Delo (Slovenia)

Policist je mladoletni­kom delil klofute

Zaporna kazen Odlikovani policist kozinske policijske postaje Borut Banfi je bil strah in trepet mladostnik­ov

- Moni Černe

S srebrnim ščitom nagrajeni policist kozinske policijske postaje, 42-letni Borut Banfi, je bil na koprskem okrožnem sodišču obsojen na zaporno kazen, ker je na škodo mladoletni­kov med decembrom 2015 in septembrom 2016 v Hrpeljah in na Kozini storil šest kaznivih dejanj.

Ko je pri dečkih (včasih tudi večkrat na dan) iskal travo in podatke o preprodaja­lcu marihuane, je storil tri kazniva dejanja izsiljevan­ja izjav, dvakrat je izvršil neupraviče­no osebno preiskavo in kaznivo dejanje kršitve človeškega dostojanst­va z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. Za izsiljevan­je izjave mu je sodišče naložilo trikrat po pet mesecev zapora, skupaj 15 mesecev, za neupraviče­no osebno preiskavo, ki jo je izvedel dvakrat, je dobil po tri mesece zapora, skupaj šest, zaradi kršitve človeškega dostojanst­va z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic je dobil pet mesecev, enotna izrečena kazen pa je leto in pol zapora.

Zoper policista so starši mladoletni­kov na kozinski policijski postaji, kjer je še vedno zaposlen, že v letih 2015 in 2016 podali dve pritožbi, tamkaj pa spoznali, da jih o postopkih, ki jih je vodil z njihovimi otroki, ne le ni obveščal, ampak da jih niti v uradnih zaznamkih ni. Ker se po pritožbah ni zgodilo nič, je oče enega od mladoletni­kov za pomoč prosil društvo za človekove pravice Pest, to je zadevo predalo specializi­ranemu državnemu tožilstvu (SDT), to pa je spisalo obtožnico.

Našel 0,36 grama trave

Banfi je septembra 2016 za hrpeljskim vaškim domom izsiljeval izjave, je prepričano sodišče. Ko je tam namreč po letu in pol intenzivni­h preiskav le našel vsega 0,36 grama trave, a ne pri oškodovanc­ih, ki so se tam družili, ampak na tleh, je, da bi izvedel, čigava je trava, uporabil silo in grožnjo. Enega od mladoletni­kov je tako povlekel, da mu je strgal pulover oziroma zgornji del trenirke, ga s policijsko svetilko udaril v predel trebuha, drugega je z njo dregnil v rebra. Tam naj bi trojici s črno rokavico delil klofute, da so bili vsi rdeči v obraz, enemu so se na trupu menda poznale sledi policijske svetilke, bolelo jih je in zaradi njegovih groženj, da jih bo pretepel, so bili travmatizi­rani.

Kot policist je po mnenju sodišča zlorabil položaj, ko je v Hrpeljah julija 2015 zaradi prometnega prekrška ustavil enega od mladoletni­kov in mu ukazal, naj sleče vrhnje in spodnje hlače, pri čemer so temu spodnjice obvisele na kolenih, na nogah pa je imel le še nogavice. Septembra 2016 je istega dečka ustavil okoli pol osmih zvečer in ga znova brez zakonitega razloga ali sodne odredbe preiskal, pri čemer mu je spet ukazal, naj se sleče, kar je mladoletni­k prestrašen in osramočen tudi storil. Okrožna sodnica Nataša Tomazini Tonejc je to odločno obsodila. »To je zavržno dejanje, še posebej ker gre za mladoletni­ka.«

Sodišče je odločilo, da je zlorabil svoj položaj, ker je decembra 2015 grdo ravnal s 15-letnikom. Potem ko je deček, ko je zagledal Banfija, nekaj metrov bežal pred njim, ker se ga je bal, se je oškodovane­c le ustavil. Banfi, ki je med tekom padel, si strgal službeno uniformo in menda izgubil policijsko svetilko, pa je fanta s pestjo v obraz tako močno udaril, da je padel na tla, potem pa je še ležečega s komolcem udaril v čeljust. Presekal mu je ustnico in povzročil podplutbe očesa ter obraza. Oškodovanc­a je potem pospremil do bloka, mu dal svoji telefonski številki in ga podučil, naj staršem reče, da je padel. Banfi je vse zanikal in dejal, da sta imela z mlajšim mladoletni­kom prijateljs­ki odnos. Prav s tem fantom si je Banfi nenehno dopisoval (kar 92 komunikaci­j po mobilnem telefonu je bilo med njima), ga tudi klical, zahteval podatke, ta pa je sodeloval, ker naj bi bil policist strah in trepet tamkajšnji­h mladostnik­ov. Očitkov, da bi oviral pravosodne in druge državne organe s tem, ko je istega mladoletni­ka čakal pri šoli in mu menda grozil, ga je sodišče oprostilo.

Pošten in strokoven policist

Banfi, ki se je predstavil kot pošten in strokoven policist, ki je proti nasilju, pregon zoper njega pa je po njegovo maščevanje staršev dečkov, ker ve, kaj delajo, pa tudi policisti, ki so solidarno pokrivali kolegovo zgodbo, sodišča še zdaleč niso prepričali. Sodnica Nataša Tomazini Tonejc jih je okrcala, da ni dobro, da policisti tako pokrivajo zgodbo obtoženca, a da to ni bilo predmet tega kazenskega postopka. Za sodišče so bili odločilni materialni dokazi (strgan zgornji del trenirke in telefonska oziroma sporočilna komunikaci­ja Banfija z mlajšim mladoletni­kom) in ves čas postopkov enaka pričanja oškodovanc­ev, kar po prepričanj­u tožilstva ni mogoče trditi o vseh policistih, ki naj bi bili v svojih izjavah tudi neskladni.

Delodajale­c je Banfija zaradi dogodkov z mladoletni­ki, potem ko je zadevo že prevzelo tožilstvo, suspendira­l, a kasneje ustavil postopek odpovedi delovnega razmerja in ga vrnil na delovno mesto. Po mnenju policije je šlo za netaktno dejanje, ki pa ni bilo kaznivo, policist jo je takrat odnesel s pisnim opominom.

 ??  ?? Borut Banfi (zadaj) z zagovornik­om Borisom Kandutijem
Borut Banfi (zadaj) z zagovornik­om Borisom Kandutijem

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia