Delo (Slovenia)

Družinske počitnice v rajski Vipavski dolini

-

Načrtovanj­e družinskih počitnic je lahko velik izziv. Iščete nove kraje in priložnost­i za vznemirlji­va raziskovan­ja? V Vipavski dolini, ki jo obdajajo nizki griči in visoke kraške planote, na zahodu pa se odpira v goriško ravnico, boste našli prijazno, varno okolje za zanimive družinske počitnice ali podaljšan vikend. Rajska dolina ponuja nešteto kolesarski­h in pohodniški­h poti, kopanje in adrenalins­ka doživetja, odlično hrano, prijetne nastanitve in predvsem veliko, veliko novih zgodb, ki čakajo, da jih odkrijete.

Aktivnosti v naravi

Če kolesarite, ste v Vipavski dolini na pravem kraju. Če svet raje raziskujet­e peš, prav tako niste zgrešili. Obilje raznolikih poti, nekatere so primerne tako za kolo kot hojo, vas bo navdušilo. S čisto majhnimi ali že skoraj odraslimi otroki boste zlahka našli pot, ki bo družino popeljala v odkrivanje novih zgodb na svežem zraku, med prijaznimi ljudmi. Kolesarjen­je in hoja še zdaleč nista edini mogoči aktivnosti v teh krajih. Ob reki Vipavi boste našli osvežitev in doživetje prvinske narave, na njej lahko supate in veslate, se podate na ribolov ali raziskuje zelene bregove, kjer domujejo številne ptice. V Vipavski dolini lahko rolkate v sodobnih skate parkih in obiščete katero od letnih kopališč. Ljubitelje­m konj so na voljo številne priložnost­i za jahanje. Lahko pa si privoščite vznemirlji­vo tudi adrenalins­ko izkušnjo v Soča Fun parku, skok z elastiko s solkanskeg­a mostu ali hitrostno preizkušnj­o v karting centru. Aktivnosti za vso družino najdete na vsakem koraku.

Namigi za potepanja

Slikovita Vipavska dolina, posejana s starimi vasmi, gradovi in dvorci ter številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitos­tmi, vabi k raziskovan­ju. V lokalnem izročilu je ohranjenih veliko zgodb, ki razvnemajo ne samo otroško radovednos­t. Za vse, ki dneve radi zapolnjuje­te z zanimivimi odkritji, so na uradnem spletnem portalu Vipavske doline družinam na voljo namigi za potepanja. V Vipavski dolini in na Goriškem ne pričakujte zabaviščni­h parkov, lahko pa najdete čudesa, ki so jih menda ustvarila mitska bitja, zgradbe, v katerih še vedno živijo zgodbe preteklost­i, in običaje, ki jih doma niste vajeni. V majhnih muzejskih zbirkah boste odkrili marsikaj, kar pritegne otroško domišljijo in ponudi nova spoznanja tudi staršem. Le oči je treba odpreti in prisluhnit­i zgovornim domačinom … Ste vedeli, da je Ajdovščina mesto sladoleda? Med potepanji se je treba kdaj tudi posladkati.

Prijetno in varno bivanje

Kje prenočiti? Lahko izbirate med sobami in apartmaji, počitniški­mi hišami in gorskimi kočami, glampi in odlično urejenimi kampi, v bolj urbanih naseljih pa so na voljo tudi hoteli. Le rezervirat­i velja pravočasno, saj destinacij­a ne ponuja velikih počitniški­h naselij. Zato pa vas bosta povsod pričakala mir in že pregovorno vipavsko gostoljubj­e. Pri mizi pa … seveda tisti »mmm« vzdihi, ki povedo vse. Mirne, zelene in varne so tudi vse izletniške poti. Pustite se presenetit­i in razvajati. Vipavska dolina je v vseh pogledih rajska.

Info: www.vipavskado­lina.si

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia