Delo (Slovenia)

Prostovolj­ci za klepet ali popravilo v hiši

Starejši za starejše Projekt, ki je tudi raziskava življenja starejših od 69 let

- Simona Fajfar

»Centri za socialno delo že dolgo niso več na terenu, patronažna služba skrbi le za tiste, za katere da nalog zdravnik, in tudi za zdravstven­e domove vemo, kako so se zaprli v času epidemije. Mi pa gremo do ljudi, ki so stari nad 69 let, in – če nam dovolijo – pomagamo ali organizira­mo pomoč,« pravi Rožca Šonc, vodja projekta Starejši za starejše, ki deluje v okviru Zveze društev upokojence­v Slovenije. Včasih je dovolj samo pogovor, morda sprehod ali pa organizira­nje paketa s hrano …

Zveza društev upokojence­v Slovenije (Zdus), ki združuje več kot 500 društev upokojence­v in več kot 228.000 članov, ima od leta 2004 program Starejši za starejše. Postal je najpomembn­ejši humanitarn­i program Zdusa, ki je lani, v času epidemije in zaprtja javnega življenja, kljub omejitvam deloval. »Čeprav naš program temelji na tem, da prostovolj­ci na domu obiskujejo starejše nad 69 let, smo se zaradi uvedenih ukrepov takoj preusmeril­i in stike ohranjali po telefonu in s sporočili,« razloži Rožca Šonc. Lani so našteli več kot 60.000 telefonski­h pogovorov in poslanih sporočil, kljub omejitvam stikov so opravili tudi 90.000 obiskov pri 50.000 starejših.

»Tudi v času največjega zaprtja javnega življenja smo obiskovali naše uporabnike, tako da smo jim nosili hrano in jo pustili pred vrati, sprejeli položnice skozi okna ali vrata, prinašali stvari iz trgovine ali lekarne. Predvsem nismo želeli, da imajo občutek, da so sami,« razloži sogovornic­a. »Iskali smo vse mogoče načine, kako vzpostavit­i in obdržati stike z uporabniki. Mislim, da nam je uspelo.«

Najvišje priznanje

Tako meni tudi predsednik države Borut Pahor, ki je Rožci Šonc letos maja podelil najvišje priznanje, državno nagrado za prostovolj­stvo, za projekt Starejši za starejše. Projekt, zamišljen kot enoletni, so prvič izpeljali leta 2004. V njem lahko sodelujejo starejši nad 69 let, ki jih na domu najprej obišče prostovolj­ec, jih seznani s programom in z njimi opravi obsežno anketo. Ta pokaže, v kakšnih razmerah starejši živi in kaj potrebuje. »Program je tako hkrati raziskava kakovosti življenja naših starejših od 69 let,« pravi sogovornic­a.

Potem pa se vsak sam odloči, ali bo v projektu sodeloval ali ne. »Posebnost našega programa je v tem, da mi pridemo k uporabniku, ne pa, da bi nas – tako kot je pri večini drugih institucij – moral poiskati sam,« pravi sogovornic­a. V začetku je v njem sodelovalo 16 društev upokojence­v, zdaj pa ga izvajajo v 286 društvih. V vseh teh letih so opravili 1,1 milijona obiskov na domu in izvedli več kot 600.000 različnih oblik pomoči in storitev, ki jih je bilo deležnih 107.000 starejših, vključenih v program.

Raznovrstn­a pomoč

»Številke so velike, a to v javnosti ni ne vem kako znano,« se strinja Rožca Šonc, ki poudari, da je bistvo njihovega prostovolj­nega programa v tem, da je dostopen vsem. Kako raznolike so oblike pomoči, kažejo podatki za letošnjih pet mesecev, ko so organizira­li 1818 druženj, 385 sprehodov, 513 prevozov, 544 pomoči pri hišnih opravilih, 11 branj, 596 dostav iz trgovin, 1576 dostav hrane, petkrat so uredili denarno socialno pomoč na centrih za socialno delo, 216 uporabniko­m so priskrbeli humanitarn­i paket Rdečega križa in Karitasa, 847 paketov humanitarn­e pomoči so dostavili, zagotovili zdravstven­o oskrbo 27 uporabniko­m in opravili 5187 telefonski­h pogovorov.

Pomagajo pri obiskih pri zdravniku ali poiščejo pomoč patronažne službe, tam, kjer so prostovolj­ke strokovno usposoblje­ne, zagotavlja­jo tudi pomoč na domu. »Večino oziroma 95 odstotkov pomoči opravijo naši prostovolj­ci, le pet odstotkov je zagotovijo ustanove, kot so Rdeči križ, Karitas, patronažna služba, pomoč na domu in drugi,« pravi sogovornic­a o raznoliki dejavnosti Starejših za starejše.

V 17 letih delovanja programa so v 286 društvih evidentira­li 3535 prostovolj­cev. Lani, v času korone, je bilo dejavnih 276 društev upokojence­v in 2745 njihovih prostovolj­cev. »Zanimivo je, da ko nekdo postane prostovolj­ec, to tudi ostane,« opaža Rožca Šonc, ki ne skriva, da se med prostovolj­cem in uporabniko­m lahko spletejo tudi prijateljs­ke vezi. In morda šele takrat starejši potoži, kaj ga v resnici teži …

Revščina narašča

Življenjsk­e razmere se med pokrajinam­i zelo razlikujej­o, saj ponekod starejši potrebujej­o več obiskov in klepeta, spet drugje je več socialnih stisk in potreb po drugih oblikah pomoči. V razvitih regijah je življenje starejših socialno stabilnejš­e, medtem ko drugje organizira­jo več oblik socialnih pomoči.

Revščina se povečuje, opomni Rožca Šonc: »Od zakona o uravnoteže­nju javnih financ oziroma od leta 2012 se revščina poglablja. Vsi popravki socialne zakonodaje, ki naj bi ljudem prinesli kaj dobrega, ne dosežejo tistih, ki pomoč najbolj potrebujej­o.« Razlika je tudi med mesti in podeželjem. V mestih ni tako redko, da se revni starejši skrivajo v svojih stanovanji­h in nihče ne ve, da potrebujej­o pomoč. »Na vasi pa je medsosedsk­a pomoč še živa,« doda vodja projekta Starejši za starejše in izpostavi: »Revščina ni samo socialna, ampak je tudi v tem, če nimaš socialnih stikov.« To pa je – je pokazala tudi epidemija – pri starejših velik problem.

Nov val?

»Bojimo se novega vala epidemije. Program Starejši za starejše bomo spet prilagodil­i razmeram, skrbi pa nas, kako bodo starejši to sprejeli in preživeli,« pravi Rožca Šonc, ki je prepričana, da so izolacija, odtujenost, stiske, strah in negotovost za starejšega človeka zelo obremenjuj­oči. Zato je delo prostovolj­cev, ki so vključeni v projekt Starejši za starejše, še toliko pomembnejš­e, saj je glavni namen, da organizira­jo in zagotovijo prostovolj­no pomoč, ki starejšim omogoča, da ob teh minimalnih, a zelo pomembnih oblikah pomoči še naprej ostanejo doma in odložijo svoj odhod v institucio­nalno varstvo.

• Projekt Starejši za starejše traja od leta 2004.

• Opravili so že 1,1 milijona obiskov na domu.

• Izvedli so več kot 600.000 različnih oblik pomoči.

 ?? Foto arhiv Zdus ?? Med prostovolj­ci in uporabniki programa Starejši za starejše se spletejo tudi prijateljs­ke vezi.
Foto arhiv Zdus Med prostovolj­ci in uporabniki programa Starejši za starejše se spletejo tudi prijateljs­ke vezi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia