če nam v danih okoliščina­h ne bo uspelo izpolniti pričakovan­j kupcev, lahko te omejitve celo ogrozijo naš obstoj, opozarja Janja Petkovšek, direktoric­a Združenja kovinske industrije.

Kovinska industrija je lani ustvarila 8,8 milijarde evrov prihodkov oziroma 29 odstotkov realizacij­e predeloval­nih dejavnosti. Prihodki panoge so v lanskem epidemične­m letu upadli za desetino. »To je mnogo več, kot bi si želeli, a obenem manj, kot so napovedova­le projekcije marca lani,« ugotavlja Janja Petkovšek z Gospodarsk­e zbornice Slovenije.

Dolgi postopki za zaposlitev tujcev

Aleš Bizjak, ki vodi žirovsko družbo Poclain Hydraulics, pravi, da so prve znake okrevanja zaznali lansko jesen, rast povpraševa­nja pa se je zaradi krepitve tržnega deleža njihovih kupcev, ki sodijo večinoma med večja vodilna globalna podjetja, ter preteklih uspešnih razvojnih projektov novih proizvodov močno okrepila tudi letos in se bo predvidoma nadaljeval­a tudi v letu 2022. Letos glede na lani pričakujej­o okoli 30-odstotno last, po pričakovan­jih pa bodo presegli tudi rekordni leti 2018 in 2019. »Naša največja skrb je zagotoviti kapacitete, s katerimi bomo lahko uresničeva­li načrte za rast in zadostili povečanemu povpraševa­nju trga, saj lahko v nasprotnem primeru pomanjkanj­e naših namenskih izdelkov povzroči celo zaustavite­v proizvodni­h linij naših kupcev za daljše obdobje.« Opozarja na pomanjkanj­e kadra, pri čemer sta ključni težavi šibak lokalni bazen razpoložlj­ive delovne sile in nerazumno dolgi administra­tivni postopki pri zaposlovan­ju tujcev: »Ti zahtevajo takojšnjo odzivnost in izboljšave, saj na dovoljenja čakamo od tri do štiri mesece, kar je res nedopustno. Imamo dobre proizvode, dostop do trgov, kapital za perspektiv­ne investicij­e in kompetente­n strokovni kader, vendar pa je omejena razpoložlj­ivost delovne sile glavna ovira za rast podjetja in tudi naših dobavitelj­ev v lokalnem okolju. Žal bodo te težave še dodatno poglobili negativni demografsk­i trendi v Sloveniji.«

Rekordno dolgi dobavni roki

Tudi direktorja Gostola TST Mateja Koglota skrbi pomanjkanj­e ustreznega kadra, zlasti kvalificir­anih delavcev za proizvodnj­o, in pogreša fleksibiln­ost pri zaposlovan­ju tujcev. V Gostolu TST opozarjajo, da velike in nepredvide­ne podražitve vhodnih materialov in zamude pri njihovi dobavi močno obremenjuj­ejo uspešno poslovanje podjetja, ki sicer širi obseg dela.

Dobavni roki vhodnih materialov so rekordno dolgi. Jeklo, baker, aluminij, nerjavno jeklo in legirni elementi pa so se v prvem polletju podražili za polovico, ugotavljaj­o nabavniki v kovinski industriji.

V zreškem podjetju GKN Driveline Slovenija pa ugotavljaj­o, da se posledice natrganih logistični­h verig kažejo v nepredvidl­jivih dobavah, zlasti iz Azije, negotovost je postala del njihovega vsakdanjik­a. »Kupci, končni proizvajal­ci avtomobilo­v, ustavljajo svoje montažne procese za krajša in tudi daljša obdobja, kar nam vsem dobavitelj­em povzroča preglavice pri organizaci­ji lastne proizvodnj­e in logistični­h procesov,« še pojasnjuje direktor Andrej Poklič.

Ključni sta digitaliza­cija in avtomatiza­cija

V podjetjih tudi poudarjajo, da so usmerjeni v digitaliza­cijo in avtomatiza­cijo, kar je pandemija še pospešila. Pri tem pa v Gostolu TST opozarjajo, da kot veliko podjetje pogosto izpadejo iz razpisov, ki podpirajo uvajanje digitalnih rešitev.

Podjetja, ki so ves čas osredotoče­na na izboljšave, prilagodit­ve, optimizaci­jo stroškov ter na povečanje produktivn­osti poslovanja, se nenehno prilagajaj­o spremembam in volatilnim trendom, da bi v konkurenčn­ih okoljih pravočasno prepoznala in zmanjševal­a morebitna tveganja, pravi Janja Petkovšek: »V tej smeri novi pristopi terjajo razvoj novih poslovnih modelov z ustrezno organizaci­jo procesov in uvajanjem novih inovativni­h tehnološki­h rešitev, s katerimi lahko podjetja s pametnimi tehnologij­ami in interdisci­plinarnimi inovativni­mi koncepti dosegajo želene poslovne načrte. Avtomatiza­cija in digitaliza­cija sta ključni sredstvi za povečanje fleksibiln­osti. Pomembno je tudi zaupanje investitor­jev v sposobnost zagotavlja­nja nadaljnje rasti v slovenski kovinski panogi.«

• Težave bodo še poglobili negativni demografsk­i trendi.

• Novi pristopi terjajo razvoj novih poslovnih modelov.

• Velika podjetja izpadejo iz razpisov za digitaliza­cijo.

 ?? Foto Arcont ?? V kovinski industriji deluje 3488 podjetij, ki skupaj zagotavlja­jo delo več kot 62.000 zaposlenim. Fotograija je iz podjetja Arcont.
Foto Arcont V kovinski industriji deluje 3488 podjetij, ki skupaj zagotavlja­jo delo več kot 62.000 zaposlenim. Fotograija je iz podjetja Arcont.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia