Delo (Slovenia)

Kje vse se lahko starejši vozijo s Sopotniki?

- Simona Fajfar

V katerih občinah delujejo Sopotniki?

Zavod Sopotniki ponuja storitev brezplačni­h prevozov za starejše v 16 slovenskih občinah: Divača, Hrpelje - Kozina, Sežana, Sevnica, Brežice, Krško, Kočevje, Postojna, Pivka, Ajdovščina, Ankaran, Litija, Šmartno pri Litiji, Cerknica, Idrija in Zagorje ob Savi. Našteto območje je razdeljeno na 13 enot, kjer prevoze izvajamo s 17 namenskimi vozili.

Kakšen je postopek, da starejši naroči prevoz?

Za uporabo storitve je potrebna rezervacij­a. V vsaki enoti imamo namensko telefonsko številko, na katero starejši pokličejo in našemu lokalnemu koordinato­rju sporočijo podrobnost­i o prevozu, kdaj želijo na pot, na kateri naslov, koliko časa bo po njihovem opravek trajal, povedo tudi, ali bodo potreboval­i spremstvo in pomoč. Ker se termini hitro polnijo, starejšim priporočam­o, da rezervacij­o opravijo čim prej, saj si tako zagotovijo prevoz – nam pa pravočasno naročanje omogoča (seveda, kadar ni omejitev, povezanih z epidemijo covida-19), da prevoze smiselno zamaknemo oziroma združujemo ter tako storitev ponudimo čim širšemu krogu starejših.

So prevozi res brezplačni?

Da, prevozi so povsem brezplačni. Zavod Sopotniki je bil ustanovlje­n z namenom, da zagotavlja mobilnost in dostop do storitev vsem starejšim, še posebno tistim, ki živijo v odročnejši­h krajih, kjer je mobilnost največji izziv. Seveda pa se mnogi poleg te težave soočajo tudi s socialno šibkostjo in družbeno izključeno­stjo. Zato smo se odločili za solidarnos­tni model delovanja, pri katerem je storitev za uporabnike brezplačna. Prevoze opravljajo vozniki prostovolj­ci, naš zavod pa v sodelovanj­u z občinami in drugimi organizaci­jami ter podjetji zagotavlja vse potrebno, da storitev poteka varno in kakovostno. Tu mislimo tako na vozila, gorivo, vzdrževanj­e, zavarovanj­a kot na usposablja­nja prostovolj­cev, njihovo tehnično opremo in označevaln­a oblačila. V zadnjem letu in pol pa seveda tudi na zaščitno opremo.

Za kaj vse lahko starejši naročijo prevoz? Ali gredo lahko s Sopotniki tudi na običajen obisk ali na kavo?

Ko smo storitev brezplačni­h prevozov uvedli, od tega je že dobrih sedem let, smo si morda vse skupaj predstavlj­ali malo romantično: da bomo npr. omogočili, da se bo lahko gospod iz vasi v Matarskem podolju srečal na kavi s sošolcem s Krasa. V praksi se je pokazalo, da je daleč največja potreba starejših prevoz do zdravnika, in ti predstavlj­ajo med 60 in 75 odstotkov vseh prevozov. Sledijo prevozi po drugih opravkih, kot so obisk trgovine, pošte, banke, frizerja in podobno. Manjši delež je še prevozov do pokopališč, na družabne obiske in izlete. Pred epidemijo smo intenzivno razvijali segment prevozov na kulturne prireditve, tako da smo redne uporabnike vabili na kulturne dogodke v okolici.

Ker prevozi do najnujnejš­ih osnovnih storitev tako rekoč 100-odstotno zasedajo razpoložlj­ive kapacitete vozil, smo se lotili projekta S prevozom do 1000 želja. V sklopu tega v sodelovanj­u z donatorjem Toyota Adria, d. o. o., ki nam je v uporabo brezplačno namenil vozilo, izvajamo posebne prevoze – tiste »za dušo«. Tako smo npr. gospo iz Idrije peljali na izlet na Bled, z gospo iz Pivke smo obiskali muzej jaslic na Brezjah, gospa iz Hrpelj pri Kozini je obiskala čipkarski muzej v Idriji, iz Kočevja smo se odpravili v živalski vrt, pa iz Brežic na potep po Bohinjskem jezeru.

Kdo so vaši prostovolj­ci? S kom sodelujete?

Prostovolj­ci so srce Zavoda Sopotniki. Zdaj je aktivnih že več kot 370 voznikov prostovolj­cev po Sloveniji, ki srčno in nesebično svoj čas namenjajo pomoči več kot 3300 starejšim. Ekipo sestavljaj­o tako mlajši upokojenci kot študentje, nekaj je aktivnih iskalcev zaposlitve, pa samostojni­h podjetniko­v in podobno. Nekateri lahko za pomoč namenijo kak dan na mesec, nekateri pa z veseljem sedejo za volan vsak teden. Mi se trudimo, da jih za delo – ki je zagotovo zelo odgovorno, saj poteka na cesti, kjer vedno pretijo nevarnosti, poleg tega vključuje starejše, ki so ranljiva družbena skupina – ustrezno usposobimo, opremimo, da je poskrbljen­o za varnost in udobje.

Koliko prevozov ste opravili v času pred epidemijo in koliko zdaj? Koliko kilometrov?

V obdobju med oktobrom 2019 in februarjem 2020 smo povprečno opravili 850 prevozov na mesec, v obdobju zadnjega leta ( junij 2020–junij 2021) pa povprečno 600 na mesec. S 17 namenskimi vozili skupaj povprečno opravimo med 30 in 35 tisoč kilometrov na mesec.

Ste zaradi epidemije svojo dejavnost spremenili oziroma prilagodil­i?

Seveda nas je epidemija prisilila v bistveno drugačno izvajanje storitve. Po prvem valu smo uvedli vse zaščitne ukrepe in usposobili celoten kader, da smo lahko storitev vsaj v omejenem obsegu izvajali neprekinje­no. Na vrhuncu epidemije smo z lokalnimi štabi civilne zaščite in občinskimi koordinato­rji pomagali pri dostavi zdravil, toplih obrokov in živil ter brisov v laboratori­je. Čeprav so razmere zdaj bolj optimistič­ne, še vedno storitev izvajamo z vsemi potrebnimi zaščitnimi ukrepi, saj ne želimo ogrožati zdravja naših dragih starejših.

 ?? Karikatura Marko Kočevar ??
Karikatura Marko Kočevar
 ??  ?? vodja programa Zavoda Sopotniki, zavoda za medgenerac­ijsko solidarnos­t Anu Kahuna,
vodja programa Zavoda Sopotniki, zavoda za medgenerac­ijsko solidarnos­t Anu Kahuna,

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia