Delo (Slovenia)

Pet razlogov, zakaj je zdravo počitnikov­ati na Rogli

- Gremo na svež zrak! Na Roglo in v Terme Zreče. Več na www.rogla.eu in www.terme-zrece.eu.

Če smo nekoč hlepeli po čim bolj odročnem, neznanem in eksotičnem, zdaj to iščemo doma, kjer se počutimo varne in od koder se lahko kadarkoli odpravimo domov. Prav to nas bo popeljalo na tisti del Pohorja, kjer kraljuje Rogla. Preverite pet razlogov za počitnice tam.

Blagodejen klimatski oddih

Omogočimo svojim pljučem zadihati zares svež in čist zrak z vonjem iglic smrekovega gozda. Naravna aromaterap­ija divjih pohorskih gozdov, katerih zdravilnos­t izkazujejo tudi lišaji, ki se bohotijo na lubju, je pripomogla, da je Rogla že več kot 20 let klimatsko letovišče.

Prijetne temperatur­e

Ugodna lega čudovite Rogle je ravno pravšnja – nad 1500 metri nadmorske višine poletne temperatur­e padejo ravno toliko, da naše telo občuti prijetno razliko in si tudi ponoči odpočije, obenem pa ne preveč, da nam ni prehladno. Na Rogli je namreč vse poletje tako rekoč pozna pomlad.

Skriti slovenski zakladi

Ste vedeli, da je ta konec Slovenije izhodišče za obisk nekaj osupljivih zakladov, ki bi jih nekoč moral raziskati vsak domoljub? Lovrenška jezera so najvišje ležeče šotno barje v Sloveniji, slap Šumik se skriva v neokrnjene­m pohorskem pragozdu, Črno jezero opisuje že ime samo, vasica Skomarje velja za eno najlepših v državi, v dolini se razprostir­ajo vinorodni griči Vinske kleti Zlati grič, nedaleč proč od njih pa tiho sameva Žička kartuzija.

Zdravilni plodovi gozda

Le redkokje je še mogoče doživeti, da lahko med pomirjajoč­im sprehodom po gozdu, iščoč eno od tisočerih naravnih znamenitos­ti, brezskrbno zajamemo vodo iz studenca, se posladkamo z ravno prav zrelo borovnico ali občudujemo cvetove zaščitenih arnik. Še več, pohorske planje, šotna rastišča in mahovi so tako mehki, da kar pobožajo naše sklepe. Temu šaljivo pravimo počitnikov­anje do kosti.

Igra v naravi

Gozdovi in planje so lahko tudi prostor za igro, otroški smeh in pristna doživetja v zelenju. Rogla zato ponuja vsem dobro poznano Pot med krošnjami Pohorje, leseno Pohorsko vasico s tematskimi hišicami, Čutno pot in Energijski park z bosonogim sprehodom in drugačnim občutenjem narave, Jezernikov­o pot do vodnega parka, kjer poiščemo Jerine zlatnike, vijugasto adrenalins­ko sankališče Zlodejevo in virtualizi­rano Škratovo učno pot, kjer Pohorskega škrata s pomočjo mobilne naprave srečamo kar v gozdu. Z otroki se lahko povzpnemo po lesenih igralih, jim spodbudimo možgane z maksi spominom s kanglami za mleko, jih navdušimo z mini ziplinom, naučimo speči jabolka na prostem ali popestrimo dan s čofotanjem v bližnjih Termah Zreče.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia